PREMIUMtuin

Een sprankelende zomer tuin

null Beeld Ernie Enkelaar
Beeld Ernie Enkelaar

In de nazomer is de tuin van Nel en Theej in het Limburgse Lottum op z’n mooist. Dahlia’s, heleniums en sierlijke grassen kleuren de borders, waaruit Nel fantastische boeketten plukt.

Marieke de GeusErnie Enkelaar
null Beeld

Boeket op kleur met solidago, heleniums, Rudbeckia triloba en pompondahlia’s. De oude weckpot die Nel gebruikte als vaas kleurt er prachtig bij. Nel: “Een goede vaas vind ik erg belangrijk. Ik gebruik graag zinken emmers of oude weck-potten, bijna allemaal van de kringloop.”

null Beeld

Via een groene poort betreed je de Verzameltuin van zeshonderd vierkante meter. Hier mogen alle bloemen en siergrassen door elkaar groeien en zichzelf uitzaaien. Het is een open en zonnig stuk, zonder concurrentie van bomen. De planten die hier groeien, worden nooit ziek omdat de wind er lekker doorheen kan waaien.

null Beeld

“We maken zo veel mee in deze tuin en ontmoeten de leukste tuinliefhebbers die hier komen kijken. Ik verwonder me nog altijd en vind het fantastisch hoe alles groeit en bloeit. Buiten bezig zijn en nieuwe dingen creëren doet een mens gewoon goed.” Zodra Nel over haar tuin begint te vertellen, is ze niet te stoppen. Ruim vijftig jaar geleden, toen ze hier met haar man Theej kwam wonen, was het niet meer dan een kaal weiland. De eerste drie bomen die ze plantten, zijn uitgegroeid tot indrukwekkende exemplaren, met name de Hemelboom die ze als huwelijksgeschenk kregen van de kwekerij waar Theej werkte. Stap voor stap gaven ze het perceel van vierduizend vierkante meter vorm en kleur. Inmiddels zien ze de bloeiende oase, waarin ze met liefde en respect voor de natuur werken, terecht als hun levenswerk.

Tuin vol verrassingen

“Onze tuin bestaat uit verschillende thematuinen, zoals een Vierkleurentuin, Dahliatuin en Engelse bordertuin, die in open verbinding staan met elkaar. De plantenverzameling breidde zich op den duur zo uit, dat de borders overvol raakten”, vertelt Nel. “Gelukkig konden we van onze buurman een extra stukje grond pachten voor een aparte Verzameltuin, waarin siergrassen, vaste planten, tweejarigen en dahlia’s gemixt door elkaar groeien. Elk jaar levert dit weer mooie verrassingen op omdat sommige planten zich steeds op een nieuwe plek uitzaaien. Een van mijn favorieten is helenium, deze felgekleurde zomerplant zou je soms alleen al willen kopen vanwege de mooie namen. Het is een fijne plant om zomerborders mee te maken, ook uitgebloeid blijft hij lang aantrekkelijk met de donkere bolletjes die overblijven. Achter in de verzamelborder, waar het wat natter is, groeien kaardenbollen tussen hoge, vaste planten. De hele winter laten we ze staan, ze zorgen voor een mooi silhouet samen met de siergrassen. Bovendien is het fijn voor de vogels. Pas in het voorjaar knippen we alles weer af.”

In de vaas

De rijk bloeiende borders zijn voor Nel een feest om maandenlang royaal uit te plukken. De boeketten die ze ermee maakt, krijgen vervolgens weer een plekje in de tuin, simpelweg omdat ze buiten langer mooi blijven. Nel: “Ik vind het heerlijk om met bloemen bezig te zijn. Mensen vragen me vaak of ik steekschuim gebruik, maar dat bewaar ik voor kerst. Boeketten schik ik altijd direct op vaas waarbij ik begin met een vulmateriaal. Heesters zoals baccharis (struikaster) en ribes zijn geschikt als basis, maar ook solidago en helenium zijn mooie vullers. Alle takken knip ik op gelijke lengte af. Dan heb je al een gevulde vaas waar je de bloemen tussen steekt. Ik eindig altijd met fijne grasjes, venkeltakken of zaadbolletjes.”

 1. In de pot staan stokjes met touw, dat Theej gebruikt voor het uitzetten van bloembedden, zoals dahlia’s en grassen. Ook bij zaaibedden van bijvoorbeeld zinnia’s trekt hij eerst een lijn met touw, voordat hij gaat zaaien. Naast de pot groeit een donkere sedum.
 2. Berceau met één soort roos namelijk rambler ‘Angelique’, die over de meerdere bogen groeit. Naast de bogen staan dahlia’s en één soort siergras, Panicum virgatum ‘Shenandoah’, ook wel parelgierst genoemd. Dit gras bloeit heel luchtig en fijn met mooie aren.
 3. In het kleine schuurtje is plek voor het tuingereedschap, meststoffen, potten en de grasmaaier.
 4. Nel: “De tuin betekent heel veel voor ons. We zijn allebei opgegroeid in het groen, mijn vader had een rozenkwekerij. Toen Theej en ik verkering hadden, gingen we al samen op pad om mooie tuinen te bekijken. We zijn altijd op zoek naar nieuwe planten en proberen steeds weer nieuwe combinaties uit.”
 5. Dahlia ‘Twining after Eight’ is een decoratief en sterk soort met donkere stelen en bladeren. De bloemen blijven lang mooi in de border, maar zijn minder geschikt om te snijden.
 6. Pluimpapaver is een grote, karakteristieke plant die aantrekkelijk is qua blad en bloem. In de grote Verzameltuin groeit deze tussen nazomerplanten zoals herfstasters. Herfstasters trekken veel vlinders aan.
 7. De venkel zaait zich overal en veelvuldig uit in de tuin. Nel vindt het een mooie weefplant en fijn om toe te passen in boeketten. Waar de plant te veel woekert wordt deze weggeknipt, maar zeker niet weggegooid, want je zet er heerlijke venkelthee van.
 8. De tegeltjes die naast de toegangspoort pronken, kochten Nel en Theej in Spanje. De poort staat iedere don-derdag en diverse zondagen open voor tuinpubliek. In augustus zijn ze vaker open vanwege de vele dahlia’s die dan bloeien.
 9. Kaardenbollen, persicaria en venkel staan in het natste deel van de Verzameltuin.
null Beeld
null Beeld

Grootbloemige Dahlia ‘Color Spectacle’ met een pompondahlia en donkerrood siergras panicum in de achtergrond. Een fijne, kleurige en luchtige combinatie.

Vier kleuren

De eerste tuin waar Nel en Theej ooit een plan voor maakten, heeft een klassieke vorm, omlijst door vierentwintig taxuszuilen. De vier symmetrische sfeerborders zijn op kleur beplant. De ene staat vol met witte bloemen, de andere kleurt geel. Er is een oranjerode border en een paarsroze. Nel: “Als ik ertussen sta, weet ik niet welk vak ik het mooist vind. Ik houd erg van kleur en bloemvormen. Tussen de vaste planten en grassen zorgen eenjarigen, zoals gele zonnebloemen, rode melde en amaranthus voor wat extra pit. Maar dahlia’s zijn de allerbeste smaakmakers, je vindt altijd wel een mooie kleur die je nodig hebt. Soms verbaas ik me dat mensen niet van geel in de tuin houden. Geel is de zon, hoe kun je die niet mooi vinden? Wanneer je gele bloemen combineert met mooie siergrassen is dat zo fantastisch.”

Verzot op dahlia’s

Maar liefst honderdzestig dahliasoorten schitteren in de tuin, de verdienste van Theej. Elk jaar vermeerdert hij de knollen en kweekt hij in het voorjaar tweeduizend dahlia’s op, in ruime potten. Zodra het flinke, goed gewortelde planten zijn, gaan zo’n zevenhonderd exemplaren de tuin in, de rest is voor de verkoop. Theej: “Dahlia’s kun je in de tuin laten overwinteren, mits ze goed zijn bedekt met bijvoorbeeld een laag bladeren. Ze groeien op vocht doorlatende zandgrond. Omdat ik de knollen wil delen, haal ik ze in het najaar uit de grond en zet ze soort bij soort in kisten met noppenfolie in de tunnelkas. Dahlia’s zijn ideaal om gaten in de borders op te vullen, en je ziet direct resultaat. Omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken is er in de loop der jaren een biologisch evenwicht opgebouwd in de tuin. Planten die het niet redden halen we weg, we laten het graag aan de natuur over.” ■

null Beeld

Op het bankje in de Verzameltuin gaan tuinbezoekers graag even zitten om te genieten van alles wat er bloeit. Er groeien siergrassen zoals lampenpoetser, opgefleurd door floxen en heleniums.

Tips van Nel & Theej

● “Mooie heesters met opvallend blad geven volume aan de borders. In onze tuin vind je berberis met donkerrood blad voor contrast, rosa glauca met blauwgrijze bladeren en mooie bottels, en een vlinderstruik die laat bloeit. Callicarpa heeft opvallende paarse bessen en cornus met bont blad licht bijna op. We zoeken altijd naar een harmonie zodat je denkt: ja, dit doet me wat!”

● “Een mooie, doorbloeiende heesterroos is Rosa ‘Alden Biesen’, deze bloeit als een hortensia. Zelfs rozenkenners zijn verbaasd als ze ’m zien bloeien in onze Engelse Bordertuin.”

● “Een roos heeft gezelschap nodig van andere planten, anders wordt het snel saai. Rozen combineren goed met gaura, salvia en alliums. We vervingen de zieke buxushaagjes door lavendelplanten, die niet alleen lekker geuren, maar ook voor extra kleur zorgen.”

● Nel en Theej tuinieren op droge zandgrond. Een mooie, grootbloemige klimroos die goed tegen hitte en droogte kan en het daarom goed doet is Rosa ‘Eden Rose’.

● Dahlia’s zijn zeer geliefd bij slakken. Wanneer je de knollen in het voorjaar in ruime potten opkweekt en als grote planten in de tuin zet, zijn ze minder vatbaar voor slakkenvraat. Komen er toch nog slakken op je planten af? Strooi koffiedik, fijngemalen eierschalen of schelpjes rond de planten of sproei met een knoflookextract.

● Dahlia’s kunnen niet tegen strenge vorst en natte grond, daarom haal je ze het best voor de eerste nachtvorst uit de grond. Knip het loof af op tien centimeter en hang aan elke knol een label met de naam, hoogte en kleur van de plant. Verwijder de aarde en laat ze goed drogen. Bewaar de knollen droog en vorstvrij in een kist, bedekt met zaagsel of stro.

null Beeld
 1. Rudbeckia triloba is zo’n dankbare en langbloeiende plant dat Nel hem laat uitzaaien. De warme kleuren combineren mooi met dahlia’s en gele, niet-woekerende guldenroede (solidago) zoals ‘Fireworks’ en ‘Loysder Crown’. Deze soorten hebben verschillende bloeitijden, blijven ook na de bloei lang mooi en zijn zeer geschikt voor boeketten.
 2. De sfeerborders in de Vierkleurentuin hebben elk een andere kleur. Dit is de witte border met onder andere de bloemaren van Veronica en het zilvergrijze blad van artemisia (alsem).
 3. De Vierkleurentuin is symmetrisch van vorm. Het hoge siergras Molinia ‘Transparent’ bloeit hier hoog en verzacht de strakke lijnen van de tuin.
 4. Het blad van baccharis (struikaster) vormt de basis van dit boeket, aangevuld met dahlia’s, heleniums, zinnia’s en siergrassen. Het boeket staat in een vaas die in een oude, koperen ketel is geplaatst. Nel: “Alles wat in de tuin mooi combineert, combineert automatisch mooi in boeketten.”

Zelf een kijkje nemen?

Kijk voor het adres, route en actuele openingstijden op tuinverheggen.nl.

 • Styling: Esther Jostmeijer. www.fotografenfederatie.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden