Tina Turner stond meermaals voor de lens van William Rutten: “Ze was zachtaardig en respectvol. En die bénen...” Beeld Brunopress
Tina Turner stond meermaals voor de lens van William Rutten: “Ze was zachtaardig en respectvol. En die bénen...”Beeld Brunopress

Tina Turner stond meermaals voor de lens van William Rutten: “Ze was zachtaardig en respectvol. En die bénen...”

Fotograaf William Rutten had het voorrecht om meermaals beelden van de op 24 mei 2023 overleden wereldster Tina Turner (83) te mogen schieten. De Queen of rock ’n roll maakte indruk op Rutten vanwege haar lieve en ‘gewone’ karakter, zo vertelt hij aan Libelle.

Lotte KepersBrunopress

Op 23 juni 1990 trad Tina Turner op voor een uitverkochte Kuip in Rotterdam met de Foreign affair European tour. Zes jaar later, op 6 september 1996, stond ze met de Wildest dreams tour in de Amsterdam ArenA. Bij beide concerten kreeg de Nederlandse fotograaf William Rutten de kans om haar te fotograferen.

Gemeende interesse

“Ik stond nog aan het begin van mijn carrière toen ik de kans kreeg om beelden te schieten van zo’n grote superster. Mijn moeder was een enorme fan van haar, dus het was alleen al gaaf om thuis te vertellen dat ik Tina had ontmoet”, vertelt Rutten aan Libelle. In tegenstelling tot sommige andere artiesten, maakte Tina Turner een heel fijne indruk op de fotograaf. “Zo staat Madonna bijvoorbeeld niet bekend om haar vriendelijkheid. Tina was onwijs zachtaardig en respectvol. En ook ontzettend ‘gewoon’ gebleven. Ze had zo je buurvrouw kunnen zijn.”

Tina Turner in 1997 Beeld John Atashian/Getty Images
Tina Turner in 1997Beeld John Atashian/Getty Images

Cadeautje

Moeilijk was het dan ook niet om mooie beelden van de zangeres te schieten. “Wat een cadeautje was dat. Die vrouw was een brok van emotie en expressie. En wát een mooie, lange benen. De beelden zijn ontzettend puur. Zo is ze ook: écht”, aldus Rutte.

Tina Turner in 2009 Beeld Getty Images
Tina Turner in 2009Beeld Getty Images
 Tina Turner in 1992 Beeld WireImage
Tina Turner in 1992Beeld WireImage

Belangrijk voor vrouwenemancipatie

Realistische beelden zien we volgens Rutten niet zo snel meer bij supersterren. “Zo laat Beyoncé al jaren geen fotografen meer toe bij haar concerten. Bang dat er een verkeerde uitdrukking, rimpel of een beetje zweet wordt vastgelegd.” Tina Turner stond daar helemaal niet bij stil en liet zich in iedere staat vastleggen. “Zoals ze op de foto staat, is ze ook in het echt. Toen ik acht foto's van haar tentoonstelde in Utrecht, vond ze dit ook alleen maar leuk. Er hoefde niets bewerkt of gewijzigd te worden. Ik denk dat ze hierdoor heel belangrijk is geweest voor de vrouwenemancipatie. Ook is ze het voorbeeld dat je na een moeilijk leven, er nog zoiets moois van kunt maken.”

Tina Turner in 1992  Beeld WireImage
Tina Turner in 1992Beeld WireImage

Heerlijke beelden

Van Tina Turner zijn allerlei beelden van door de jaren heen te vinden. Daaruit blijkt dat Rutten gelijk heeft: ze straalt en durft zichzelf te laten zien. Simply the best!

Tina Turner in 1985 Beeld BrunoPress/Capital Pictures
Tina Turner in 1985Beeld BrunoPress/Capital Pictures
Tina Turner and Andy Warhol 1981
 Beeld BrunoPress/Capital Pictures
Tina Turner and Andy Warhol 1981Beeld BrunoPress/Capital Pictures

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden