PREMIUM

Op blote voeten in eigen tuin

null Beeld

Niets fijner dan blootvoets door de tuin struinen en de verschillen te voelen tussen gras, zand en tegels. Of een mooie combinatie daarvan.

Marlies Huisman
null Beeld
 1. Beach@home
  Met zand als ondergrond in de tuin, is het alsof je bij je favoriete strandtent zit. Combineer met houten vlonders en grassen, olijfwilgen en bananenbomen voor een echte vakantiesfeer. Lekkere loungebank en een knappend vuurtje erbij en het strandgevoel is compleet.
 2. Relaxplek
  Het krakende geluid van grind of split zorgt voor een instant vakantiegevoel. Tel daar de ruisende bamboe, een loungebed met fijne kussens en een nazomerzonnetje bij op, en je waant je allang niet meer in eigen achtertuin.
null Beeld

Als een strand

Echt strandzand is niet geschikt voor de tuin, het is te fijn en het stuift. Wél geschikt om het effect van een strand in de tuin te creëren zijn drainagezand, M3C zand, speelzand en zilverzand. Die laatste geeft het meest tropische gevoel door de witte kleur. Wees gewaarschuwd: uitgedroogd zand (zand dat onvoldoende vocht bevat) zal altijd gaan stuiven. Voor het onderhoud van een strandtuin is het aan te raden de vochtbalans in orde te houden door regelmatig te sproeien én te accepteren dat zand nu eenmaal stuift tijdens droge periodes. Alternatieven om het strandgevoel in de tuin te halen: schelpen of fijn grind. Al voelt dat minder prettig onder blote voeten.

null Beeld

Goede sier

Sierstenen voor een pad of terras zijn er in verschillende kleuren en vormen, waardoor er allerlei sferen mee gecreëerd kunnen worden. Kies bijvoorbeeld grind voor het kiezelstrandeffect, de gladde ronde steentjes voelen fijn aan de voeten. Split (gebroken, ofwel gespleten stenen) is meer geschikt voor de oprit of een looppad. Ook mooi: mix verschillende kleuren stenen voor een perfecte match of juist een mooi contrast met de bloemen in de border of andere bestrating.

Sfeermaker

Natuursteen is de verzamelnaam voor alle steensoorten die direct uit de natuur komen. Denk aan marmer, basalt, kalksteen en leisteen. Van deze steensoorten worden flagstones en tegels gemaakt om een terras of pad mee aan te leggen. Doordat elke tegel een eigen tekening heeft, ontstaat er altijd een uniek en karakteristiek resultaat. Natuursteen wordt bovendien met de jaren mooier en is een regelrechte sfeermaker in elke tuin.

null Beeld

Op de goede weg

Leg voor het ultieme back to nature-gevoel én een fijne voetmassage een blotevoetenpad aan in de tuin. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gras, houtsnippers, ronde kiezeltjes, droog zand, takken, boomschijven, niet te scherpe natuurstenen of grind. Een blotevoetenpad laat regenwater door, biedt een schuilplaats aan tientallen diersoorten én het is gezond. Want blootsvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, het is ook goed voor de coördinatie, rugspieren en darmen.

null Beeld

Hink-stap-sprong

Met stapstenen in het grind, tussen de planten of in het gazon kun je letterlijk alle kanten op. Leg bijvoorbeeld een spoor van tegels door de tuin naar de schuur, de poort of het terras, strak naast elkaar of juist wat meer verspreid voor een natuurlijk effect. Let goed op de afstand tussen de stenen. Springen moet niet nodig zijn, maar stenen die te dicht op elkaar zijn geplaatst, dat loopt ook niet fijn. Ook belangrijk om op te letten: de ondergrond. Verzakking en te laag of te hoog liggende tegels kunnen voor ongelukken zorgen.

null Beeld
 1. Bochtje om
  Een sierlijk pad verbindt verschillende ruimtes in de tuin met elkaar. Gebruik hiervoor natuurlijke materialen die stevig genoeg zijn om over te lopen, maar ook regenwater doorlaten: grind, split, schelpen, boomschors, kokosschors of cacaodoppen. Fijne bijkomstigheid is dat deze materialen amper onderhoud nodig hebben en geschikt zijn voor ronde lijnen.
 2. Authentiek
  Cobblestones, oftewel trommelstenen, hebben een fijne verouderde uitstraling. De vierkante steentjes lenen zich perfect voor het aanleggen van een terras of looppad en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Combineer ze in tinten die passen bij de rest voor een mooi ton sur ton-geheel.

Dáág, onkruid

Ook op een betegeld terras kunnen ongewenste groene sprietjes omhoog komen. Zaadjes van onkruid worden vaak door de wind meegevoerd en ontkiemen zelfs in het zand tussen de stenen. Door de tegels te voegen met voegmortel, krijgt onkruid geen kans en is het terras gemakkelijk schoon te houden. Het ziet er nog strak uit ook.

null Beeld
 1. Tikje mediterraan
  Combineer voor een mediterraan sfeertje verschillende soorten stenen en bestrating: flagstones, split, opgestapelde kasseien. Werk in een grote tuin met hoogteverschillen om zones te creëren en plekjes aan te leggen waar het steeds op andere momenten goed vertoeven is. Van een lunch onder de grote parasols tot een verfrissende cocktail op het zonneterras.

Groots denken

Het klinkt misschien gek, maar hoe groter de tegel, hoe groter de tuin lijkt. Dit ruimtelijke effect geldt, tot op zekere hoogte, ook voor andere elementen. Zet bijvoorbeeld liever een paar grote bloempotten in een kleine tuin dan heel veel kleine potjes.

Groen als gras

Gras in de tuin is functioneel en mooi. Het is een fijne ondergrond voor kinderen om op te spelen, maar ook om een handdoekje op te leggen voor een zonsessie. De populairste soorten zijn speelgras, siergras en schaduwgras. Een gazon aanleggen kan op twee manieren: met graszoden (kant-en-klare grasmatten) of door zelf aan de slag te gaan met graszaad. Het voordeel van zoden is dat er meteen een fraaie, gelijkmatige grasmat ligt. Voor zelf zaaien geldt: inspanning wordt beloond. Het is een stuk goedkoper en een zelf ingezaaid gazon heeft over het algemeen een langere levensduur. Houd het grasveld mooi door de boel goed te onderhouden, voldoende te sproeien en minimaal eens per week te maaien. Om de kleur fris groen te houden, is het slim om de grond drie keer per jaar te bemesten.

 • Fotografie: Fonq, Gap Photo’s, Karwei, Lisa Romerein/ OTTO, Living4media, Scott Schrader, Skagerak

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden