PREMIUMmet een groen hart

21x duurzaam tuinieren doe je zo

null Beeld

Een duurzame tuin vol uitbundige bloeiers en schaduwrijk groen kent alleen maar winnaars: blije insecten, fladderende vlinders en tevreden mensen. Gelukkig hebben we genoeg ideeën en inspiratie. En die delen we graag.

Roos Stalpers & Fee van ’t Veen
null Beeld

Het groene boekje

Waarom zelf het wiel uitvinden als bevlogen tuinexperts ons met liefde aan de hand nemen?

1. Je eigen paradijs

Casper Boot helpt bij het ontketenen van een groene revolutie. Dat doet hij met duurzame ideeën en simpele DIY’s om de tuin nog groener te maken € 21,99 (dewereldvansnor.nl).

2. De Groene Tuin

In dit boek leidt Floor Korte de lezer stap voor stap naar een groene tuin € 25,- (floorsmoestuin.nl).

3. Tuinieren op balkon en dakterras

Als ondertitel koos Melanie Öhlenbach Duurzamer en groener wordt het niet. Ze laat zien hoe we bewust in bakken en potten kunnen tuinieren € 17,99 (fortegroen.nl).

null Beeld

4. Van grijs naar groen

Tegel eruit, groen erin! Inmiddels een bekende slogan, maar hoe te beginnen? Groen Klimaatplein staat tjokvol tips die we direct in praktijk kunnen brengen. Van de aanleg van geveltuintjes tot subsidies voor groene daken. groenklimaatplein.nl

null Beeld

5. Plons

Geen ruimte voor (of behoefte aan) een volwaardige vijver? Met een mix van teiltjes en troggen is een natte biotoop in de tuin zó gemaakt. Vul met een laag vijvergrond, combineer stengel-, onderwater- en drijvende planten en voor u het weet, is het een komen en gaan van libellen, kikkers en salamanders. Voor bakken, planten én inspiratie: intratuin.nl

null Beeld
null Beeld

6. theetje?

40% van al het huisafval is bioafval en kan gecomposteerd worden – zonder rare geurtjes en in een prijswinnende designbak. Vul deze wormcomposter met wormen, dan veranderen zij eierschalen, theezakjes, plant- en groenafval en verwelkte bloemen in voeding voor tuin- en potgrond, oftewel compost en wormenthee. Wormcomposter € 164,50 (dewiltfang.nl)

null Beeld

7. Balkonieren

Een romantisch balkon vol weelderig groen is hartstikke gezond voor mens en milieu. Het levert een bijdrage aan regenwateropvang, biodiversiteit en bestrijding van hittestress. Daarnaast is het natuurlijk genieten van bloeiende bloemen, kruiden en groenten. Tip: beluister tijdens het ‘balkonieren’ de Pollinator podcast, een vrolijk pleidooi voor meer biodiversiteit. (thepollinators.org)

null Beeld

8. Goede start

Knettergezonde broccoli, courgette, aubergine en bloemkool. Ze zijn moeiteloos te kweken met de Healthy Veggies Starter Kit, inclusief zaadjes, bakjes, kokosvezeltabletten en glasheldere beschrijving. € 4,50 (hema.nl)

3x flower power

Wie regelmatig tuiniert, produceert minder stresshormonen, slaapt beter en heeft een gezonder immuunsysteem. Handige hulpjes bij het tuinieren:

null Beeld

9.

Tuinknielkussen met bloemenprint € 39,50 (celinadigby.co.uk).

10.

Deze bucket hoed van Maje beschermt tegen felle zon € 85,- (debijenkorf.nl).

11.

Deze Ethel tuinhandschoenen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Mechanix Wear en het Victoria and Albert Museum € 32,45 (bol.com).

null Beeld

12. Daktuintje

Waarom gaan voor een gitzwart bitumdak, als je ook voor een groene variant kunt kiezen? Want die draagt bij aan biodiversiteit, is een buffer voor regenwater en filtert CO2 uit de lucht. Kies bijvoorbeeld voor een (moes)tuintje op de schuur of sedum op de fietsenstalling. Sempergreen sedummat € 29,99 (intratuin.nl)

null Beeld

Isa Hoes (54) is de fonkelnieuwe groenburgemeester van Amsterdam. Ze gaat zich inzetten voor meer groen in de hoofdstad.

Wat een leuk nieuws! “Ja, mijn hart maakte een sprongetje toen ik werd gevraagd! Ik houd van planten, ze maken me blij en ik weet dat dat voor meer mensen geldt. Elke lege bak in de stad zou een minituin kunnen zijn. Ik hoop dat onze missie Van Grauw naar Groen op veel plekken in de stad zichtbaar wordt!”

Waarom vind je dat zo belangrijk? “Als we van grauw naar groen gaan, betekent het niet alleen dat buurten gezonder worden, het samen vergroenen zorgt ook voor meer saamhorigheid tussen de mensen. En in deze tijd zijn we daar wel aan toe. Het komt bovendien de biodiversiteit ten goede. En groen zorgt voor een fijn gevoel. Eigenlijk zijn er ongelooflijk veel voordelen toe te kennen aan vergroening.”

null Beeld

Wat als lezers een goed groen plan hebben? “We openen een digitale groene brievenbus waar iedereen tot 1 september een groenproject kan indienen. De leukste en mooiste projecten gaan wij ondersteunen en helpen verwezenlijken.”

Heb je zelf groene vingers? “Ik weet niet of ik echt groene vingers heb, maar dat is ook niet belangrijk. Dus laat de term je niet afschrikken, want iedereen kan een plant in een pot zetten. Het is leuk om te kijken óf en hóe iets werkt. En mocht een plant het niet doen, dan leer je daar ook weer van. Ik heb sinds kort een dakterras en kan niet wachten om daar aan de slag te gaan!” degroenebrievenbus.nl

100% vogelvriendelijk

Help de gevederde vrienden aan een veilig plekje om te snacken, te rusten en te nestelen.

null Beeld

13.

Dit ovalen bruine nestkastje van Capi is klimaatneutraal geproduceerd en volledig recyclebaar € 18,95 (vogelhuisjes.nl).

14.

De Bird Silo van Pidät van gerecycled plastic werkt als een graansilo € 59,- (manufactum.nl).

15.

De duurzame bamboevezel vogelhuisjes van Point Virgule zijn er in verschillende kleuren en vormen € 17,95 (originalshop.nl).

null Beeld
null Beeld

16. Lang zullen ze leven

Duurzaam tuinexpert Anne Wieggers is bekend van tv-programma BinnensteBuiten en haar duurzaam-tuinierenboeken. Ook stelde ze voor IVN Natuureducatie een e-cursus samen: Een levende tuin. In vijf modules leren we hoe we van de tuin een bruisende plek maken voor mens, plant en dier. Van tuinplan en aanleg tot onderhoud. Kneeling pad € 12,- (fiskars.eu) ivn.nl

null Beeld

17. Zachtjes tikt de regen…

Onmisbaar in een duurzame tuin: de regenton. Dit slimme waterstation is een ontwerp van productdesigner Floris Schoonderbeek. De Raintap vangt het regenwater op en stimuleert met een kraan, voetpomp en wasbak ook het gebruik ervan. Een handige plek om de gieter te vullen, en handen en gereedschap in te wassen. Raintap € 379,- (raintap.eu)

null Beeld

18. Lieve lupine

Wie graag meer vlinders, bijen en hommels in de tuin verwelkomt, kan denken aan lupine. Deze sterke, vaste plant met spectaculaire bloempluimen bloeit in verschillende tinten roze, paars, blauw en wit, creëert een flink hoogte-accent in de border en doet het uitstekend als snijbloem. Lupine € 2,99 (intratuin.nl)

null Beeld

19. Kleurbommetjes

Blossombs zijn gemaakt met biologische, wilde bloemzaadjes en geven bloemen waar vlinders, bijen én mensen blij van worden. De bloembollen kunnen tot en met september de grond in en barsten open bij de eerste de beste hoosbui. Blossombs doen het goed in de tuin of op het balkon, maar ook in een kale berm of op een braakliggend stukje bouwgrond. Blossombs zaadjes vanaf € 1,95 (blossombs.nl)

null Beeld

20. Wees welkom!

We doen onze tuin een groot plezier door een klein insectenhotel te openen. De natuur is namelijk dol op al die kruipende en vliegende beestjes. Ze helpen bij de bestuiving, de bestrijding van ongedierte (bye bye bladluis) en dienen als voedsel voor vogels. Insectenhotel € 8,- (hema.nl)

null Beeld

21. Poel wordt pool

De leukste tuintrend van 2022 is misschien wel de zwemvijver. Schadelijk chloor is gelukkig overbodig, want waterplanten helpen – samen met een filterinstallatie – bij het reinigen van zo’n personal pool. Goed om te weten: in een zwemvijver zwemmen we nooit alleen, vogels, kikkers en waterspinnetjes zijn veel geziene badgasten. lilypond.nl, gardenswimm.nl

Fotografie: Mark Uyl voor Mooiwatplantendoen.nl (Isa Hoes)

21x duurzaam tuinieren doe je zo Beeld Libelle
21x duurzaam tuinieren doe je zoBeeld Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden