Veel lof voor Hanna Verboom die bij 'Humberto' vertelt over bipolaire stoornis: “Heel dapper” Beeld Still Humberto
Veel lof voor Hanna Verboom die bij 'Humberto' vertelt over bipolaire stoornis: “Heel dapper”Beeld Still Humberto

Veel lof voor Hanna Verboom die bij 'Humberto' vertelt over bipolaire stoornis: “Heel dapper”

Hanna Verboom heeft een korte documentaire gemaakt over haar bipolaire stoornis, waarover ze vorige week een openhartig interview aan de Volkskrant gaf. Zondagavond was ze te gast bij Humberto om er meer over te vertellen.

Ze staat bij het Nederlandse publiek bekend staat als succesvolle actrice en onderneemster, maar heeft Hanna ook een andere kant die ze tot voor kort verborgen hield. Sinds jonge leeftijd kampt Hanna met haar mentale gezondheid.

Hanna Verboom

Als zestienjarig meisje ging ze al door zwaar depressieve periodes. Na zo'n donkere tijd ging vanzelf het licht weer aan, beschrijft ze. Diepe dalen en hoge pieken, die zijn kenmerkend voor een bipolaire stoornis. Over die hoge pieken vertelt ze: “Het kan escaleren in dat het manisch wordt. Je slaapt dan niet meer en dat kan escaleren in een psychose.”

Psychoses

Ook Hanna kreeg twee keer een psychose. Ze vertelt hoe heftig het is om uit zo'n psychose te komen: “Dat je zo diep hebt gezeten dat je dingen hebt gedaan die je niet doorhad. Dat is heel zwaar.”

Schaamte

Op haar 21e werd ze opgenomen op een gesloten afdeling. Daar kreeg ze te horen dat ze een bipolaire stoornis heeft. Iets waarvoor ze zich lang heeft geschaamd en met weinig mensen heeft gedeeld.

Taboe doorbreken

Nu wil ze er wél over praten. “Het is zo’n groot deel van je leven en het beïnvloedt alles. Maar je durft het niet", vertelt ze. Dat terwijl 43,5% van de Nederlanders met een psychische stoornis kampt, weet Hanna. Daarom kiest ze er nu tocg voor om het gesprek te starten met haar documentaire Uit de Schaduw.

Reacties

Kijkers van de talkshow laten op Twitter weten dat ze het ontzettend dapper van Hanna vinden dat ze zich zo kwetsbaar durft op te stellen. De lovende reacties stromen binnen.

Bekijk de uitzending hier terug:

Zo zet Máxima zich in voor mentale gezondheid

Bron: RTL, Twitter.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden