'The Voice'-zangeres Hanin (18) vreest land uitgezet te worden:
'The Voice'-zangeres Hanin (18) vreest land uitgezet te worden: "De onzekerheid wordt alleen maar groter”Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Petitie

Syrische 'The Voice'-zangeres Hanin (18) vreest uitzetting: "De onzekerheid wordt alleen maar groter”

Ze maakte een verpletterende indruk tijdens haar deelname aan The Voice of Holland en stond bij het 5 mei-concert tussen de grote sterren: de Syrische zangeres Hanin Al Kadamani (18).

Tara StokdijkBrunopress/Patrick van Emst

Maar lang niet alles in het leven van Hanin gaat over rozen. In tegendeel: de zangeres dreigt Nederland te worden uitgezet.

Vlucht uit Syrië

Hanin woont inmiddels vier jaar in Nederland en behaalde hier haar MBO-diploma voor verpleegkunde. Toen ze zeven was, vluchtte ze voor het eerst met haar ouders uit Syrië, vlak voordat daar de oorlog uitbrak. Hanin vertelde dat haar vader er meerdere keren door de overheid werd opgepakt en mishandeld.

Verblijfsvergunning afgewezen

Ze vluchtten naar Venezuela, maar keerden in 2016 terug naar Syrië. Daar bleek de situatie niet houdbaar, dus vertrokken ze elf maanden later naar Nederland, waar ze in verschillende acz's woonden en bij mensen die hen hielpen. Hun eerste verzoek voor een verblijfsvergunning in Nederland werd afgewezen. Inmiddels loopt er een hoger beroep over een tweede asielaanvraag, maar Hanin vreest voor een tweede afwijzing. Omdat het gezin eerder naar Venezuela vluchtte, vindt de IND namelijk dat het gezin daar moet worden opgevangen.

Klem in Nederland

De manager van Hanin, Joost Grootenhaar, laat weten: “De onzekerheid is de laatste tijd alleen maar groter geworden. Ze zit op dit moment klem in Nederland, maar wil gewoon verder met haar studie en de muziek”.

Elke dag is zwaar

Hij vervolgt: “Ze is een gewone 18-jarige die iets van haar leven wil maken. Maar ze mag vanwege haar verblijfsstatus geen bijbaan nemen in de zorg. In die hoek wil ze wel verder, en natuurlijk in de muziek. Het is zwaar om elke dag weer op te staan en wat van je leven te maken terwijl zo veel niet kan.”

Petitie

Inmiddels is er een petitie in het leven geroepen en aangeboden aan de Tweede Kamer. Meer dan 15.000 mensen die willen dat Hanin en haar familie een permanente verblijfstatus krijgen, hebben deze petitie ondertekend. Hanin was zelf niet bij het aanbieden van de petitie aanwezig.

Razan vluchtte uit Syrië: “Vanaf nul beginnen was moeilijk”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden