PREMIUMTUIN

Huisje, boompje, INSTA TUIN

null Beeld

Voor inspiratie voor huis én tuin moet je ook op Instagram zijn. Wij gluurden bij – digitale – buren Angelique, Rosalinda, Nathalie en Esther, die hun woonstijl naadloos vertaalden naar de tuin.

Marlies Huisman
null Beeld

Wie? Angelique (40, eventmanager), haar man Ralph en kinderen Liv, Finn en Loïs

Wat? Stadstuin van 77 m² met loungeplek en buitenkeuken

Waar? Het oude centrum van Weesp

null Beeld

“Toen we hier zeven jaar geleden kwamen wonen, stond er alleen een vervallen schuurtje in de tuin en lagen er tegels en wat gras. Omdat ook het huis grondig moest worden aangepakt, hebben we de tuin eerst gelaten voor wat hij was. Eigenlijk was dat een heel goed idee: pas als je ergens een tijdje woont, weet je waar de zon het langst schijnt en op welke plek de buitentafel het beste tot zijn recht komt.”

In verbinding

“Twee jaar geleden zijn we eindelijk begonnen met het opknappen van de tuin. Tijdens de verbouwing hadden we al openslaande deuren in de gevel laten plaatsen om de tuin meer bij het huis te betrekken. Daardoor werd het huis lichter en staat binnen in verbinding met buiten. We zien onze tuin als een tweede woonkamer en om ervoor te zorgen dat het een eenheid werd, trokken we de stijl van binnen – licht met Balinese invloeden – door naar buiten. In de woonkamer ligt een betonvloer, daarom kozen we voor tuintegels in eenzelfde betonlook- en kleur. Door buiten ook hetzelfde kleurschema met veel wit en hout terug te laten komen, kreeg de tuin een fijne, zomerse sfeer. Accessoires en kussens die ik binnen gebruik, neem ik ’s zomers mee naar buiten. En gaat het regenen, dan pakken we de boel gewoon weer op.”

Buitenleven

“Als het maar even kan, gaan de tuindeuren open en leven we buiten. Bij het indelen van de tuin hebben we nagedacht over wat wij als gezin fijn vinden: gezelligheid, samen eten en borrelen met vrienden. Een grote loungehoek was dus een must. Voor de kinderen staat er een trampoline midden in de tuin, niet ergens verstopt in een hoekje. Zo kunnen we elkaar goed zien als we buiten zijn. De buitenkeuken is Ralphs terrein; als het mooi weer is kookt hij daar en heb ik vrijaf. Een goede investering! We zijn blij dat we rustig de tijd hebben genomen om na te denken over de beplanting. Het wordt er al snel heet, dat is aan de ene kant fijn, want ik kan al vroeg in het jaar in mijn bikini in de zon zitten, maar de beplanting moet ook tegen de warmte kunnen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat we ook in de winter groene planten zouden hebben én ik houd alleen van witte bloemen. Best wat eisen en een uitdaging voor iemand zonder groene vingers, maar via Google zijn we tot een mooi lijstje gekomen. In de tuin staan veel grassen, witte Agapanthus en hedera. Die laatste is echt top, daar hoef je niet voor te kunnen tuinieren. Naast het terras staan ook nog wat potten met een vijg, een Japanse ceder en bij de loungebank heb ik een kruidentuintje met basilicum, peterselie, bieslook en munt. Als ik nog één ding mocht veranderen, dan zou ik de trampoline willen vervangen voor een hottub!”

Shoptips

• “Calma House is een Spaanse winkelketen vol prachtige interieuraccessoires. Hier komen de juten kussens op de loungebank vandaan.”

• “Bij Todo Bien kocht ik het pronkstuk van onze tuin: een prachtige Balinese parasol.”

• “Het Nederlandse merk Goround Interior heeft de leukste accessoires voor in huis, en dus ook voor de tuin!”

Tip van Angelique

“Kijk vooral naar wat bij je gezin past, deze tuin is echt gericht op wat wij fijn vinden en is daardoor een verlengstuk van onze woonkamer.”

null Beeld

Wie? Rosalinda (35, masseur en energetisch behandelaar), haar man Robert en hun vier katten
Wat? Een wilde tuin van 150 m² vol bloemen- en plantensoorten gericht op bijen en andere insecten
Waar? Lochem (de Achterhoek)

null Beeld

“Hiervoor woonden we in Rotterdam, in een appartement met alleen een terrasje aan het water. Ik ben altijd een natuurliefhebber geweest en wilde daarom graag richting de Achterhoek verhuizen. Mijn familie woonde al hier, dus het was een logische stap om deze kant op te gaan. We vonden dit huis mét fijne tuin en zijn heel blij dat we deze stap hebben gezet.”

Voldoening

“We hebben de tuin geordend en wat meer structuur in de beplanting aangebracht. Nu weten we welke plant waar staat én de planten die er staan hebben veel nectar. Dat is belangrijk voor de bijen. Een buxus zul je in onze tuin niet vinden. We houden van bijzondere planten en wilde bloemen die bijen en andere insecten aantrekken. Daarnaast hebben we een aantal fruitbomen in de zijtuin: appel, peer, stoofpeer en een pruimenboom. Verder nog een nectarineboom, platte perzik en een kersenboom. Ook staan er struiken met onder andere frambozen, aardbeien en rode en blauwe bessen. Sinds vorig jaar hebben we een kas in de tuin, dat was echt een droom van me. Het geeft zo veel voldoening om je eigen gewassen te zien groeien en er dan ook nog van te kunnen eten. We zijn nog geen ervaren tuinders, we doen veel op gevoel en dat gaat best goed. Uit de kas konden we afgelopen jaar onder andere al komkommers, tomaten, spruitjes en spinazie oogsten. Naast alle fruit- en groentesoorten heb ik in de tuin een aparte hoek voor kruiden ingericht, waar ik met oude dakpannen en stenen een laag muurtje omheen heb gebouwd. Er staan verschillende soorten munt, citroenmelisse, olijfkruid, salie, kleine pimpernel, boerenwormkruid en rozemarijn. Veel van die kruiden hebben een heilzame werking en als ze bloeien, hebben de bijen er ook profijt van.”

Blikvanger

“Ik word heel blij van onze tuin. Het is heerlijk om elke dag weer iets nieuws te ontdekken dat is gaan bloeien. Vrijwel iedere ochtend maak ik, in mijn badjas, een rondje door de tuin en ook na mijn werk ben ik er graag. Er is altijd wel wat te doen, de tuin is nooit af. Ik probeer wel om af en toe ook te relaxen op het terrasje of in de hangmat, maar ik ben liever lekker bezig. Net als de bijen: die zie je de hele dag door de tuin vliegen. Samen met mijn vader heb ik een groot insectenhotel gebouwd van hardhout waarin we gaatjes hebben geboord en daarna glad gemaakt. Dat laatste is belangrijk, zodat de vleugeltjes van de bijen niet beschadigen. Er wordt flink gebruikgemaakt van het hotel. De bijen leggen eitjes in de gaatjes en maken het dicht met stuifmeel, de larven kunnen zich dan een weg naar buiten eten en daarna als bij wegvliegen. Zo bijzonder en fijn om aan dat proces te kunnen bijdragen!”

Bij-vriendelijke bloemen en planten

• “De Guldenroede (Solidago) heeft zachtgele bloemetjes.”

• “Akelei (Aquilegia vulgaris): de bloemen kunnen blauw, donkerpaars, roze, wit of geel zijn. De plant zaait zich makkelijk uit. En, heel bijzonder: de zaailingen komen niet altijd in dezelfde kleur terug als de oorspronkelijke plant.”

• “Salie (Salvia officinalis): de lila bloemetjes bevatten veel nectar.”

Tip van Rosalinda

“Kijk eens waar je tegels uit de tuin kunt halen, zodat je meer bij-vriendelijke bloemen en planten kwijt kunt.”

null Beeld

Wie? Nathalie (45, HR-manager), haar man Jan en zoons Lowie en Nand
Wat? Een tuin van 230 m² met vakantiegevoel
Waar? Herenthout, ten oosten van Antwerpen (België)

null Beeld

“Onze tuin is een echte vakantietuin. Dat komt natuurlijk door het zwembad, maar ook door de stijl en sfeer, een combinatie van Ibiza en Marrakech. We gaan elk jaar op vakantie naar Spanje en hebben die fijne mediterrane vakantiesfeer naar onze achtertuin gebracht.”

Zonneterras

“We lieten ons huis nieuw bouwen en wonen hier nu sinds oktober 2019. Een van de wensen die we de architect destijds meegaven, was een overdekt terras aan het huis. Dat terras is tijdens de bouw aangelegd, maar verder konden we de tuin nog helemaal zelf indelen. Toen we hier kwamen wonen, was het nog een kale zandvlakte. We hebben de tuin zelf ontworpen en ook het bouwwerk zelf gedaan. De inspiratie voor de sfeer vond ik vooral op Pinterest en Instagram. Ik heb moodboards gemaakt en steeds kwam deze stijl naar voren. Met die inspiratie, onze wensen, de bouwvoorschriften en de stand van de zon in gedachten, zijn we gaan tekenen. ’s Ochtends kun je heerlijk tegen het huis aan in het zonnetje zitten en in de avond schijnt hij juist achter in de tuin. Het was dus snel bepaald dat het zonneterras achterin moest komen. De inspiratie voor de loungebank komt uit Marokko: daar zie je veel van dit soort wit gestuukte muren en banken. Met lekker veel kussens erop is het mijn favoriete plek in de tuin: hier zit ik graag met zicht op het zwembad.”

Geen groene vingers

“Bij ons vorige huis hadden we ook een zwembad en onze zoons misten dat erg. Toen we vorig jaar niet op vakantie konden gaan, besloten we het vakantiegevoel naar onze tuin te halen met een zwembad. Ik ben er zo blij mee, als ik ’s ochtends de gordijnen opendoe, voelt het meteen als vakantie. Behalve het zwembad vraagt onze tuin weinig onderhoud. Het gras zorgt voor een groen accent, maar we hebben geen groene vingers en vinden het veel belangrijker dat we van onze tuin kunnen genieten in plaats van altijd maar bezig te zijn. We zijn echte buitenmensen, het is een heerlijke plek om vrienden te ontvangen en als het wat kouder is, pakken we er gewoon een fleecedeken bij, steken een vuurtje aan en kunnen we er tot laat in de avond zitten.”

Ingrediënten voor een vakantietuin

• “Het zwembad natuurlijk! Alleen al het frisblauwe water geeft een vakantiegevoel.”

• “Weinig onderhoud, wij hoeven niet veel aan onze tuin te doen en kunnen daardoor optimaal genieten. Op de twee terrassen staan wat cactussen en andere planten in grote potten; daar heb je nauwelijks werk van en ze geven een tropische sfeer.”

• “Kies voor kleuren en materialen uit je favoriete vakantieland.”

Tip van Nathalie

“Let bij het indelen van de tuin op de stand van de zon: een terras op de plek waar de meeste zonuren zijn en een fijn zitje in de ochtendzon.”

null Beeld

Wie? Esther (46, interieurstylist), haar man Patrick, kinderen Lucas, Meike en Femke en golden retriever Sammie
Wat? Een stoere tuin van ruim 400 m²
Waar? Nieuwkoop aan de Nieuwkoopse Plassen (Zuid-Holland)

null Beeld

“Vier jaar geleden lieten we ons huis aan de Nieuwkoopse Plassen bouwen. Onze tuin ligt aan het water en de steiger vormt de grensafscheiding. We kwamen er wonen toen onze kinderen net zomervakantie hadden, daarom hebben we in de tuin snel gras aangelegd zodat het leefbaar zou zijn. Met de verdere aankleding en beplanting hebben we een jaar gewacht. We vonden het fijn om eerst alle seizoenen met de bijbehorende weersomstandigheden mee te maken voor we zouden beslissen hoe we de tuin wilden indelen. Dat was nog best een uitdaging; het gras lag er dus al en bleek behoorlijk bepalend voor de rest van de indeling. We wilden de tuin niet te vol zetten én hij moest, net als ons interieur, een stoer karakter krijgen. De veranda en overkapping aan het huis zijn gemaakt van eikenhout, dat mooi vergrijst. Die kleur en het natuurlijke materiaal hebben we ook binnen gebruikt.”

Eigen draai

“We zitten hier letterlijk in het groen, op een soort schiereiland, en achter ons huis heeft de gemeente een eiland aangelegd met veel groen. Omdat we in een natuurgebied wonen, hebben we voor de beplanting van de tuin goed gekeken wat hier groeit, zodat het daar mooi bij aansluit. Maar we wilden er ook onze eigen draai aan geven en kozen daarom voor een paar eyecatchers: een zitkuil bij de steiger aan het water, een trap met grote stenen in het talud, de schuine helling en een paar mooie naaldbomen en een vijgenboom. Rond de trap staan duingrassen die we uit België haalden. Ze blijven het hele jaar mooi en geven de tuin een fijne vakantiesfeer. Voor de bomen en beplanting van de borders hebben we stukje bij beetje het gras weggehaald en vervangen. Dat doen we eigenlijk nog steeds, en zo wordt de tuin steeds een beetje weelderiger.”

Mobiele meubels

“We zijn dol op Italië en wilden die sfeer van buitentafelen in onze tuin terug laten komen. Op de veranda staat daarom een lange tafel waar iedereen kan aanschuiven. Hij is gemaakt van draglineschotten die ze in de bouw onder een kraan gebruiken zodat hij niet wegzakt. Je kunt hem dus niet zomaar verplaatsen. Onze andere tuinmeubels zijn wel mobiel: de loungebank bestaat uit verschillende elementen waardoor je er ook losse stoelen van kunt maken of juist een lange bank. Hierdoor kunnen we hem makkelijk verplaatsen naar de plek waar we willen zitten. Ik zit graag onder de veranda in de hangstoel naar het water te kijken, waar altijd wel iets gebeurt. Er vliegen vogels en groepen aalscholvers voorbij en bij mooi weer komen er suppers en bootjes langs. Het allerfijnst is dat we hier midden in de natuur helemaal tot rust kunnen komen én ’s zomers op elk vrij moment een frisse duik kunnen nemen.” ■

Ingrediënten voor een stoere tuin

• “Kies voor een goede basis met groenblijvende vaste planten. Zo hebben wij bijvoorbeeld Portugese laurier, olijfwilg, Pinus nigra, wilgen en een steeneik in de tuin, maar ook veel grassen. Bijkomend voordeel is dat we weinig onderhoud hebben en daardoor optimaal kunnen genieten.”

• “Stoer meubilair mag niet ontbreken. We kozen voor een loungebank van aluminium en vergrijsd hout met heerlijke kussens. Als contrast heb ik een rotan hangstoel opgehangen.”

• “Een van mijn favorieten in de tuin is de olijfgroene gaslantaarn Cosiscoop van Cosi Fires, die veel sfeer en gezelligheid geeft.”

Tip van Esther

“Zet niet overal stoelen, tafels en bankjes neer, maar kies voor meubels die je makkelijk oppakt en meeneemt naar een andere plek in de tuin. Als het mooie weer langer aanhoudt, sleep ik ook tafeltjes, plaids en kussens van binnen naar buiten, zodat we heerlijk buiten kunnen leven.”

  • Productie: Diana Scheel
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden