null Beeld

PREMIUMgroene vingers

Van sleutelbloem tot vrolijke vlinders

Groenexpert Monique van Wegen geeft elke week tips voor (moes)tuin, terras & balkon.

Monique van Wegen
null Beeld

Eindelijk lente

De slanke sleutelbloem (Primula) bloeit als een van de eerste in het vroege voorjaar. In tuincentra staan nu de gekweekte varianten met hun grote bloemen in felle kleuren. Dit wilde exemplaar groeit in kalkrijke bossen en bij binnenduinranden.

null Beeld

Stille kracht

We lopen er allemaal dagelijks aan voorbij, maar stoepplantjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit. In dit boek staan 52 stoepplantjes. Van elk plantje is een prachtige illustratie, bijgeleverd als plakplaatje.
Stoepplantjesalbum € 24,95 (knnvuitgeverij.nl)

null Beeld

Komt dat zien!

In de Stekkentuin in de Noordoostpolder staan honderden helleborussen te bloeien. Er zijn zaailingen te koop en er is een kleine expositie.
destekkentuin.nl

null Beeld

Op je klompen

Warm in de winter en koel in de zomer: klompen zijn altijd goed. Lokaal gemaakt van onbehandeld Hollands populierenhout.
Poplars klompen € 69,- (bijhelderehemel.nl)

null Beeld

Goed geworteld

Rootrainers is een zaaisysteem waarbij de wortels mooi naar beneden groeien. Zo ontstaat een ideale wortelkluit en heb je na het uitplanten minder uitvallers. Klap het systeem open om de plantjes er makkelijk uit te halen en te planten.
Compact rapid rootrainers, bak met 20 cellen € 12,95 (tuinen-shop.nl)

null Beeld

Echt duurzaam!

Dat Hema houdt van groen én duurzaam, is te zien aan hun assortiment. Zoals de letterpot van gerycled plastic waarop je de dag waarop de plant water nodig heeft kunt aangeven en de regrow kit waarin groenterestjes een nieuw leven krijgen.
Letterpot € 6,- , regrow kit € 8,- (hema)

null Beeld

Bikkel

De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) overwintert als vlinder en niet als pop zoals veel andere vlinders. Daarom fladderen citroenvlinders vaak al rond op de eerste warme dagen in maart.

null Beeld

Blije bijen

Vroeg in het voorjaar moeten bijen en hommels hun voedsel nog een beetje bij elkaar schrapen. Help ze en zet een wilgenboompje (Salix) in de tuin, ze zijn dol op bloeiende katjes. Een miniwilg in een pot op het balkon kan ook, natuurlijk!

null Beeld

Spek & bonen

Begin het moestuinseizoen met het zaaien van tuinbonen. Ze kunnen vrij goed tegen kou, dus zaai ze rechtstreeks in de grond of in diepe bakken op het balkon. Rond juni zijn ze eetbaar. De topjes van de plant kunnen al eerder worden geroerbakt.

null Beeld

Doe maar duurzaam

Let er bij de aanschaf van potgrond op dat de grond geen turf bevat, maar een mengsel van blad, kokos of bast. Bij turfwinning sterven veenmoerassen af en komt veel broeikasgas vrij.
turfvrij.nl

Productie: Monique van Wegen | Fotografie: Getty Images, iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden