PREMIUMTessel Tindert

Tessel: “Naarmate ik ouder word, geloof ik steeds minder in monogamie”

Tessel Beeld Libelle
TesselBeeld Libelle

Tessels avontuur met Arne ging alles behalve moeiteloos. De vraag is of de twee wel toe zijn aan een seksuele relatie.

RedactieLibelle

Na die moeizame vrijpartij belanden Arne en ik niet meer met elkaar in bed. Elke keer verzin ik een uitvlucht en het lijkt erop dat Arne dat niet erg vindt. Ik vraag me af waarom ik er niet ronduit een punt achter zet. Maar Arne kookt lekker, we hebben het leuk samen, ik laat me zijn aandacht aanleunen, ik wil hem niet zomaar opgeven.

Verhouding

Op een avond zitten hij en ik op de bank bij mij thuis. We hebben een fles wijn op en als Arne vertelt over Paula, de vrouw met wie hij een relatie onderhield met medeweten en met goedkeuring van haar vriend. Tot die vriend het niet meer trok, Paula dwong te kiezen tussen haar twee amants en Arne de deur werd gewezen.

“Kon jij er dan wel tegen dat zij gedurende jullie verhouding bij haar vriend bleef, met hem samenwoonde, met hem haar leven deelde?” vraag ik.

Hij haalt zijn schouders op. “Ik voelde me king of the world. Paula was stapelverliefd op mij en ik op haar. Ik vond het wel een spannend experiment. Soms zag ik Paula alleen, soms trokken we met haar vriend op. We hebben een keer met zijn drietjes het bed gedeeld, dat bleek toch een stap te ver. We zijn zelfs met zijn drieën op vakantie geweest. Maar polyamorie is gecompliceerd. Er is altijd wel een persoon in zo’n driehoeksverhouding die dat eigenlijk niet wil en die ongelukkig is.”

Erotische spanning

Ik denk aan Pieter en zijn vrouw. Ik heb hem wel eens gevraagd of het niet allebei kon, hij en zijn vrouw, hij en ik. Naarmate ik ouder word geloof ik steeds minder in monogamie, in ieder geval niet in monogame relaties die een leven lang duren. Je kunt veel van je partner houden, maar na 20 jaar is de erotische spanning vaak wel verdwenen. Het zou makkelijk zijn als we af en toe met een ander konden vrijen zonder dat je partner verdrinkt in de emoties; pure bezitsdrang, angst voor verlies, gifgroene jaloezie.

Zou Pieters vrouw weten dat hij vreemdgaat? Vast. Misschien stopt ze het weg, dat verontrustende gevoel. Ik kan me niet voorstellen dat ze het niet doorheeft. Een man die altijd bovenop zijn telefoon zit, daar word je toch achterdochtig van? Even voel ik medelijden. Hoe verliefd ik ook op hem ben, ik zou hem niet als echtgenoot willen hebben.

Onuitstaanbaar

Een man als Pieter heb je nooit alleen. Dat zijn de charmeurs, de narcisten die niet zonder vrouwelijke aandacht kunnen, de jagers, de vossen, de rovers. De foute mannen. En toch val ik op hem. Het is onuitstaanbaar en ik heb er zo genoeg van. Ik aarzel even en dan vertel ik Arne over Pieter. Hij luistert naar me met een roerloos gezicht. Dan zegt hij: “Ik hoor in je stem hoe stapelverliefd je bent op deze man. Ik snap het niet. Een man die je zelden ziet en die jou niks te bieden heeft. Wat is zijn aantrekkingskracht?”

Zoekend naar woorden zeg ik: “Je hebt vast ook wel eens de liefde bedreven in de ware zin van het woord. Met een vrouw met wie alles klopte. Haar geur, haar aanraking, haar blik. Dat jullie volmaakt in elkaar passen. Dat elke aanraking vloeibaar goud wordt. Dat je samensmelt, samen in de flow komt. Misschien had je dat wel met Paula. Nou, dat had ik met Pieter. Niet vaak, maar append konden we eindeloos die ervaring en het verlangen cultiveren.”

Fantoomliefde

“Wat doe ik eigenlijk hier op jouw bank?” zegt hij. Ik hoor de pijn in zijn stem. “App je nog steeds met hem?”

“Niet meer”, lieg ik. “Ik wil hem vergeten. Want je hebt gelijk, hij heeft mij niks te bieden. Hij is een fantoomliefde geworden.” Dan stop ik mijn hoofd in zijn nek. Arne streelt afwezig mijn rug. “Wanneer mag ik nou eens naast je wakker worden?” vraagt hij. “Morgenochtend?” zeg ik. Zijn ademhaling wordt zwaarder.

“Weet je”, zeg ik, “laten we samen lekker in bed kruipen. Gewoon, lief en gezellig. Niks moet.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden