Het is weer tijd: zó snoei je je lavendel Beeld Getty Images/500px
Het is weer tijd: zó snoei je je lavendelBeeld Getty Images/500px

Lavendel snoeien: wat is de beste tijd en hoe moet je het doen?

De mooie lavendel is niet alleen een fijn geurende plant waar bijen en vlinders dol op zijn, het is ook een makkelijk te onderhouden aanwinst in je tuin. Mits je 'm af en toe een knipbeurt geeft. Wanneer en hoe je je lavendel het beste kunt snoeien, vroegen we aan Libelle's tuinexpert Rachel Lancashire.

Emma VerweijGetty Images/500px

Lavendel is een taai plantje dat strenge winters overleeft en prima tegen natte voeten kan. Perfect voor het druilerige Nederlandse klimaat dus. Je hoeft er weinig aan te doen, maar lavendel blijft het mooist als je 'm twee keer per jaar snoeit. Doe je dat niet, dan gaat de onderkant van je lavendel verhouten en wordt je plant steeds kaler en troostelozer. In plantenland geldt: snoeien is bloeien!

Wanneer kun je lavendel het beste snoeien?

Snoei je lavendel in het voorjaar en in het najaar

“Als je je lavendelstruikjes niet om de paar jaar wilt vervangen omdat ze houtig, te groot of vormeloos zijn geworden, moet je ze elk jaar even een bijknipbeurt geven”, legt Rachel uit. Er zijn twee momenten waarop je dat kunt doen. De eerste en belangrijkste keer is in het voorjaar, eind maart of begin april, als de lavendel na de vorstperiode weer begint te groeien. Sla deze zogeheten hoofdsnoei niet over. Het tweede snoeimoment is in het najaar vóór de winter; in augustus of september.

Aan de slag: hoe snoei je lavendel?

In het voorjaar mag je flink terugsnoeien, in het najaar slechts bijknippen

In het voorjaar kun je de lavendel flink terugsnoeien, namelijk tot een derde van de plant. Tijdens de najaarsknipbeurt mag je wat zuiniger zijn. “De eerste stap is dan om simpelweg de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dat kan met een snoeischaar, maar je kunt er ook prima een heggenschaar voor gebruiken. De volgende stap is het bijknippen van het blad dat in het voorgaande seizoen bijgegroeid is. Een centimeter of drie is genoeg”, zegt Rachel. “Zorg ervoor dat je nooit tot op het kale hout knipt omdat die delen niet meer uitlopen. Je plant kan in dat geval minder goed – of helemaal niet meer – bloeien. Laat dus altijd wat jong groen aan de plant zitten. Zo krijg je een mooie compacte plant die volgend jaar weer vrolijk verder kan groeien.”

Zin om aan de slag te gaan met de heggenschaar? Tuinvlogger Loes laat zien hoe je je lavendel een kappersbeurt geeft:

Bron: Tuincentrum.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden