Plantenbak Beeld Bart Brussee
PlantenbakBeeld Bart Brussee

PREMIUM

Pareltje voor in de tuin: deze zelfgemaakte plantenbak

Een hoge plantenbak is niet alleen stoer, maar ook heel handig: je kunt ’m gebruiken als afscheiding van bijvoorbeeld het terras of een speelhoek. Een gezellig plantje in en klaar. Maar ook onwijs tof met planten die over de rand hangen. Kortom: een must voor in je tuin.

Tamara van GelderenSara Bartels en Frans van GelderenBart Brussee

Dit heb je nodig:

• Steigerhouten planken, 30 cm breed (totaal 7 m nodig)
• 2x kunststof plantenbak (bijv. Elho Barcelona XL 80x25x20 cm)
• lat 540x3x3 cm
• schroeven, 24 stuks van 5x40 mm en 24 stuks van 6x40 mm
• boormachine
• zaag
• schuurpapier
• houtlijm

Zo maak je de plantenbak

Stap 1

Teken de planken met potlood af op 50 cm of zo hoog als je de plantenbak wenst (6x voorkant, 6x achterkant, 2x zijkant; de planken plaats je verticaal).

Stap 2

Bepaal de juiste lengtes van de latjes door ze op de 6 planken te leggen en af te tekenen met een potlood, zaag de latjes af. Deze latjes gebruik je voor het monteren van de planken. Zaag ook nog 6 latjes van 30 cm, dit zijn de dwarslatjes waar de bak straks op rust.

Stap 3

Meet de hoogte van de kunststof plantenbak, die in de bak wordt gezet, voeg daar eenmaal de dikte van de lat bij die je straks in het midden van de bak monteert. Nu weet je op welke hoogte de middelste lat wordt gemonteerd waar de plantenbak op komt te rusten: meet vanaf de bovenkant van de houten bak en bevestig de lat. Monteer vervolgens de onderste lat aan de onderkant van de planken. Doe dit voor beide kanten.

Tip! Smeer zaagranden in met een mengsel van houtlijm en water om te voorkomen dat er vocht in het hout trekt. Laat goed drogen en schuur even licht op voor je de bak in elkaar zet.

Stap 4

Het voor- en achterfront kunnen nu worden gemonteerd. Monteer aan 1 lange kant de zijkanten van de bak vast. Plaats de zijkanten ertussen. Als laatste kan de voorkant worden gemonteerd.

Stap 5

Leg de 6 latjes van 30 cm dwars op de staanders en schroef ze vast. Plaats nu de plastic bak in de plantenbak. 4 Het voor- en achterfront kunnen nu worden gemonteerd. Monteer aan 1 lange kant de zijkanten van de bak vast. Plaats de zijkanten ertussen. Als laatste kan de voorkant worden gemonteerd.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden