PREMIUMparadijsvogels

Van bananenboom tot olifantsoor

null Beeld Gap Photos, Getty Images
Beeld Gap Photos, Getty Images

Met bamboe, felgekleurde bloemen en hier en daar een palmboom maak je van de tuin een mini-jungle die, mits slim aangeplant, prima tegen de kou kan.

Renée KwakGap Photos, Getty Images

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in ons klimaat is het goed mogelijk om een tropische tuin te maken. Met palmen, bamboe, bananenbomen en felgekleurde bloemen kom je een heel eind. De winters zijn tegenwoordig relatief zacht: de tijd dat elke exoot in de herfst naar binnen moest is allang voorbij. Bovendien: ook met soorten die niet exotisch zijn, maar er wel zo uitzien, is het mogelijk om die tropische sfeer te krijgen. Exotische planten houden van een warme, beschutte omgeving. Een omsloten tuin of binnentuin met voldoende zon is dus ideaal. Zorg wel voor een goed afwaterende grond, want de meeste exoten houden niet van natte voeten.

Kleur en vorm

Een tropische tuin is weelderig groen en heeft veel grote bladplanten. Variatie zit vooral in de verschillende groentinten, bladvormen en textuur. Door kleur toe te voegen (denk: planten met rood blad of een opvallende bloei) ontstaan spannende contrasten. Voor een lange, kleurrijke bloei zijn vooral exotische planten geschikt. Dat zijn uitheemse soorten die hier oorspronkelijk niet vandaan komen. Denk aan Vuurpijl (Kniphofia) en Crocosmia, beide afkomstig uit Zuid-Afrika. De felle bloemkleuren vallen extra op tussen het oerwoudgroen.

null Beeld
 1. Strelitzia reginae
 2. Trachycarpus fortunei

Combineer!

Verschillende bladvormen, bladkleuren en texturen: door te letten op contrasten ontstaan de mooiste combinaties. Ook gelaagdheid is belangrijk: zet onder bamboe bijvoorbeeld varens of hosta’s, planten die schaduw verdragen. Daarachter een grote bladplant voor een goed opgebouwde en spannende beplanting.

Lookalikes
Er zijn veel niet-tropische vaste planten die wel exotisch ogen. Denk aan planten met spectaculair blad, een bijzondere bloeiwijze of spetterende kleur. Zelfs aan klimop kun je een tropische draai geven: laat ’m in een boom groeien en rits de blaadjes af van de uitlopers die vanaf de boomtakken naar beneden gaan hangen. Dit geeft het effect van lianen. Uitgangspunt is: exotische look én voldoende winterhard.

null Beeld
 1. Albizia julibrissin
 2. Bougainvillea
 3. Hedychium densiflorum ‘Assam Orange’
 4. Ficus carica

Uit alle werelddelen

Australië en Nieuw-Zeeland:

winterharde eucalyptus (Eucalyptus debeuzevillei en Eucalyptus niphophila).

Azië:

Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei), supersterke palm die -15 °C kan verdragen.
Bananenplant (Musa basjoo), groeit oorspronkelijk op grote hoogte in de Himalaya.

Brazilië:

Braziliaanse guave (Acca sellowiana). Bijzondere bloeiwijze en eetbare vruchten. Braziliaanse druivenboom
(Myrciaria cauliflora) met heerlijke zoete vruchten.

Mexico:

yucca en agave. Groeien langzaam en kunnen veel droogte hebben.

Zuid-Europa en Noord-Afrika:

vijgenboom (Ficus carica). Europese dwergpalm (Chamaerops humilis), verdraagt -10 °C.

Zuid-Afrika:

Agapanthus. De meest vorstbestendige is Agapanthus campanulatus.

DE BASIS BLADPLANTEN

Soorten die tegen een (vorst)stootje kunnen:

Chinese waaierpalm Trachycarpus fortunei. Dit is de bekendste en sterkste palmboom van Europa. Hij komt oorspronkelijk uit bergachtige gebieden in Zuidoost-Azië, waar het klimaat koeler is en het kan vriezen.

• Bamboe hoort in een tropische tuin en is erg makkelijk. Het is ook een goede windbreker voor andere planten. Kies een niet-woekerende soort zoals Fargesia nitida.

Rijstpapierplant Tetrapanax papyrifera ‘Steroidal Giant’. Heel vorstbestendig (tot -20 °C). De stam gebruiken ze in Azië voor het maken van rijstpapier. Deze plant heeft wel de ruimte nodig.

Yucca (palmlelie) oogt exotisch met zijn lange spitse bladeren. Yucca carnerosana kan zelfs -18 °C hebben.

Pampasgras, vooral de roze Cortaderia selloana ‘Rosea’ zorgt voor een spectaculair effect.

Siergember Hedychium densiflorum ‘Assam Orange’. Een van de meest winterharde siergembers.

Vijgenboom (Ficus carica) doet niet meteen aan de tropen denken, maar geeft wel dat exotische gevoel. Staat het liefst bij een muur of schutting op het zuiden. Na een warme zomer kun je de zoete vijgen oogsten.

null Beeld
 1. Lagerstroemia indica
 2. Kumquat

Wow-factor

Eucalyptus niphophila, winterharde eucalyptus. Geschikt voor de wat kleinere tuin. Heeft een mooie bast (lijkt op die van een plataan). Zet ’m op een zonnige plek in droge, arme grond.
Lagerstroemia indica. Kleine boom (kan ook meerstammig) met schilferende bast, waardoor allerlei mooie tinten ontstaan, van kaneelbruin tot roze-achtig. Bloeit met grote pluimen in wit, roze of paarsrood. Voor een zonnige, beschutte plek. Kan tegen droogte. Vorstbestendig tot -10 °C.
• Perzische slaapboom (Albizia julibrissin). Bloeit opvallend met roze, sikkelvormige bloemen in de zomer. Blad is dubbel geveerd en decoratief. ’s Avonds vouwen de blaadjes dicht. Voor een beschutte, zonnige plek. Bij strenge vorst beschermen.

null Beeld
 1. Monstera

Altijd goed

Bamboe + siergember
Hedychium densiflorum ‘Assam Orange’ (grote, geurende oranjerode bloemen) + varens.
Bananenboom
Musa basjoo ‘Sakhalin’ + Canna ‘Wyoming’ (feloranje bloemen).
Olifantsoor
Colocasia esculenta + Moerashibiscus Hibiscus coccineus (voor een vochtige plek, zoals aan de rand van een vijver).

Van binnen naar buiten

Ga voor een extra exotisch effect met (kamer)planten die hier niet winterhard zijn. Zet ze zomers buiten en haal ze in het najaar naar binnen.

Bougainvillea. Geeft een kleurexplosie met zijn papierachtige bloemen. Komt uit Midden- en Zuid-Amerika, maar is ook veel te zien rond de Middellandse Zee. Is er in struikvorm en als klimplant.

Citrusboom Kumquat. Heeft kleine oranje citrusvruchten die vrij snel rijpen. In een warme zomer is de kans groot dat je eigen kumquats kunt oogsten.

Gatenplant (Monstera). Geeft met zijn grote blad een tropische sfeer. Zet ’m in de halfschaduw/schaduw op een beschutte plek.

Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae). Met prachtige oranje-blauwe bloemen. In de zomer kan deze exoot op een beschutte plek in de tuin of op het terras.

Philodendron. Echte jungleplant. Houdt van halfschaduw en voldoende vocht.

null Beeld
 1. Acca sellowiana
 2. Kniphofia

Handige adressen

 • De Groene Prins Groot assortiment exotische vorstbestendige tuinplanten. Er is ook een experimentele jungletuin die je kunt bezoeken. degroeneprins.nl
 • Plantenkwekerij de Zwart Voor bananenplanten, canna’s en siergembers. plantenkwekerijdezwart.nl
 • Palma Verde Heeft alles voor een tropische, exotische, mediterrane, Moorse, Mexicaanse of Japanse tuin.
  palmaverde.nl
 • Perkgroen Botanische kwekerij en specialist in bamboe, exoten en siergrassen geschikt voor ons klimaat.
  perkgroen.nl
 • Bamboekwekerij Kimmei Voor bamboe, maar ook exoten en bakken en potten. kimmei.com
 • Tuingoed Foltz Heeft een collectie jungle-planten en eigen jungletuin. Op 14 en 15 augustus is er de Grote Exoten Markt met gespecialiseerde kwekers. tuingoedfoltz.nl
 • Tropische tuin Inspiratietuin van John en Joyce Ramsbotham. Alleen op afspraak te bezoeken.
  opentuinopdehaar.nl
 • De Evenaar Exotisch tuincentrum met planten, meubels en accessoires. evenaar.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden