Tuin

Kleur Explosie

null Beeld

Leeuwenbek is een makkelijke tuinplant die lekker lang bloeit. Extra leuk: ook bijen, hommels en vlinders zijn dol op deze kleurrijke blikvanger.

Marie Tromp
null Beeld

De leeuwenbek dankt zijn naam aan de vorm van de bloemblaadjes. Kijkend in de bloem is de snuit van een leeuw te zien. Druk op de zijkanten van de bloem en de ‘bek’ gaat open. Hommels kennen dit trucje ook. Door hun gewicht gaat de bek open, waarna ze in de bloem kruipen en de nectar eruit halen. Lichtere insecten knippen een gat ter hoogte van de nectar en snoepen deze er zo uit. Ook in andere talen is de leeuwenbek naar een dier vernoemd. De naam Antirrhinum betekent ‘lijkend op een snuit’ en komt van het Oudgriekse antirrhinon. Vraag in het buitenland naar snapdragon, Löwenmaul of gueule de loup en je krijgt een leeuwenbek.

Geliefd

Leeuwenbek komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Op zoek naar water maakt hij diepe, lange wortels. Daardoor blijft hij ook mooi overeind op een warme plaats. Hij staat bekend als eenjarige plant die in het najaar afsterft. Maar op een luwe plek kan de leeuwenbek de winter overleven en al in mei bloeien. Hij wordt al eeuwen gekweekt: iedereen is dol op deze plant die alle trends doorstaat. De laatste tijd zijn vooral de hoge soorten geliefd in plukboeketten. En terecht, ze zijn er in veel verschillende tinten die goed samengaan met andere bloemen. Door de lange, smalle vorm vormen ze een mooie basis.

null Beeld

Zaaien

De eenjarige leeuwenbek is makkelijk zelf te zaaien. Dat kan vanaf mei meteen buiten op de plek waar je ze wil hebben. Meng de zaden met wat droog zand, ze zijn zo klein als zoutkorrels. Strooi ze uit, maar dek ze niet af: ze hebben zonlicht nodig om te ontkiemen. Trek zaailingen weg die te dicht op elkaar staan. Verplanten van zaailingen is lastig, ze maken een lange wortel naar beneden die niet mag beschadigen. Voorzaaien in een potje of kweekbak geeft de planten een voorsprong. Zodra ze vier echte bladeren hebben, kunnen de zaailingen worden verplant. Knip de top uit de plant als hij vijf centimeter hoog is. Dat voelt wat bruut, er blijft weinig over, toch doen! Hierdoor vertakt hij en maakt hij meer bloemen. Verwen de leeuwenbek met wat kalk voor een gezonde groei. Verpulver eierschillen en strooi deze aan de voet van de plant. Plant ze in losse grond die nooit helemaal uitgedroogd mag zijn. Te veel mest zorgt voor slappe stengels en weinig bloemen. Voor wie geen zin heeft om te zaaien: de leeuwenbek is ook als potplant te koop bij tuincentra, kwekers als kwekerijmorningglory.nl en tuinbeurzen.

Combineren

Combineer de leeuwenbek met andere eenjarige bloemen tot een plukborder. Knip en maak elke week een ander boeket. De verticale bloem combineert mooi met de ronde bloemen van Dahlia, Zinnia, Cosmea en Rudbeckia. Weef er luchtige rode venkel, Foeniculum ‘Giant Bronze’, kantbloem Ammi majus of juffertje-in-het-groen doorheen. Meng hoge en lage soorten in de plukborder. Knip de hoge soorten voor een stoere, grote bos en gebruik de lage soorten voor een lief boeketje.

null Beeld
  1. Black Prince
  2. Antirrhinum majus
  3. Lucky Lips
  4. Antirrhinum en Zinnia angustifolia
  5. Antirrhinum majus
  6. Apple Blossom
  7. Antirrhinum majus
  8. Antirrhinum molle

Zonaanbidder

Zoek voor de leeuwenbek een plek in de zon. Als dat toevallig het terras is, zet ze dan in potten en bakken. Laat ze niet uitdrogen en meng geregeld wat vloeibare mest door het gietwater. Zelfs in een verregende zomer blijft de leeuwenbek doorbloeien. Top de jonge planten en verwijder steeds de uitgebloeide bloemen.

null Beeld

Snijbloem

De leeuwenbek bloeit van onder naar boven. Knip de bloemen zodra de eerste bloemen onderin echt open zijn. Doe dit het liefst in de ochtend. Ris het blad van de steel en zet in een schone vaas. Om de hele stengel tot bloei te krijgen, haal je de onderste uitgebloeide bloemen weg, ook als ze in de vaas staan. Knip de stelen schuin af. Doe dit opnieuw als ze in de vaas wat slap gaan hangen. Ververs het water om de vijf dagen

null Beeld

Voor elke plek

De zaden van de leeuwenbek zijn te koop onder de naam Antirrhinum majus (onder andere bij dezaden.nl, gardenseeds.nl, zadenwinkel.nl). Let op de derde naam van de zaden, die geeft aan hoe hoog ze worden:
• A. majus pumilum is een kruipende plant van 15 centimeter hoog. Deze groeit graag in hangmanden of langs de border. Plant hem langs de rand van een hoge pot en laat hem lekker kruipen.
• A. majus ‘Sonnet’ is met een hoogte van 40-50 centimeter de ideale tuinplant. Bloeit van juni tot september. Knip de uitgebloeide bloemen steeds weg.
• A. majus maximum kan 80-90 centimeter hoog worden en doet het goed als snijbloem. Plaats plantensteunen tussen de planten zodat ze niet omvallen.

Laat aan het eind van de zomer uw favoriete bloemkleur uitbloeien en in het zaad schieten. Als ze droog zijn, rammelen de zaden in de zaaddozen en die zijn er zo uit te schudden. Bewaar de zaden op een droge plek tot volgend jaar. De zaden ontkiemen ook graag spontaan op kalkrijke plekken, tegen een muur bijvoorbeeld. Ze profiteren van de kalk uit het cement.

Om op te eten

Veel bloemen zijn tweekleurig en hebben zachte tinten die prachtig bij elkaar passen. De zelfgekweekte bloemen zijn eetbaar, de smaak is licht peperig met een klein bittertje. Strooi ze over salade, roomkaas of op chocolade. Ingevroren in een ijsblokje koelen ze een zomers drankje.

  • Fotografie: GAP Photos, Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden