Verliefd op onze telefoon: 1 op de 3 Nederlanders heeft liever nooit meer seks dan geen smartphone Beeld Getty Images
Verliefd op onze telefoon: 1 op de 3 Nederlanders heeft liever nooit meer seks dan geen smartphoneBeeld Getty Images

Verliefd op onze telefoon: 1 op de 3 Nederlanders heeft liever nooit meer seks dan geen smartphone

Een leven zonder je telefoon: kun jij het nog voorstellen? We zijn zó verknocht aan ons toestel dat we blijkbaar nog liever seks, vakantie of zelfs een vinger opgeven dan onze smartphone.

Birgit RoobolGetty Images

Tech- en mediakenner Alexander Klöpping wilde weten hoe ver Nederlanders wilden gaan voor hun smartphone. In een onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, kreeg een groep van 1030 Nederlanders (tussen 18 en 70 jaar) scherpe dilemma’s voorgelegd. En de cijfers liegen er niet om.

Dag seks, dag vakantie en zelfs; dag pink

De resultaten zijn behoorlijk shocking: één op de drie mensen heeft liever nooit meer seks dan dat zij hun smartphone opgeven. Onder jongen tussen de 18 en 24 jaar is dat zelfs de helft (49 procent). Wel is een verschil tussen mannen en vrouwen. Vier op de tien vrouwen doen liever afstand van seks, bij mannen is dat twee op de tien.

Maar er werden nog meer keuzes voorgelegd: één op de zes Nederlanders raakt liever een pink kwijt dan nooit meer op hun telefoon te kunnen. Bij jongeren is dat ruim een derde (36 procent). En drie op de tien geeft liever hun vakantie dan hun smartphone op.

In de ban van onze smartphone

Onze smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Sterker nog: hij zit aan ons hand vastgelijmd. We gebruiken ‘m voor veel meer dan bellen en appen, we betalen ermee, slapen ermee (twee derde van de Nederlanders legt ‘m direct naast of zelfs in bed) en zitten ermee op de wc (vier op de tien). Een derde zegt verslaafd te zijn aan hun telefoon, onder jongeren is dat zes op de tien.

De reden van het onderzoek

Alexander Klöpping is behoorlijk verrast door de uitkomst. “Ik kwam op het idee voor dit onderzoek toen ik voor het eerst in jaren mijn telefoon vergat. Ik ervaarde stress en greep constant naar mijn broekzak. Het maakte me benieuwd hoe ver onze smartphone-afhankelijkheid gaat.”

In zijn wekelijke podcast gaat hij verder in op dit onderwerp. “Maatschappelijke kritiek op nieuwe technologieën is van alle tijden. “Televisie zou ons dom maken en videogames gewelddadig”, vertelt hij. Alleen bij smartphones zit dat dus wel echt anders. “Veel onderzoeken tonen aan dat jongeren vaker met depressie, sociale isolatie en zelfdoding kampen.”

Alexander hoopt dat dit onderzoek mensen bewuster maakt. “De conclusie die ik er zelf aan verbindt is dat ik het gedrag van een verslaafde vertoonde. Dan verwijderde ik sociale apps van mijn smartphone, maar ging ik ze in de browser bekijken. Dat is zoals een alcoholist flesjes drank verstopt in huis.”

Vrouwen blijken sneller verslaafd te raken aan hun smartphone. Met deze gouden tip kun jij je smartphone-gebruik verminderen.

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden