Tanja Jess over dochter Alice: “Als ouders snijdt het door ons hart te zien dat ons kind niet gelukkig is” Beeld Brunopress
Tanja Jess over dochter Alice: “Als ouders snijdt het door ons hart te zien dat ons kind niet gelukkig is”Beeld Brunopress

Tanja Jess over dochter Alice: “Verschrikkelijk om te zien dat ons kind niet gelukkig is”

Alice, de dochter van Tanja Jess en Charly Luske, wil samen met haar moeder één keer haar verhaal doen nadat Tanja in juni dit jaar een bijzonder portret deelde. Daarop is te zien dat Alice, geboren als Billy, als vrouw door het leven gaat. In de nieuwe editie van Linda. doet ze haar verhaal.

Renée MulckhuijseBrunopress

Bijna drie jaar op de wachtlijst staan voor mensen die een transitie willen doormaken, een hormoonkuur die nog niet gestart is en lichamelijk steeds meer worden wat Alice niet wil zijn: een man. Zowel fysiek als mentaal gaat ze door een moeilijke tijd.

Tanja Jess: “Vecht voor je kind”

Tanja vertelt dat ze van andere ouders hoort dat er soms iets verandert in de relatie met hun kind als zij een transitie doormaken. Voor haar en haar familie voelt het niet alsof ze moet rouwen om haar kind. “Ik houd van mijn kinderen vanwege hun ziel, niet om het geslacht. Dus: vecht voor je kind”, zegt ze.

Tanja vervolgt: “Je hebt ze op de wereld gezet en daarmee ook de verantwoordelijkheid gekregen om voor ze te zorgen. Onvoorwaardelijk. De suïcidaliteit onder transgenderpersonen is schrijnend hoog en steun voelen van hun omgeving is heel belangrijk om ze daarvan te weerhouden.”

Niet kunnen ontwikkelen

Hoewel Alice veel respect heeft voor rolmodellen in de community zoals Nikkie de Jager en Loiza Lamers, wil zij vooral haar leven leiden als vrouw en niet de barricades opgaan voor ‘emancipatie-acties’. Lange wachtlijsten, geslachtsveranderende operatie of niet en hormoonbehandelingen zijn slechts een paar dingen waarmee zowel Alice als haar familie, die ferm achter haar staat, dealen.

Daardoor heeft ze nu andere dingen aan haar hoofd. “Ik heb geen echte tienerjaren gehad en mezelf op veel gebieden niet kunnen ontwikkelen, omdat ik voortdurend met mijn genderidentiteit bezig was. Daardoor is er in mijn hoofd weinig ruimte voor andere dingen en heb ik weinig energie.”

Niet gelukkig

Tanja legt uit dat veel transgenderpersonen leven in een ‘soort waakstand’, omdat hun leven door lange wachtlijsten nog niet echt van start kan gaan. Het doet haar pijn om dat te zien. “Als ouders snijdt het door ons hart te zien dat ons kind niet gelukkig is. Zowel haar broertje als wij maken ons allemaal op onze eigen manier zorgen om Alice.”

Alice zelf vertelt dat ze continu wordt geconfronteerd met haar lichaam. Ze vergelijkt het met ‘kots op een T-shirt dat je er niet af krijgt’. “Je weet dat het er zit, je zíét het, je wilt het negeren, maar zelfs als je wegkijkt, ruik je het nog. Zo voel ik me.”

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Linda.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden