Fijn voor je tuin: 5 manieren om keukenafval te composteren  Beeld Getty Images
Fijn voor je tuin: 5 manieren om keukenafval te composterenBeeld Getty Images

Fijn voor je tuin: 5 manieren om keukenafval te composteren

Je kunt natuurlijk kunstmest of compost kopen, maar zelf maken is een stuk leuker en goedkoper. Er zijn meerder handige foefjes om je keukenafval zelf te composten, zoals deze vijf.

Emma VerweijGetty Images

Wil je een weelderig bloeiende tuin? Dan doe je er goed aan om 'm af en toe te vertroetelen met een flinke laag compost. Dit voedzame goedje maak je zelf door groenafval op te stapelen, zodat bacteriën, schimmels en andere micro-organismes hun werk kunnen doen. Dat kan op de ouderwetse manier in een bak buiten in de tuin, maar ook op het balkon en zelfs binnen in huis.

5x keukenafval composteren:

1. Op een composthoop in de tuin

De simpelste manier, als je er de ruimte voor hebt, is al je groenafval verzamelen in een grote open of gesloten bak in de tuin. Let er wel op dat niet alles wat in een gft-bak mag, ook op een composthoop kan. Rauwe groenteschillen mogen er bijvoorbeeld wel op, maar gekookte etensresten niet . En mest van kleine, plantenetende dieren zoals konijnen mag wél, maar katten- en hondenpoep niet. Kenniscentrum Milieu Centraal heeft hier een handige lijst voor samengesteld.

Tip: Practo Garden houten composter voor in de tuin, €60,95

Practo Garden houten composter  Beeld Practo Garden
Practo Garden houten composterBeeld Practo Garden

2. In een compostmolen

Een andere manier om te composteren is in een afgesloten compostbak. Deze heb je in allerlei soorten en maten, waardoor ze ook in kleine buitenruimtes kunnen staan. Een compostmolen, bijvoorbeeld, is een ton die je ronddraait als een ouderwetse wasdroger. Het afval krijgt daardoor meer lucht, waardoor het composteren sneller gaat.

Tip: PALMAT® compostmolen, €94,99

Palmat compostmolen Beeld Palmat.eu
Palmat compostmolenBeeld Palmat.eu

3. Op je aanrecht met een huishoudcomposter

Composteren hoeft niet altijd groots en meeslepend, maar kan ook prima op het aanrecht. Je kunt hiervoor een huishoudcomposter gebruiken: een handzaam apparaat dat in korte tijd je afval omzet in compost. Het voordeel is dat hier geen nare geurtjes vanaf komen en dat de klus al in drie uur geklaard is.

Tip: Food Cycler huishoudcomposter, €399

Food Cycler houdhoudcomposter Beeld Foodcycler.com
Food Cycler houdhoudcomposterBeeld Foodcycler.com

4. Fermenteer je groenafval

Je kunt je afval composteren, maar je kunt er ook een voedzaam sapje van maken. Schrik niet, dit is niet voor jezelf, maar voor je planten. Er bestaan speciale afvalbakken waarin je je bio-afval kunt fermenteren. Deze zijn klein en kun je gewoon binnen in huis zetten.

Het werkt zo: je gooit je afval in de bak en voegt per laag afval (de bijgeleverde) zemelen toe. Steeds duw je de composthoop stevig aan. Om de 3 tot 5 dagen kun je de fermentatievloeistof aftappen en deze gebruiken als een natuurlijk ontstopper voor je afvoeren of als mest voor je planten.

Tip: Skaza Bokashi Organko 2 compostbak, €104,70

 Skaza Bokashi Organko 2 compostbak Beeld Skaza.com
Skaza Bokashi Organko 2 compostbakBeeld Skaza.com

5. In een wormenhotel

Andere goede hulpjes bij het composteren zijn wormen. Er zijn allerlei soorten, maar met name de mestpier en de tijgerworm knabbelen graag aan gft-afval en zetten het daarmee om in voedzame grondstoffen. In een wormenbak heb je meerdere lagen. Je vult steeds laag voor laag de bak met afval, waarbij de wormen zich steeds een weg naar boven eten.

Onderin de wormenbak ontstaat een donkere vloeistof dat wormenpercolaat heet. Met een kraantje kun je dat opvangen. Verdund gebruik kun je deze ‘wormenthee’ op je planten sproeien als voeding. Het gaat tevens plantenziektes tegen.

Tip: Balkonton Urbalife wormenbak, €169,95

Balkonton Urbalive wormenbak Beeld Balkonton.nl
Balkonton Urbalive wormenbakBeeld Balkonton.nl

Nu we toch milieuvriendelijk bezig zijn... Zó verjaag je op een natuurlijke manier maden uit je kliko:

Bron: Vogelbescherming.nl, Milieucentraal.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden