Schrijver Ivan Wolffers (74), echtgenoot van Marion Bloem, overleden Beeld BrunoPress/David Heukers
Schrijver Ivan Wolffers (74), echtgenoot van Marion Bloem, overledenBeeld BrunoPress/David Heukers

Schrijver Ivan Wolffers (74), echtgenoot van Marion Bloem, overleden

Schrijver en arts Ivan Wolffers is op vrijdagochtend 7 oktober overleden. Na een lang ziektebed stierf hij op 74-jarige leeftijd omringd door familie en geliefden, zo meldt zijn uitgeverij De Arbeiderspers.

Leonie CollombonBrunoPress/David Heukers

Ivan Wolffers leed al bijna twintig jaar aan prostaatkanker. Eind 2002 was de kanker uitgezaaid en werd geschat dat de schrijver nog slechts anderhalf jaar te leven had. Hij mocht er uiteindelijk nog zo’n achttien jaar aan vastplakken, maar nu is Wolffers dan toch aan de ziekte overleden.

Ivan Wolffers (1948 - 2022)

Ivan Wolffers was arts en hoogleraar, waarvoor hij jarenlang geneeskunde studeerde. De grote meerderheid kent hem echter vooral als schrijver. Van zijn boeken Broer van God of Het leven, het leven, bijvoorbeeld. De afgelopen jaren werd hij nog bekender door de manier waarop hij openhartig over zijn ziekte praatte. Met zijn vrouw Marion Bloem, ook schrijver, vertelde hij regelmatig over de obstakels van mantelzorg. Zorg was überhaupt een veelvoorkomend onderwerp in de teksten van Wolffers: hij was in de jaren 70 een van de eerste artsen die openbaar kritiek uitte op de farmaceutische industrie. Over de zorgsector bleef hij jarenlang schrijven, maar later kwamen er ook romans en kinderboeken bij. In de Volkskrant had Wolffers zijn eigen column. Hij werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Gezondheidszorg in Ontwikkelingslanden. Een flink CV, waarop Bloem elke stap naast hem stond.

Weggegleden uit het leven

Zij maakte al zijn ontwikkelingen mee: vanaf 1971 waren ze een stel. Er volgden een zoon en een paar kleinkinderen, en de liefde bleef bestaan tot het bittere einde. Wolffers overleed vanochtend in het bijzijn van zijn vrouw. Zijn uitgeverij schrijft het volgende bij zijn overlijdensbericht: ‘Hij is vrijdagmorgen 7 oktober, omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft.’

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden