Wilde bloemen Beeld Getty Images
Wilde bloemenBeeld Getty Images

Dít is waarom je overal steeds meer wilde bloemen ziet

Klaprozen, boterbloemen en fluitenkruid: ook dit jaar worden de bermen weer opgefleurd met prachtige, wilde bloemen. Misschien is het jou ook al opgevallen dat er dit jaar wel héél veel wilde bloemen te zien zijn. Waar komt dat toch door?

Demi SchoenmakersGetty Images

We plukken blijkbaar de vruchten van het jarenlange ecologische maaibeheer, vertelt een natuurexpert aan de Belgische website Goed gevoel.

Na regen komt zonneschijn

Vooral margrieten en knoopkruid, maar ook boterbloemen, klavers, ereprijzen en koekoeksbloemen sieren de bermen. “Omdat het zoveel heeft geregend, was de bodem erg vochtig. Daarna volgde een periode vol zonneschijn en dat heeft de natuur goed gedaan”, vertelt Roosmarijn Steeman, plantenexpert bij Natuurpunt. “Vorig jaar kenden we een uitzonderlijk warm en droog voorjaar. De afgelopen dagen was het ook te warm en te droog, waardoor de planten en bloemen er dor begon uit te zien, dus ik ben blij dat het nu opnieuw heeft geregend.”

Speciale manier maaien

Toch is het weer niet de enige reden dat we dit jaar zoveel bloemen langs de straat en in de natuur zien. Alle bermen langs de provinciale wegen worden tegenwoordig ecologisch beheerd. Door op een speciale manier te maaien en het maaisel af te voeren zorgen gemeenten ervoor dat steeds meer wilde planten en dieren in de bermen voorkomen.

Klaprozen en kamille

Door de droogte vorig jaar komen nu veel meer klaprozen en kamille voor. “Sommige bermen hebben vorig jaar flink afgezien van de hitte”, zegt Steeman. “Bij de bermen die vrijwel continu aan zonlicht blootgesteld worden, zijn toen heel wat grassen afgestorven. Daardoor ontstonden er open plekken, waar nu kamille en klaprozen bloeien.”

Tuinvlogger Loes hoe je zelf een tuin boordevol wilde bloemen creëert:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Goed gevoel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden