Glennis Grace is een van de ondertekenaars van de open brief. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Glennis Grace is een van de ondertekenaars van de open brief.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Zangeressen sturen open brief over grensoverschrijdend gedrag in muziekindustrie

Tientallen Nederlandse zangeressen hebben een open brief gestuurd. Ze kaarten hierin grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aan.

Suzanna TimmerHollandse Hoogte / ANP Kippa

De bijna dertig zangeressen hebben de brief geschreven die is te lezen op de site van 3voor12 naar aanleiding van de uitzending die BOOS maakte over de schandalen bij The voice of Holland. Onder anderen Claudia de Breij, Glennis Grace, Laura Jansen en Hadewych Minis hebben deze openhartige brief ondertekend en vertellen over hun eigen nare ervaringen.

In de brief met de titel “Wat we eigenlijk willen zeggen” staat onder meer dat veel jonge meiden dromen van een carrière als zangeres en daarom meedoen aan talentenjachten. Het voelt als een kans die je wel moet grijpen, want voor jou zijn er duizend anderen.

Hand op je bil

“Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was. De collega-artiest die zijn hand op je bil legde. De radioproducer die ongepaste opmerkingen maakte. Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat.”

En dan is er ook nog het mentale geweld. “De mensen die je willen laten geloven dat je hen nodig hebt om succesvol te worden of te blijven. Die controle nemen over elk aspect van je carrière, waardoor je uiteindelijk amper meer weet wie je bent of waarom je ooit de muziek in bent gegaan.”

Vaak niet geloofd

De zangeressen willen laten weten dat dergelijk grensoverschrijdend gedrag niet alleen pijn doet, maar je wordt ook vaak niet geloofd. En voor je het weet ben je ‘die zangeres die ooit is misbruikt’, of, nog erger: ‘die zure feminist’.”

Meldpunt

De ondertekenaars willen een door de sector gesteund meldpunt waar alle informatie van seksueel overschrijdend gedrag verzameld kan worden en waar vervolgens ook actie wordt ondernomen. Daarnaast pleiten ze voor getrainde en bevoegde onafhankelijke vertrouwenspersonen bij labels en uitgevers. “We willen dat beginnende zangeressen voorlichting krijgen wanneer ze de industrie binnenkomen, over de situaties die zich voor zouden kunnen gaan doen, en hoe ze daarop kunnen reageren, bij wie ze aan de bel kunnen trekken.”

Bron: 3voor12.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden