Libelle Legt Uit: waarom je juist níet 8 uur per nacht moet slapen Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: waarom je juist níet 8 uur per nacht moet slapenBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: waarom je juist níet 8 uur per nacht moet slapen

Er zijn genoeg tips hoe je het best in slaap kunt vallen en welke slaaphouding het best is voor je lichaam. Maar de slaaptip die we toch het vaakst horen is dat we iedere nacht acht uur moeten slapen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wij zochten het voor je uit.

Nissah van der StruifGetty Images

Het zou zo maar kunnen dat acht uurtjes je gewoon niet genoeg lijken of juist net te veel. Dat kan allebei kloppen.

Slapen als een baby

Hoeveel slaap je echt nodig hebt, verschilt namelijk per leeftijd. Zo wordt voor een baby veertien tot zeventien uur per dag slaap aangeraden en - hoewel dat sommigen ook best lekker in de oren klinkt - volwassenen toch ‘maar’ zeven tot negen uur. Dat men zegt dat je acht uur per nacht moet slapen, is dus niet zo heel gek.

Wat is het beste voor jou?

Dat het wordt aangeraden, betekent echter niet dat het ook het beste voor jou persoonlijk is. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt namelijk per persoon. Sommigen functioneren beter op minder slaap en sommigen op meer. Het kan dus zomaar zijn dat je floreert op zes uur slaap, wat voor een volwassene geen probleem is.

Slaap met de seizoenen

Hoeveel behoefte je hebt aan slaap kan ook veranderen met de seizoenen. In de winter maken je hersenen namelijk het hormoon melatonine aan als het donker wordt en dat hormoon wordt afgebroken door licht. Omdat de dagen kort zijn in de winter, is het dus niet gek dat je ’s winters eerder moe bent en langer nodig hebt om echt wakker te worden.

Acht uur slapen is dus het gemiddelde dat wordt aangeraden, maar een uurtje korter of langer in je bed blijven liggen kán dus beter voor je zijn als je daaraan behoefte hebt.

Problemen met slapen?

Schrijf je in voor onze ‘Beter slapen met Libelle’-nieuwsbrief. Dan leer je in 7 weken beter te slapen.

Bron: Sleeplife, timemanagement.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden