PREMIUMtuin

Pluk me dan, als je kan!

null Beeld Sietske de Vries
Beeld Sietske de Vries

Van maart tot oktober is het veld van Miriam Kühnapfel net buiten Lochem een grote bloemenzee. Bonte dahlia’s, zinnia’s en papavers staan er tussen zwierige pluimen en decoratieve aren. Ze maakt er de mooiste boeketten van.

Mirjam EnzerinkSietske de Vries
null Beeld
 1. Zonnehoed
  In Miriams tuin Zinnia & Co staan veel eenjarige zomerbloeiers, maar ook vaste planten om van te snijden, waaronder de zonnehoed (Rudbeckia hirta ‘Sahara’).
 2. Dol op dahlia’s
  Miriam Kühnapfel is dol op de pastelkleurige dahlia’s in haar snijbloementuin. Op de achtergrond bloeien lange halmen amarant (Amaranthus ‘Autumn Palette’).
null Beeld

De snijbloementuin van Miriam Kühnapfel ligt verstopt in het coulisselandschap bij Lochem. Rondom strekken weilanden zich uit, omsloten door houtwallen met knoestige knotwilgen. “Mijn tuin is een bloeiende oase in het groen”, vertelt Miriam. “Ik gebruik geen gif en kunstmest, daardoor is het hier óók een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Die zie je hier gelukzalig door het stuifmeel van de papavers en dahlia’s rollen. Dat geeft een goed gevoel.”
Vanwege de ecologische aanpak zijn Miriams bloemen slow flowers: ze staan in de volle grond en groeien in hun eigen tempo, zonder kunst- en vliegwerk. Het levert sterke planten op waar Miriam lang van kan snijden voor haar plukboeketten.

“Omdat ik geen gif en kunstmest gebruik is het een paradijs voor insecten”

Plukken maar

Vier zomers geleden kwam dit stukje land naast Miriams groentetuin vrij. Het was dé kans om een langgekoesterde wens te vervullen. “Ik groeide op in Duitsland, waar de weilanden vol stonden met pinksterbloemen, sleutelbloemen en margrieten. Als kind vond ik het al heerlijk om daarvan te plukken. Mijn moeder werd er weleens gek van als ik met het zoveelste bosje kwam aanlopen. Ik was ook altijd zaadjes aan het verzamelen. Potjes vol kweekte ik op, samen met mijn vader. Thuis hadden we een grote bloementuin met prikneuzen, zinnia’s en dahlia’s. Daar is de liefde voor tuinieren ontstaan, denk ik. En voor wilde bloemen.”
In haar eigen tuin, hartje Lochem, was elke centimeter al bloemrijk benut. Maar plukken voor de verkoop vond Miriam daar zonde. Op de 1200 m2 extra grond die ze er nu bij heeft, combineert ze twee passies: tuinieren en het binden van natuurlijke boeketten. Ze noemde de tuin Zinnia & Co, naar haar lievelingsbloemen. “Zinnia’s zijn voor mij de ultieme zomerbloemen. Ik vind het verkleuringsproces dat ze doormaken zo mooi. Net hout dat geverfd is en langzaam verbleekt.”

null Beeld

Goed zaad voor mooie plukbloemen bestelt Miriam online via:
1. jansenzaden.nl
2. silene.be
3. denieuwetuin.be

Tulpen aan huis

Aan het einde van de winter begint het bloemenseizoen al voor Miriam. Thuis zaait ze dan in grote stellingkasten duizenden eenjarige zomerbloeiers onder daglichtlampen. Dat gebeurt heel precies: in elke zaaitray gaat één zaadje. Op die manier hoeft ze de kwetsbare babyplantjes niet uit elkaar te pulken om ze te verspenen. Bovendien kunnen ze zo ongestoord groeien en sterke wortels ontwikkelen. Ondertussen schieten op het land de eerste tulpen in bloei. Daarmee begint voor Miriam het oogstseizoen. “Elke woensdag sta ik dan met boeketten op de markt en op zaterdag verkoop ik tulpen aan huis.”
Als de tulpenbollen zijn gerooid, kunnen de jonge eenjarigen de aarde in. Miriam verdeelt ze samen met de dahliaknollen over zeshonderd bedden van een strekkende meter lang, zoveel mogelijk soort bij soort. “Hier en daar staan ook wel wat verdwaalde groepjes, maar dat vind ik juist leuk. Het houdt een wandeling over het veld voor mij spannend. Die verrassingen inspireren me ook bij het samenstellen van boeketten.”

Kleuraccenten
Miriam houdt altijd eenjarigen achter de hand om uit te planten in haar eigen tuin. Haar borders zijn gevuld met grote groepen vaste planten zoals paarse, witte en roze floxen, verschillende salvia- en geraniumsoorten, siergrassen en pluimhortensia. “Door gebrek aan ruimte in de tuin zet ik de laatste jaren steeds meer eenjarigen in grote bakken en zinken teilen. Ik combineer daarin verschillende kleuren en vormen. Ook vul ik vaak potten met favorieten zoals tabaksplant en zinnia, die schuif ik gewoon tussen de vaste planten in de tuin. Op die manier vul ik gaten op en kan ik waar nodig kleuraccenten aanbrengen. Hier nog wat duifkruid en cosmos, daar nog wat zinnia’s; alsof ik aan het schilderen ben.”

null Beeld
null Beeld
 1. IJslandse papavers (Papaver nudicaule) heeft Miriam in verschillende kleuren staan. “Ze ruiken heel lekker.”
 2. De bloembedden grenzen aan houtwallen waarin knoestige knotwilgen staan. Miriam staat hier bij een veld korenbloemen. Op de voorgrond lila bolpapavers (Papaver somniferum).

Bloemenvrouw

Miriam verkoopt haar boeketten van half mei tot half oktober op de markt (woensdagochtend) en aan huis (zaterdagochtend) in Lochem. Ook werkt ze op bestelling en maakt ze rouw- en trouwwerk. Droogboeketten zijn verkrijgbaar bij kringloopwinkel De Oude Spar in Geesteren.
zinniaenco.nl

null Beeld
 1. Miriam plukt haar favoriete zomerbloeiers, Zinnia elegans. Op de achtergrond een veld vol witte kantbloem (Ammi majus).
 2. De rode bakfiets van Miriam heeft ze inmiddels vervangen door een elektrisch exemplaar met een grotere bak. “Ik kreeg alle bloemen niet meer mee.”

Gekruid boeket

In de loop van de zomer ontwikkelt de lappendeken op het veld zich in steeds wisselende kleurstellingen. “Omdat ik vroeg zaai, bloeien half mei al de eerste papavers, korenbloemen en margrieten op de tuin. Daarna volgen echte zomerbloeiers zoals dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen.” Behalve eenjarigen kweekt Miriam vaste planten waarvan ze kan snijden voor boeketten. Denk aan langbloeiers zoals ridderspoor en rode zonnehoed, maar ook kruiden, waaronder pepermunt, koriander en oregano. “De takken van kruiden zijn speels van vorm en geuren heerlijk. Dat krijg ik vaak te horen: ‘Wat ruiken je boeketten lekker!’”
Ook wortelen in de bedden planten die voor een mooie groene toets zorgen. Siergrassen als vingergras ‘Frosted Explosion’ bijvoorbeeld, met luchtige sprieten. Of planten met opvallende bladkleuren en -structuren, zoals ruit, vrouwenmantel en sneeuwbalspirea. “Een boeket met alleen bloemen oogt snel stijf en onnatuurlijk. Groen ertussen zorgt voor vulling en dynamiek, en de kleur van de bloemen steekt er mooi tegen af.”

Natuurlijke charme

In de zomermaanden is Miriam dagelijks al om zeven uur in de tuin te vinden. Na de koele nacht zijn de bloemen op hun mooist en sterkst, dit is het beste moment om ze te oogsten. “Bloemen als dahlia’s gaan niet bloeien als je ze in de knop plukt. Die moeten dus al iets open zijn.” Ze laadt de oogst in emmers op haar elektrische bakfiets. Thuis begint dan het feest van boeketten binden. “Ik maak nooit twee dezelfde boeketten, ik vind de afwisseling juist zo leuk. Bij het ene boeket laat ik de kleuren mooi overlopen. Bij een ander zoek ik juist het contrast. Soms pak één grote bloem als uitgangspunt, dan weer schik ik drie of vijf dezelfde bloemen in één boeket. Altijd een oneven aantal, dan krijg je een evenwichtige bos.”
Toch hebben al Miriams boeketten een gemene deler: hun natuurlijke karakter. “Ik werk alleen met bloemen die in de volle grond groeien. Een gerbera zou ik nooit gebruiken, die vind ik te stijf en gecultiveerd. Mijn bloemen maken een verandering door; ze verbloeien, vallen uit, vormen zaaddozen, net als in de tuin. Dat vind ik ook de charme ervan. Mijn boeketten zijn tuintjes op de vaas.”

Lang houdbaar

“Vaashygiëne is belangrijk voor de houdbaarheid van een boeket. Ik maak mijn vazen schoon met chloor en soda.”
“Sommige bloemen, zoals dahlia’s, vervuilen het vaaswater, dus ververs het regelmatig. Een druppeltje chloor houdt het water langer bacterievrij.”
“Brand van papavers de stelen dicht door ze vijf seconden boven de vlam te houden. Dan bloeien ze langer.”
“Zet dahlia’s in een bodempje kokend water na het plukken.”
“Maak de stelen altijd goed kaal zodat er geen vuil in het water komt.”

null Beeld
 1. De zonnehoedjes van het mengsel Rudbeckia hirta ‘Sahara’ bloeien in verschillende tinten, van geel en karamel tot roze en koper. Miriam kocht het mengsel bij Chiltern Seeds in Engeland. Op de achtergrond Rudbeckia ‘Prairie Sun’ en ‘Goldsturm’.
 2. Miriam bewaart het zaad van zinnia’s na de bloei en kweekt dit zelf weer op. “De soorten kruisen zich onderling, dus het is altijd een verrassing hoe ze bloeien.”
null Beeld
 1. Ridderspoor is er als vaste plant, maar ook als eenjarige. Deze wilde ridderspoor (Consolida ajacis) is er ook in een felroze variëteit.
null Beeld
 • Kies in het begin voor soorten die makkelijk kiemen en groeien, zoals korenbloem, klaproos, zinnia, salvia en goudsbloem.
 • Voor vroeg voorzaaien is echt een daglichtlamp nodig, de plantjes hebben behoefte aan veel licht en warmte. Anders is het beter om wat later ter plekke in de tuin te zaaien.
 • Win het zaad van bloemen die zijn uitgebloeid en gebruik dat volgend jaar voor het opkweken van nieuwe planten.
 • Blijf plukken! Dat stimuleert bij de meeste soorten de vorming van nieuwe knoppen.
 • Maak de border na het seizoen goed schoon, dit voorkomt dat gevallen zaad gaat ontkiemen. Dit lijkt leuk, maar vaak wordt het rommelig.
 1. Goed geschikt
  Voor de schuur op het erf schikt Miriam een warm zomerboeket met verschillende soorten dahlia’s, amarant (Amaranthus ‘Autumn Palette’) en hanekam (Celosia caracas).
null Beeld
 1. “Meestal schik ik boeketten thuis, maar als ik tijd heb vind ik het leuk om dat in de tuin te doen. Met zo veel moois om me heen wordt het boeket in mijn hand dan steeds groter en weelderiger.”
null Beeld

Favorieten

IJslandse papavers (Papaver nudicaule)
“Geen bloem is hetzelfde, daarom blijven ze me verrassen.”

Zinnia (Zinnia elegans)
“Deze hoogzomerbloem is er in de mooiste kleurcombinaties.”

Klokken van Ierland (Molucella laevis)
“De kleur groen is prachtig in een boeket en ze ruiken lekker citroenig.”

null Beeld
 1. Fiets vol
  Zodra de bak van Miriams fiets vol is, fietst ze naar de koelcel bij haar huis, een ritje van ongeveer vier kilometer.
 2. Anti-onkruid
  De planten in de lange bedden wortelen in antiworteldoek zodat Miriam niet zo vaak onkruid hoeft te wieden. In de paden ligt geen zeil, omdat dat het mooie beeld van de tuin verstoort.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden