Waarom lijken muggen alleen ’s nachts te steken? Beeld Getty Images/iStockphoto
Waarom lijken muggen alleen ’s nachts te steken?Beeld Getty Images/iStockphoto

Goede vraag

Waarom lijken muggen alleen ’s nachts te steken?

Je ken het vast wel: overdag heb je nergens last van, maar zodra je ’s nachts in bed gaat liggen en het licht uit doet, hoor je dat ellendige gezoem. Muggen hebben er een handje van om je ’s nachts te grazen te nemen, maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom heb je overdag nooit last van muggen?

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Wij leggen het je hier uit.

Verschillende mugsoorten

Wereldwijd komen er zo’n 3000 soorten muggen voor. Dat zijn er nogal wat, maar gelukkig zijn er van die 3000 maar 30 soorten die steken en dit zijn enkel en alleen vrouwtjes. In Nederland komen 40 kleine mugsoorten voor, maar is het vooral de huissteekmug die voor overlast zorgt. Deze mugsoort komt vooral in en rond huizen voor en is alleen ’s nachts actief.

Waarom alleen ’s nachts last van muggen?

Muggen zijn ontzettend gevoelig voor uitdroging en kunnen daarom niet goed tegen droge lucht. In de nacht is de lucht een stuk vochtiger en voor muggen is het dus heel aantrekkelijk om er juist dan op uit te gaan. Dit is dan ook de reden dat je meestal ’s nachts wordt gestoken en zelden overdag. Ben jij wel overdag gestoken? Dan ging het waarschijnlijk om de knut: deze mugsoort komt vooral in waterrijke en moerasachtige gebieden voor en is overdag actief.

Fabeltje

En laten we tot slot dan ook maar meteen een fabeltje ontkrachten: het is niet zo dat muggen op licht afkomen. Muggen komen af op geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Het heeft dus geen zin om angstvallig het licht uit te houden in je kamer ’s avonds.

Wist je trouwens dat je dankzij dit middeltje geen last meer hebt van muggen?

Bron: Max Vandaag

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden