Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Moestuin

Aardvlooien in je moestuin? Dít kun je ertegen doen

Als er iets is dat je niet in je moestuin wilt hebben, dan zijn het wel aardvlooien. Deze beestjes maken ronde gaatjes in de bladeren van je groenten en kunnen op die manier je hele moestuin verpesten. Maar hoe kun je ze nu het beste bestrijden?

Erandi GodinezGetty Images

Wij delen hier wat handige tips.

Wat zijn aardvlooien?

Aardvlooien, ook wel bekend als vlokevers, zijn kleine kevertjes die heel snel zijn en goed kunnen springen. Zodra ze je zien, springen ze weg. Het is dan ook onmogelijk om ze te vangen met je handen. Ze zijn ongeveer 2 à 3 mm lang en veel soorten hebben een glanzende staalblauwe kleur of zijn zwart met gele strepen. Aardvlooien zijn echte planteneters en zijn gek op wortelen, prei, spinazie, courgette, suikerbieten, cichorei en witlof. Ze vreten vooral de bladeren van jonge planten aan en maken gaatjes. Zodra de temperaturen rond de 18 graden zijn, komen ze tevoorschijn. Aardvlooien hebben een hekel aan vocht, dus ze gaan vooral onder droge omstandigheden te werk.

Hoe kun je ze bestrijden?

Zoals we al zeiden is het eigenlijk onmogelijk om de beestjes te vangen. Wat je wel kunt doen is een lijmplank maken. Zorg ervoor dat de plank zo breed is als het groentebed en bestrijk de plank met flink veel lijm (bijvoorbeeld behanglijm). Breng aan de onderkant van de plank franjes of een zachte borstel aan. Haal de plank vervolgens ’s ochtends met een zwaaiende beweging over de groenten. De kevers zullen schrikken en omhoog springen, waardoor ze aan de lijmlaag blijven plakken. Herhaal dit net zo vaak tot ze weg zijn.

Omdat aardvlooien zo’n hekel hebben aan vocht, kan het ook helpen om het jonge, opkomend gewas steeds licht vochtig te houden. Ook kun je meer humus in je grond doen. Humus is een sponsachtige stof in de bodem die vooral is gebaseerd op koolstof. Omdat het een sponzige structuur heeft, kan het ontzettend veel water vasthouden. Hierdoor blijft de grond vochtiger, wat aardvlooien dus niet fijn vinden.

Bron: Velt.nu

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden