Stemwijze Eurovisie Songfestival flink op de schop: dít verandert er Beeld Brunopress/Pool/ Sander Koning
Stemwijze Eurovisie Songfestival flink op de schop: dít verandert erBeeld Brunopress/Pool/ Sander Koning

Stemwijze Eurovisie Songfestival flink op de schop: dít verandert er

Het stemproces bij het Eurovisie Songfestival gaat er anders uitzien. Voortaan zal alleen het publiek bepalen welke landen er van de halve finales doorgaan naar de finale.

Tara StokdijkBrunopress/Pool/ Sander Koning

Voorheen werd dit voor de helft door de landelijke jury’s, bestaande uit muziekprofessionals, bepaald. De uitslag van de finale blijft nog wel voor de helft door een jury bepaald worden.

Stemproces Eurovisie Songfestival

Daarnaast is er nog iets bijzonders aan de hand: vanaf volgend jaar mogen álle landen meestemmen, ook landen die helemaal niet aan het Songfestival meedoen. Dit kunnen ze online doen.

Reacties songfestivalbaas

“Deze veranderingen zijn een erkenning van de immense populariteit van de show door meer macht te geven aan het publiek van ‘s werelds grootste live-muziekevenement”, zegt songfestivalbaas Martin Österdahl.

Fraude

Cornald Maas (60) heeft inmiddels gereageerd op deze wijzigingen. Hij vindt het goed dat het stemproces hierdoor minder fraudegevoelig wordt. “Jury’s zijn gemakkelijk om te kopen. Zo haal je die oneffenheid eruit, is er minder kans op fraude en voorkom je dat de uitslag ongeldig moet worden verklaard”, aldus Cornald.

Rustige nummers

Wel merkt hij op dat rustige en ingetogen nummers het vaak goed doen bij de jury en minder bij het publiek: “Het publiek gaat voor het nummer waarbij het meest wordt gevoeld en dat het meest aanspreekt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn natuurlijk.”

Gevolgen voor Nederland?

Volgens hem maken de wijzigingen voor Nederland waarschijnlijk weinig uit: “Nederland doet het meestal beter bij de jury’s dan bij de televoting, maar zou het - op het jaar met Waylon na - toch hebben gered op basis van alleen de publieksstemmen.”

Mister Songfestival Cornald Maas heeft al 25 jaar een LAT-relatie met zijn vriend Martijn. Tegen het advies van zijn moeder in kiezen ze er nu tóch voor om te gaan samenwonen. De reden? Entertainmentjournalist Mathijs Albers vertelt je er alles over in deze video:

Bron: ANP, RTL Boulevard

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden