Ben je haast nooit moe? Dan beschik je misschien wel over dít gen Beeld Getty Images
Ben je haast nooit moe? Dan beschik je misschien wel over dít genBeeld Getty Images

Ben je haast nooit moe? Dan beschik je misschien wel over dít gen

De één heeft standaard 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig, terwijl de ander bijna nooit moe is. Klinkt dat laatste scenario jou bekend in de oren? Dan beschik je misschien wel over dít bijzondere gen.

RedactieGetty Images

Een onderzoek toont bijzondere resultaten over slaap.

Nooit moe

Om dit te onderzoeken, bekeken wetenschappers het DNA van meerdere families waarvan personen gemakkelijk met 5 uurtjes slaap konden leven. Ze ontdekten dat deze personen allemaal het gen ADRB1 bezaten. Dit overdraagbare gen kan ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder slaap nodig hebt dan personen die dit gen niet bezitten.

Meer onderzoek

Om deze uitkomst nog meer te onderzoeken deden de wetenschappers ook nog onderzoek bij muizen. De diertjes droegen een gemuteerde versie van het ADRB1-gen. En je raadt het al: ook de muizen met dit gen bleken een stuk minder slaap nodig te hebben.

Moeilijk

Ondanks dat dit onderzoek vernieuwende uitkomsten laat zien, blijft het moeilijk om slaap te onderzoeken. “Slaap is zowel onderhevig aan onze biologie als aan ons gedrag. We drinken koffie en dwingen onszelf later op te blijven, wat tegen onze biologische instincten ingaat”, verklaart onderzoeker Louis Ptáček.

Hoe zit dat eigenlijk met onze koningin? Slaapt Máxima heerlijk 8 uur per nacht, of bezit ze stiekem misschien het ADRB1-gen wel?

Bron: AJMC

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden