PREMIUMZin in seks

7x zó heb je meer pret in bed

null Beeld

Het leven is toch veel te kort voor saaie seks? Probeer deze tips uit bekende zelfhulpboeken vanavond al uit!

Amanda van Schaik

1 Kom uit je hoofd

We denken vaak dat seksuele opwinding uit de lucht komt vallen, maar zo werkt het niet. “We krijgen zin in seks omdat we iets horen, denken of ruiken wat we associëren met seks. Als we daarvoor openstaan, voelen we opwinding of verlangen”, legt psychotherapeut en seksuoloog Ingeborg Timmerman uit in haar boek Zin in seks! Zo ontwikkel je een sexy state of mind. “Zit je te veel in je hoofd, dan herken je deze prikkels niet. Je denkt in termen van wat je moet in plaats van wat je wil, voelt veel spanning en weinig tevredenheid. Je staat dan niet in contact met je gevoel waardoor subtiele seksuele prikkels niet of nauwelijks binnenkomen.” Wat helpt om bij je gevoel te komen, is je flow opzoeken: momenten zonder (al te veel) gedachten waarop dingen vanzelf gaan en je de tijd vergeet. Dit kan van alles zijn: van mediteren tot nieuwe recepten uitproberen. Timmerman: “Een kleine waarschuwing voor beginners: eerst kom je in contact met allerlei negatieve emoties als onzekerheid, angst, boosheid en verdriet. Je kunt je pas laten gaan op seksueel gebied als je jezelf goed genoeg voelt en je durft te laten gaan in het contact met de ander.” Op het nachtkastje: Zin in seks! Zo ontwikkel je een sexy state of mind, Ingeborg Timmerman en Carlie van Tongeren € 22,99 (Anderz Uitgevers)

2 Ontdek het Taoïsme

Taoïsten wisten het duizenden jaren geleden al: seks is goed voor de mens. In deze Chinese levensfilosofie draait het om levenskracht (chi). Seksuele energie, jing chi, is daar een belangrijk onderdeel van.

null Beeld

Want hoe meer seksuele energie, hoe meer levenskracht: je wordt kwiek en staat vol passie in het leven. Mantak Chia heeft het seksuele erfgoed van het Taoïsme vertaald in de Healing Love-methode, een serie meditatieve oefeningen om onze chi en jing chi te herverdelen en onze emoties in balans te brengen. In zijn boek The Multi-Orgasmic Woman beschrijft hij hoe je via deze oefeningen uiteindelijk uitkomt bij de Orgasmic Upward Draw waarbij seksuele energie met de bekkenbodemspieren door het lichaam wordt gepompt. Voor meer seksuele energie en meer controle over orgasmen die ook nog eens veel intenser worden. Op het nachtkastje: The Multi-Orgasmic Woman: Sexual Secrets Every Woman Should Know, Mantak Chia en Rachel Carlton Abrams € 16,59 (Morr)

3 Doe het in een hotelbed

Verandering van omgeving doet wonderen voor je seksleven, veronderstelt filosoof Alain de Botton in zijn boek Meer denken over seks. In een nieuwe omgeving kijk je op een nieuwe manier tegen je vertrouwde partner aan. “Het feit dat de erotische kant van je partner je na een tijdje niet meer opvalt, hangt nauw samen met de onveranderlijke omgeving waarin we ons dagelijks leven doorbrengen. Die omgeving wordt constant gekleurd door bezigheden, zoals stofzuigen, een baby de fles geven, belastingformulieren invullen – en confronteert je vervolgens steeds met de bijbehorende stemming”, zegt De Botton. Die stemming is natuurlijk weinig opwindend. Zijn oplossing: boek vaker een hotelkamer. Want in die nieuwe, luxe omgeving, met in het midden pontificaal een bed, word je gestimuleerd om je verloren gewaande seksuele kant te hervinden. Op het nachtkastje: Meer denken over seks - Hoe doe je dat?, Alain de Botton € 7,99 (e-book) (De Arbeiderspers)

null Beeld

4 Luister naar je oerinstinct

Om een uitgeblust seksleven weer aan te wakkeren, hoef je maar een ding te doen: luisteren naar je oerinstinct, zo stelt de Amerikaanse klinisch psycholoog Marianne Brandon. In haar boek Unlocking the sexy in surrender schrijft ze dat vrouwen in wezen een assertieve man willen die zelfverzekerd initiatief en de leiding neemt.

null Beeld

Brandon benadrukt dat dit niet betekent dat de relatie ongelijk is, het betekent dat je er actief voor kiest om jezelf open te stellen voor je partner. Brandons advies: oefen op een striptease die je voor hem uitvoert. Durf je te laten gaan en durf je sexy te voelen. Een andere mogelijkheid: hij geeft jou een massage. Dit geeft hem de controle over jouw lichamelijke sensaties. Zijn aanraking kan zacht, voorzichtig, intens of dwingend zijn, maar nooit onzeker en weifelend. Zijn assertiviteit zorgt dan voor een sexy stemming. Op het nachtkastje: Unlocking the sexy in surrender - Using the Neuroscience of Power to Recharge Your Sex Life, Marianne Brandon € 5,13 (e-book)

5 Krijg zin door zen

Tantra is een oosterse levensfilosofie die draait om genieten van verlangen. Verlangen wordt vaak geassocieerd met ‘iets moeten’. Je wil iets bereiken – bijvoorbeeld een orgasme – en als dat niet snel genoeg lukt, ben je teleurgesteld. Door te genieten van je verlangen, ervaar je gevoelens intenser en haal je het moeten uit seks. In Vrijen in verbinding van Jan den Boer staan verschillende meditaties, waaronder de tantrische zelfmeditatie. Ga ontspannen liggen en adem door de mond, iets dieper en sneller dan normaal. Leg twee handen op het hart, adem naar het hartgebied. Maak een strelende beweging van het hart naar de vagina. Leg vervolgens twee handen op de vagina en adem naar het bekkengebied. Wees nieuwsgierig naar alles wat dit in je oproept, zonder naar iets te reiken of jezelf terug te houden. Maak opnieuw contact met het hart en ga na enkele minuten weer over op een strelende beweging naar de vagina. Stel je voor dat passie en liefde zich met elkaar verbinden. Je kunt dit een paar keer herhalen. Door de seksuele energie te verbinden met de liefdesenergie ontstaat een diepe rust die tegelijkertijd extatisch voelt. Op het nachtkastje: Vrijen in verbinding, Jan den Boer € 17,99 (Ten Have)

null Beeld

6 Ga sukkelen

De bekende seksuoloog en klinisch psycholoog Goedele Liekens is pleitbezorger en bedenker van het woord sukkelseks: “Dat staat voor durven proberen, niet bang zijn dat het fout gaat en de prestatiedruk laten varen.” Ze heeft het woord in het leven geroepen omdat ze zocht naar een manier om uit te leggen dat seks niet perfect hoeft te zijn. “Er gaat namelijk van alles mis tijdens seks: er floept wel eens iets uit, je komt erachter dat je been te kort is voor dat ene standje. Juist omdat dingen fout gaan, wordt de sfeer warm en intiem”, legt Liekens uit. Haar tips voor spetterende sukkelseks:

  • Zie seks als een spelletje, niet als een examen.
  • Lees samen een hoofdstuk van een erotisch boek, kijk naar een pornofilm of doe iets anders wat jullie prikkelt. Gebruik het als inspiratie en niet als norm. Dus ban gedachtes als ‘Ik moet glad geschoren zijn’ en ‘Ik moet binnen een kwartier klaarkomen’ uit je hoofd.
  • Concentreer je op het moment. Kijk elkaar aan. Ervaar elkaars aanrakingen en geniet van het hier en nu. Lach samen om alles wat misgaat.

Op het nachtkastje: Het seksboek - alles over lichaam, liefde en seks, Goedele Liekens € 22,99 (Lannoo)

null Beeld

7 Ontdek de saboteurs

In haar boek Kom als jezelf vergelijkt universitair docent Emily Nagoski lustgevoelens met een rem- en gaspedaal: het brein heeft een seksueel ‘gaspedaal’ dat reageert op seksueel relevante prikkels en heeft ook seksuele ‘remmen’ zoals faalangst, stress, zelfkritiek of angst voor een soa. Hoe gevoelig de remmen en het gaspedaal zijn, is voor iedereen verschillend. Maar over het algemeen hebben mannen een gevoeliger gaspedaal en vrouwen gevoeligere remmen, schrijft Nagoski. Vrouwen die hun seksuele lust willen vergroten, doen er goed aan om inzicht te krijgen in hun rem- en gaspedaal. Daarbij helpt de volgende schrijfoefening:

  • Schrijf je rem en gaspedaal op. Wanneer raak je opgewonden en wanneer niet? Denk aan een positieve seksuele ervaring uit het verleden, en een niet zo fantastische seksuele ervaring. Bedenk welke aspecten deze ervaring zo positief of juist minder opwindend maakten.
  • Welk gaspedaal of welke rem wil je veranderen? Wat is daarvoor nodig? Schrijf vijf dingen op die jij of je partner hiervoor zouden kunnen doen.
  • Anticipeer op obstakels. Schrijf op wat je kunt doen om die obstakels te voorkomen.
  • Denk na over hoe het zou voelen om een warme en erotische vrouw te zijn die nieuwsgierig is en speels op het gebied van seks. Beschrijf wat zij doet en zegt, hoe ze zich kleedt en voelt.

Op het nachtkastje: Kom als jezelf – De opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen, Emily Nagoski € 22,99 (Lev.)

null Beeld

Hot yoga

Yoga combineren met seks? Zeker doen! De Amerikaanse psycholoog Patricia Taylor geeft in Expanded Orgasm tips over welke yogaposities in bed niet alleen toepasbaar zijn, maar ook nog eens heel prettig. Zoals de happy baby pose: ga op je rug liggen, benen de lucht in, knieën buigen en voeten vasthouden. Dit standje stimuleert zowel de G-spot als clitoris, weet Taylor.

Fotografie: Getty Images, Shutterstock, Stocksy

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden