PREMIUMtuinieren

De beste tips voor een tuin vol bloesem

null Beeld

Zodra de bloesem aan de bomen verschijnt, barst de lente écht los! Van een tak op tafel tot een vrolijke voorjaarstuin: dit is genieten in geuren en kleuren.

Helmke van Geel

Vroeg in bloei

Alle bloemen die aan bomen groeien, worden bloesem genoemd. Het zijn de vrolijke voorbodes van vruchten of bessen. Maar het meest wordt de term gebruikt voor heel vroege bloeiers, zoals magnolia’s, de sierkers en uitbundig bloeiende fruitbomen. Steenvruchten, zoals kers, pruim, perzik, amandel en abrikoos, pakken als eerste flink uit. Vaak al voordat het blad begint uit te lopen: dus eerst de bloem en dan het groen. Hetzelfde geldt voor de magnolia, die in maart een weergaloze show ten beste geeft.

null Beeld

Van knop tot sneeuw

Vergeet er vooral niet naar te kijken, als het zover is: dat is wat het Japanse bloesemfeest Hanami Matsuri wil uitdragen. Ga vooral op tijd naar buiten om onder de bloeiende bomen te picknicken en ervan te genieten. Want het duurt maar kort, niet meer dan een paar weken voordat die uitbundige trossen alweer veranderen in sneeuw. Wanneer de bloei precies losbarst, is altijd weer afwachten. Half maart verschijnen vaak de eerste knoppen, doorlopend tot half mei. Na een strenge winter komt de bloesem later, in een warm voorjaar eerder.

null Beeld

Majestueuze magnolia

Wie het startsein voor de lente niet wil missen, zet een magnolia in de tuin, die staat met stip op één bij de vroegbloeiers. Het begint met zachtbruine knoppen, die een tipje roze laten zien. Dan knapt de schil en zit daar ineens een smetteloos opgevouwen bloem, die zich ontvouwt tot onweerstaanbare schoonheid op een kale, kronkelige tak. En dat in veelvoud, als de boom maar groot genoeg is. Magnolia’s die de ruimte hebben, worden elk jaar mooier en voller. Hoe de bloemen er precies uitzien, is afhankelijk van de soort. De klassieke magnoliaboom bloeit met witroze, lotusachtige bloemen. Andere soorten hebben tulpvormige of stervormige bloemen, die helemaal wit zijn of donkerroze, paars of geel.

null Beeld
 • Magnolia stellata bloeit met witte (‘Royal Star’) of roze (‘Rosea’) stervormige bloemen. Hij groeit met een dichte, fijne vertakking
 • Magnolia kobus bloeit met witte ‘tulpen’ en krijgt een fraaie eironde kroon
 • Magnolia ‘Yellow River’ bloeit met lichtgele ‘tulpen’ en kan erg breed worden
 • Magnolia ‘Heaven Scent’ heeft tulpvormige roze-witte bloemen die een lekkere lentegeur verspreiden. Hij groeit meer in de hoogte

Fast fruit

De vroegste fruitbloesem komt van abrikoos, amandel en perzik (familienaam Prunus). Vaak bloeien ze al als het nog vrij koud is: eind februari of begin maart. De bloesem is niet zo intens als van sierfruitbomen, maar juist omdat er in die wintermaand nog nauwelijks iets bloeit, valt-ie extra op. De abrikoos Prunus armeniaca bloeit met witte bloemen uit rozerode knoppen. De amandelboom Prunus dulcis heeft sierlijke witte bloesem met een roze hart. Een compleet lichtroze variatie is de Prunus dulcis ‘Robijn’. De perzik Prunus persica ‘Revita’ krijgt sierlijke, zachtroze bloemen.

null Beeld
 1. Paulownia tomentosa
 2. Cercis ‘siliquastrum’
 3. Malus

Roze wolk

Met zijn enorme hoeveelheid bloemen maakt de Japanse sierkers – ook een telg van de familie Prunus – wel de meeste indruk in het vroege voorjaar. De sprookjesachtig roze sierkers is hét symbool van de lente, waaraan in Japan complete volksfeesten worden gewijd. Een kort spektakel, dat wel, want de meeste bloeiende sierkersen beginnen al na twee weken te versnipperen.

De Japanse sierkers is er in vele soorten en maten: grote of kleine boom op stam, meerstammige boom, treurboompje of smalle zuilboom. De roodbladige Prunus serrulata ‘Royal Burgundy’ is erg populair in Japan. De bloemen zijn dieproze. De Prunus ‘Umineko’ wordt wel de Chinese kers genoemd: hij bloeit met grote witte bloemen. De hangende trossen lichtroze, gevulde bloemen van de Prunus ‘Accolade’ ruiken heerlijk naar de lente. De bloemknoppen zijn donkerder roze, wat mooie kleurschakeringen geeft. Een bijzondere variant is de Prunus cerasifera ‘Nigra’, een kerspruim. Tegelijk met zijn lichtroze bloesem verschijnt het contrasterende donkerrode blad.

null Beeld
 1. Prunus ‘pink perfection’
 2. Prunus ‘armeniaca’
 3. Magnolia ‘Heaven Scent’

Allemansvriend

De lieveling van veel tuinbezitters is het meerstammige krentenboompje (Amelanchier lamarckii) dat in april losbarst in een zee van helderwitte bloemetjes. Het bronskleurige blad steekt er prachtig tegen af. Later in het jaar komen de zwarte bessen of ‘krenten’ (vogels zijn er dol op!) en tot slot nog een oranjerode herfsttoegift.

null Beeld
 1. Amelanchier ‘lamarckii’
 2. Pyrus

Snoei na de bloei

Zodra de eerste minivruchten verschijnen, kun je (sier)fruitbomen hier en daar wat snoeien, om de vorm mooi te houden en nieuwe takken een kans te geven. Snoei pitvruchtbomen (zoals appel en peer) rond eind maart, begin april. Steenvruchtbomen (zoals kers en pruim) kunnen later in april of mei. Slim om een fruitboom in piramidevorm te snoeien, zo kan de zon alle takken bereiken. Veel sierfruitbomen zijn prachtig in vorm te snoeien, als leiboom of in een sierlijke boog. leiboom.nl

Fruit voor de sier

De bloeiende fruitboomgaarden in de Betuwe zijn legendarisch en ook in eigen tuin is een fruitboom fantastisch. Meestal gaat het dan om de appels, peren en pruimen in het najaar. Voor de mooiste bloesem, siervruchten en herfstkleuren zijn er andere kandidaten. Zoals de sierappel Malus ‘Red Sentinel’ met zijn delicate wit-roze bloesem, knalrode mini-appeltjes en oranje herfstblad. Ook prachtig in pot op het terras. De sierappel Malus ‘Evereste’ krijgt grotere helderwitte bloemen met donkerroze knoppen en als bonus oranje-rode appeltjes. De appel Malus ‘Royalty’ of ‘Royal Beauty’ valt op door zijn donkerpaarse blad en scharlakenrode bloesem.

null Beeld

Onder de sierperen is de rijkbloeiende sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ een baas onder de bloesems. De hele kroon is in het voorjaar bedekt met prachtige witte bloemen. Ook indrukwekkend is de wilgachtige Pyrus salicifolia ‘Pendula’, met smal, grijsgroen blad aan afhangende twijgen en verfijnde witte bloemen in tuilen. De Prunus cerasifera ‘Nigra’ is een populaire sierpruim: de roze bloesem loopt vrijwel tegelijk uit met het donkerrode blad.

null Beeld

Als het binnen niet al te warm is, doet een bloesemtak het in huis best goed. Zo geniet je er het langst van:

 • Knip een tak waarvan de bloesem nog niet echt is ontloken, maar wel al een klein beetje zichtbaar is.
 • Snijd de tak schuin af, zodat hij volop water kan opnemen.
 • Zet de tak in handwarm water.
 • Kies een vaas van glas of aardewerk en doe wat heesterbloemenvoedsel (van de bloemist) in het water.
 • Zet de vaas eerst nog even op een koele plek om te wennen aan het binnenklimaat.
null Beeld
 1. Prunus ‘Accolade’

Inspiratie buiten

Overal in de Betuwe vind je prachtige fruitboomgaarden die in de lente in bloei staan. Zoek de lente op en kijk waar je een mooie fiets- of wandeltocht kunt maken. wandelzoekpagina.nl/bloesemwandeling

In het Bloesempark in het Amsterdamse bos staan vierhonderd Japanse kersbomen: een waar feest als die in bloei staan. amsterdamsebos.nl

Veelzijdige types

Grote en kleine bomen geven structuur, hoogte en diepte aan een tuin, maar ze nemen ook aardig wat ruimte in beslag. Kies daarom veelzijdige types, om het hele seizoen plezier van te hebben:

 • Judasboom (Cercis siliquastrum) met paarsroze, vlinderachtige bloesem op de nog kale takken. Lange peulvruchten en fraaie bladverkleuring in de herfst.
 • Rode meidoorn (zoals Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’) als variatie op de witte, ‘gewone’ meidoorn, die in het wild groeit. In het voorjaar is de hele boom bedekt met rode bloesem, daarna volgen de donkerrode bessen.
 • Roze vlier (Sambucus nigra ‘Black Lace’) heeft donkerrood blad, geurige roze bloesem en grote trossen smakelijke vlierbessen.
 • Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) bloeit met opvallende paarsblauwe trompetvormige bloemen, in opstaande ‘pluimen’. De eivormige zaden zijn mooi te drogen.
null Beeld

Fotografie: Getty Images, Stocksy, GAP Photos/Richard Bloom/John Clover/Clive Nichols - Forde Abbey, Somerset/Dave Zubraski/Martin Hughes-Jones/Heather Edwards/Evgeniya Vlasova/Richard Bloom

Bloesem Beeld Libelle
BloesemBeeld Libelle
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden