Mieren insectenplaag Beeld Getty Images
Mieren insectenplaagBeeld Getty Images

Oh nee! Na de eikenprocessierups is er een nieuwe insectenplaag op komst

De eikenprocessierups veroorzaakt pas net overlast of er is al een nieuwe insectenplaag in aantocht. Doordat het in Nederland steeds warmer wordt, komen hier meer en meer mediterrane draaigatjes voor.

Demi SchoenmakersGetty Images

Deze mierensoort wil je absoluut niet in je tuin hebben. Draaigatjes leven namelijk in een gigantische kolonie. Heb je eenmaal een kolonie in je tuin, dan kom je er helaas maar moeilijk vanaf...

Miljoenen beestjes

Het mediterraan draaigatje bijt en maakt nesten van honderden meters waarin zich miljoenen beesten kunnen bevinden. Bovendien dringen deze insecten huizen binnen en ze vreten tuinen kaal.

De naam ‘draaigatje’ komt niet uit de lucht vallen. Als het draaigatje bijt, keert ze haar achterste direct naar de wond om er een irriterend stofje in te spuiten. Zo verdedigt ze zichzelf tegen vijanden. Het is nog niet bekend of de mieren ziektes kunnen verspreiden.

Onder de tegels

De mier is lastig te herkennen, want hij ziet er hetzelfde uit als een normale mier maar dan iets kleiner. Er ontstaan grote koloniën omdat, in tegenstelling tot andere miersoorten, verschillende koninginnenmieren elkaar tolereren. Omdat er dus geen concurrentie is, kan een nest al snel uitgroeien tot een kolonie van duizenden mieren. Het is dus geen pretje als je die in of om je tuin – of zelfs in de spouwmuur van je woning – aantreft.

De mieren zitten het liefst onder stoeptegels. Deze tegels worden bij warm weer heel warm en deze insecten zijn dol op hogere temperaturen. Dat is ook één van de redenen dat de beestjes zich steeds meer thuis voelen in Nederland.

De honderden, duizenden of zelfs miljoenen beestjes graven zich onder de tegels, waardoor de tegels verzakken. Daarnaast vervoeren ze bladluizen. Die kunnen in de tuin voor een plakkerige honingdauw op je tuinmeubilair zorgen.

Hulp van een bestrijder

Het is echt een plaag aan het worden, die ook moeilijk te bestrijden is. Trek daarom aan de bel als je in je tuin een mierennest aantreft. Sinds 2 maart 2021 staat de overheid toe om draaigatjes te bestrijden. Een bestrijder gebruikt dan een lokaasgel, met daarin een stofje waar mieren van smullen. De mieren nemen de gel mee naar het nest, met als resultaat dat alle mieren in het nest worden vergiftigd. Meestal zijn er wel meerdere behandelingen nodig, want grote nesten uitroeien gaat niet in één keer.

Last van mieren in de tuin? Zó kom je snel van ze af (zonder gif):

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline, EIS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden