null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nuttig: déze insecten wil je wél in je tuin hebben

Veel mensen hebben het liefst een insectvrije tuin. Toch is het slim om bepaalde beestjes wél naar je tuin te lokken, aangezien ze erg nuttig kunnen zijn.

Demi SchoenmakersGetty Images

Deze insecten zijn zelfs hard nodig om de natuur in evenwicht te houden. Welke allemaal? Nou, deze bijvoorbeeld!

Vlinders

Vlinders zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Bovendien geven ze aan hoe het met de natuur gaat. Hoe meer vlinders, des te beter het met de natuur gaat. Het is dus een goed teken als jouw tuin vol vlinders zit. En hoe leuk is het trouwens als je ‘s zomers in de tuin zit en er allerlei verschillende soorten vlinders voorbij vliegen?

Bijen

Hommels en (honing)bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Als er te weinig bijen zijn, zouden heel wat groente- en fruitgewassen verdwijnen. Zonder vruchten ontstaan er namelijk geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten.

Wespen

Niemand is dol op wespen, maar sluipwespen kunnen toch goed van pas komen. Ze eten namelijk eikenprocessierupsen, mieren, luizen en andere ongewenste insecten.

Oorwormen

Het zijn misschien akelige beestjes, maar ze zijn dól op insecteneieren. Kortom: slechts een paar oorwormen in de tuin, zorgen al voor heel wat minder nutteloze insecten. Ze worden bovendien ook vaak ingezet als luizenverdelger in de fruitteelt.

Roofwantsen

Deze wantsen richten geen schade aan bij gewassen, maar eten wel onder meer luizen, rupsen, naaktslakken en mijten. Ideaal dus!

Kevers

De meeste kevers zien we liever niet in de tuin, aangezien het echte planteneters zijn. Toch zijn er ook nuttige kevers, zoals de roofkever. Deze beestjes eten schadelijke insecten, zoals blad- en wolluizen, rupsen en zelfs naaktslakken. Een van de bekendste kevers is natuurlijk het lieveheersbeestje en dat is weer dol op bladluizen.

Galmuggen

Veel galmuggen zijn planteneters, maar er zitten ook een paar soorten bij die net als roofwantsen en kevers schadelijke insecten eten, zoals blad- en schildluizen, spintmijten en witte vliegjes.

Gaasvliegen

Deze kleine, groene vliegjes lijken heel onschuldig maar ze eten onder meer bladluizen, bladvlooien, schildluizen en tal van insecteneieren. Hartstikke handig om daarvan een paar in je tuin te hebben.

Zó lok je de insecten

Je kunt de insecten naar je tuin lokken door middel van een bloemenweide. Bijen en vlinders hebben bijvoorbeeld nectar nodig om te overleven en die halen ze uit bloemen.

Wat ook goed werkt, is een insectenhotel. Plaats zo’n hotel op een droge plek in de zon en je bent klaar. Je kunt eventueel ook een paar platte stenen of wat hout in de border leggen waar de insecten onder kunnen schuilen.

Met al die insecten in je tuin, wil je natuurlijk voorkomen dat ze op jouw zoete terrasdrankje afkomen. Dat doe je zo:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden