Jeroen Brouwers Beeld Getty Images
Jeroen BrouwersBeeld Getty Images

Schrijver Jeroen Brouwers op 82-jarige leeftijd overleden

Schrijver en ‘grootmeester der Nederlandse letteren’ Jeroen Brouwers is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Maastricht.

Eva BredaGetty Images

Dat meldt zijn uitgeverij, Atlas Contact.

Prijzen en uitreikingen voor Jeroen Brouwers

De Multatuliprijs, de F. Bordewijkprijs, de Constantijn Huygensprijs, De AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Prijs der Nederlandse Letteren, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs: in zijn jaren als schrijver mocht Jeroen Brouwers de mooiste uitreikingen in ontvangst nemen. De laatste was exact een jaar geleden.

Jeroen Brouwers, de schrijver

Jeroen Brouwers was en is nog steeds bekend van zijn grote literaire werken. Zijn autobiografische roman Bezonken rood, over het Japanse interneringskamp waar hij in Indonesië in verbleef, betekende in 1981 zijn doorbraak in Nederland. Maar ook later werd hij als schrijver bejubeld. Zo werd zijn laatste roman, Cliënt E. Busken, over een bejaarde man in een gesloten instelling, juichend ontvangen, bekroond en omgezet tot theaterstuk.

‘De voetstappen die ik nalaat’

Een direct weergave van zijn leven of niet, Brouwers zag al zijn boeken als onderdeel van zijn levensverhaal. ‘Zij zijn de voetstappen die ik nalaat op mijn weg. Al mijn boeken zijn autobiografisch en niettemin alle gelogen – ik schrijf dan ook niet historie, maar literatuur: de mijne. Ik ben de verhalen die ik vertel.’

Bron: Parool.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden