Insecten natte zomer Beeld Getty Images
Insecten natte zomerBeeld Getty Images

Eén voordeel van deze natte zomer: we hebben minder last van insecten

Baal jij ook zo dat we deze zomer bijna niet van de zon hebben kunnen genieten? Dat begrijpen wij helemaal. Maar gelukkig zit er ook een voordeel aan de natte zomer.

RedactieGetty Images

Zo hebben we door al die regen een stuk minder last van sommige insecten.

Zoemende wespen

Normaal gesproken zoemen de wespen je in juli en augustus rond de oren, maar omdat het zo nat is in Nederland zijn de wespen maar amper te vinden. Je zou denken dat dit komt omdat ze niet zo van nattigheid houden. Toch heeft het vooral met hun voedsel te maken.

“Wespen voeden zich vooral met andere insecten en voor de ontwikkeling van deze insecten is de temperatuur erg belangrijk”, legt Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit. Doordat er minder eten is, zijn de wespen minder zichtbaar.

Regenachtig weer

Ook kunnen wespennesten wegspoelen als het heel hard regent. Hierdoor gaan de wespen in het nest dood. Bovendien is het volgens Meerburg lastig voor de insecten om in een hoosbui hun nest terug te vinden en natte vleugels maken het lastig om te vliegen.

Eikenprocessierups

Nóg een voordeel: ook de processierupsen lijken verdwenen. De eerste rupsen waren er dit jaar juist uitzonderlijk vroeg bij door de warme periode in het begin van april, maar nu zijn ze nergens te bekennen. Uit een onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt dat vorige maand slechts 7% van de eikenbomen processierupsen hadden. Dat is bijna een halvering in vergelijking met vorig jaar. Helaas zijn ze niet helemaal verdwenen, want als het weer warmer wordt dan komen de insecten gewoon weer terug.

Naaktslakken

Maar er is helaas ook een tegenvaller. Er is namelijk een beestje dat juist wél van deze natte zomer houdt. Spot je ineens veel naaktslakken in de tuin? Je bent niet de enige, want de dieren beleven een topzomer qua weer, waardoor ze actiever zijn en vaker je pad kruisen. Om zich voort te bewegen, maken slakken gebruik van slijm. En om dat slijm te produceren, is vocht nodig.

Last van (naakt)slakken in je tuin? Zó kun je ze het beste bestrijden:

Bron: MAX vandaag.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden