PREMIUMplanten & zaaien

Een prachtige BLOEMENTUIN in 7 stappen

null Beeld

Nog deze zomer een border vol bloemen en kleur? Met dit handige stappenplan plus plantentips kun je meteen aan de slag.

Helmke van Geel
null Beeld
null Beeld

Goed plan

Wie droomt van een border die nog dit seizoen verandert in een feest van bloemen, kan meteen beginnen met plannen maken. IJsheiligen (11-14 mei) is bijna voorbij, dus geen kans meer op vorst. De kust is veilig om te gaan planten en zaaien. Niet zomaar in het wilde weg natuurlijk, want aan een mooie border gaat een goed plan vooraf. Neem een groot vel papier waarop je eerst de contouren en daarna de invulling van de border schetst – uiteraard rekening houdend met de omstandigheden in de tuin. De beste plek voor een bloemenborder is in de halfschaduw, waar vier tot vijf uur per dag zon is. Ook een plek in de volle zon is geschikt, al vraagt dit op warme dagen wel wat meer van het uithoudingsvermogen van planten. Een border in de schaduw kan prachtig zijn als je van stoere bladplanten houdt, maar biedt minder mogelijkheden voor kleurrijke zomerbloeiers.

Pluimen & aren

Wuivende pluimen en hoog opschietende aren zorgen voor een wervelend schouwspel. Ter inspiratie:

• Pluimpapaver (Macleaya cordata ‘Spetchley Ruby’)
• Prachtkaars (Gaura lindheimeri ‘Cherry Brandy’)
Pluimspirea (Astilbe ‘Mighty Chocolate Cherry’)
• Pimpernel (Sanguisorba ‘Cangshan Cranberry’)

null Beeld

Ook met middelgrote, struikachtige heesters kun je veel kleur in de tuin brengen. Sommige bloeien uitbundig, andere zorgen voor fraai gekleurd blad. Een paar favorieten:

 • Mexicaanse citroenbloesem (Choisya ternata ‘Sundance’) met geelgroen blad.
 • Struikveronica Hebe ‘Silver Dollar’ met paarsgroen blad.
 • Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ met purper blad.
 • Ganzerik (Potentilla fruticosa ‘Red Ace’ of ‘Arc-en-ciel’) met opvallende oranjerode bloemen.
 • Struikmalva (Lavatera) geeft een bloemenzee in alle schakeringen roze.
 • Hortensia (Hydrangea) in vele kleuren en soorten, zoals de fluweelhortensia en pluimhortensia.
 • Wonderboom (Ricinus communis ‘Carmencita Red’) met rood blad en bijzondere pluizige bloemen.
 • Vlinderstruik (Buddleja) van hoog tot laag, met sierlijke paarse en lila pluimen, zoals de ‘Miss Ruby’. Spannend is ook de veelkleurige ‘Flower Power’.

Extra schwung

Met natuurlijk ogende grassen die je ook in de berm kunt tegenkomen, breng je schwung én kleur in een border. Dit zijn aanraders:

Vingergras (Panicum virgatum ‘Rehbraun’) kleurt aan de toppen roodbruin.
Diamantgras (Molinia caerulea ‘Transparent’) met een zachtroze zweem.
Vedergras (Stipa) voor een wolkig, groengeel accent.

null Beeld
null Beeld

Verlanglijst

De volgende stap is een lijst maken van bloemen en bloeiende planten waar je van houdt. Welke kleuren en vormen wil je zien en wat wil je plukken uit de tuin? Haal inspiratie uit tuinboeken, tijdschriften, van blogs en sociale media. Uit deze lijst van favorieten kun je straks een keuze maken door ze te voorzien van een ‘paspoortje’. Noteer achter elke plant deze kenmerken:

 • Bloeitijd (voorjaar, zomer, najaar)
 • Bloeiwijze (hoog, laag, bossig, transparant)
 • Standplaats (zon, halfschaduw, schaduw)
 • Bloemvorm (aren, pluimen, schermen, knopen, margrietachtigen)
 • Kleuren (zoals verkrijgbaar bij kweker of tuincentrum).
null Beeld

Vlinders in de border

Met kleurige schermbloemen breng je veel leven in de border, want vlinders en andere insecten kunnen er makkelijk op landen. Mooie voorbeelden;

Duizendblad in allerlei kleuren zoals Achillea millefolium ‘Summer Pastels’. De spetterende Achillea ‘Walther Funcke’ heeft oranjerode bloemschermen.
Hemelsleutel in roze bloeiende varianten, zoals Sedum telephium ‘Atropurpureum’ met heel donker, bijna zwart blad.
Koninginnekruid dat hoog opschiet in de border, zoals Eupatorium maculatum ‘Purple Bush’.
• De elegante kantbloem Ammi visnaga ‘Green Mist’ met lichtgroene bloemschermen.

null Beeld

Goede bodem

Begin bij de basis; de grond is immers de voedingsbodem voor alles wat je er wil laten groeien. Zorg daarom voor de beste omstandigheden. Goede grond valt in brokken uit elkaar, is donker en kruimelig (goed waterdoorlatend) en bevat plantenresten (humus), waardoor het als een ‘spons’ kan werken. Als dit niet het geval is, spit de aarde in de border dan eerst om en vermeng deze met biologische compostgrond.

Knollen-koningin

Wie er eenmaal mee begint, krijgt er nooit genoeg van: dahlia’s. Als onooglijke knollen gaan ze de grond in, waar ze uitgroeien tot de koninginnen van de border. Verkrijgbaar in vele vormen en kleuren, dus er is altijd een dahlia die bij de border past.

null Beeld
null Beeld

Kleur in de mix

Om tot een mooi op elkaar afgestemde kleurenmix te komen, is het handig om eerst een zogenaamd ‘vlekkenplan’ te maken. Knip ‘wolkjes’ van gekleurd papier en ga daarmee schuiven op de schets van de border. Eén wolkje is minimaal drie planten van dezelfde soort en kleur. Je kunt ook voor grotere groepen van vijf of zeven planten kiezen. Een oneven getal laat zich het beste voegen in het geheel. Bij het mixen van kleuren kun je kiezen voor tinten die elkaar opvolgen in de kleurenwaaier, zoals rood, oranje en geel, of juist voor mooie contrasten die elkaar versterken. Vaak zijn dat kleuren die ver uit elkaar liggen, zoals paars en oranje. Ook een ton-sur-ton mix kan prachtig zijn, met verschillende gradaties van één kleur.

null Beeld
null Beeld

Doorzetters

Sommige planten weten van geen ophouden en blíjven bloemen produceren. Voorbeelden van kleurige doorzetters:

• Vlambloem (zoals Phlox paniculata ‘Lavendelwolke’)
• Bergamotplant (zoals Monarda ‘Scorpion’ of ‘Vintage Wine’)
• Dropplant (Agastache ‘Kolibri’)
• Bossalie (Salvia nemorosa ‘Tänzerin’)
• Zomeraster (Kalimeris mongolica ‘Antonia’)
• Beemdkroon (zoals de donkerroze Knautia macedonica)
• Zonnehoed (Echinacea in alle tinten van roze naar rood)
• Duizendknoop (zoals de opvallende Persicaria ‘Red Dragon’)
• Nagelkruid (zoals de oranje Geum ‘Totally Tangerine’)

null Beeld

Houd het luchtig

Een border waar ‘lucht’ in zit oogt natuurlijk en weelderig. Bovendien zullen de planten elkaar niet verdringen, maar juist van elkaars kwaliteiten gebruikmaken. Siergrassen zijn luchtige sfeermakers om tussen de bladplanten te zetten. Met hun beweeglijke pluimen brengen ze letterlijk leven in de border. Maar ook schermbloemen en ‘kantbloemen’ geven dat gevoel. Vaak zijn dit magneten voor vlinders en bijen, wat de border nog levendiger maakt.

Zelf zaaien

Sterke bloeiers als Cosmea en Zinnia zijn heel eenvoudig zelf te zaaien en zorgen de hele zomer en herfst voor bloemen. Tip: zaai ze eerst in bakken en plant de zaailingen dan uit.

Spektakelstukken

Altijd opvallend in stevige kleuren is de stokroos (Alcea rosea) of de Paarse toorts (Verbascum phoeniceum ‘Violetta’). Of denk eens aan vuurpijlen, zoals Kniphofia ‘Creamsicle’, of Crocosmia ‘Lucifer’.

null Beeld

Kleurbommetjes

Schijnpapaver (Meconopsis cambrica ‘Frances Perry’) zaait zichzelf uit over de tuin en brengt overal vrolijkheid met zijn oranjerode bloemen. Zet een paar planten in de halfschaduw en laat hem door de tuin wandelen en zijn beste plekken kiezen.

Strooien met roze en rood

Sfeermakers als elfenspoor (Diascia personata) en ooievaarsbek (Geranium riversleaianum ‘Russell Prichard’) weven zich fijn door andere planten heen. Hangend over een laag muurtje is deze laatste ook heel mooi. Kleurige slangekop (Penstemon ‘Garnet’) en afrikaantjes (Tagetes patula ‘Disco Red’) vullen alle gaten op.

Neem de schutting mee

Vaak ligt een border deels langs een schutting die het decor van alle bloemen vormt. Nog meer kleur nodig? Verf dan ook die achtergrond in een bijpassende tint. Of plant er een mooie mix van kleurrijke, bloeiende klimplanten tegen; de onvolprezen clematis ’Perle d’Azur’ bloeit maandenlang tot in de herfst – gecombineerd met geurige kamperfoelie en een decoratieve groenblijver. Maar ook een klimroos, stevig geleid langs een muur of houten wand, is een jaarlijks terugkerend spektakel. Kies bijvoorbeeld voor Rosa ‘Paul Transon’ of Rosa ‘Rhapsody in Blue’.

null Beeld

Boompje erbij?

Mooi rood is het sierappelboompje Malus ‘Red Sentinel’, dat klein blijft en prima in een border past. De rode appeltjes zijn later een snackbar voor vogels.

null Beeld
null Beeld

Vast en variabel

De verleiding is groot om een border helemaal vol te zetten met vaste planten die elk jaar terugkomen. Ook makkelijk natuurlijk, want zijn ze eenmaal geplant, dan gaat de rest ‘vanzelf’ en hoef je alleen af en toe wat orde te houden. Maar wie van tuinieren houdt, vindt het vast ook leuk om de border aan te vullen met zomerbollen en eenjarige zomerbloeiers. Het verhoogt de keuze uit planten enorm en biedt – zeker als het om kleur gaat – nog veel meer spektakel. Denk bij zomerbollen bijvoorbeeld aan dahlia’s en lelies, die juist tussen vaste planten prachtig tot hun recht komen. Hetzelfde geldt voor de uitbundige zomerbloeiers die maar één seizoen meegaan – de zogenaamde eenjarigen. Tot de vorst invalt zorgen ze voor een doorlopende explosie van bloemen.

Fotografie: GAP Photos, Getty Images

Een prachtige bloementuin in 7 stappen Beeld GAP Photos, Getty Images
Een prachtige bloementuin in 7 stappenBeeld GAP Photos, Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden