Verse aardbeien Beeld Getty Images
Verse aardbeienBeeld Getty Images

Volgend jaar weer verse aardbeien in je tuin? Dan moet je nu dít doen

Heb jij dit jaar genoten van de verse aardbeien uit eigen tuin en wil je dit volgend jaar weer kunnen doen? Dan is dít het juiste moment om de uitlopers van je aardbeienplantjes af te snijden en opnieuw te planten.

Demi SchoenmakersGetty Images

Geen groene vingers? Geen paniek, we leggen je stap voor stap uit hoe je dit het best kunt doen.

Waarom nu?

Het is je vast al opgevallen dat er sinds juni lange, lichtgroene scheuten aan je aardbeiplantjes groeien. Dit zijn uitlopers die je kunt gebruiken om weer nieuwe aardbeiplantjes te planten. Om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer kunt genieten van je verse aardbeien, is begin september de beste tijd om die uitlopers van de planten afsnijden. Deze hebben inmiddels wortels gevormd die sterk genoeg zijn om opnieuw te planten.

Zó ga je te werk

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten.
  2. Plant de uitlopers. Als je uitlopers in de volle grond plant, dan is het belangrijk dat je dertig à veertig centimeter afstand tussen de plantjes laat en zo’n vijftig centimeter afstand tussen de rijen.
  3. Plant ze niet te diep en geef ze vooral in het begin voldoende water. Mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Hebben er dit jaar veer vogels aan je aardbeien gezeten? Span dan voor volgend jaar een vogelnetje om de planten heen of zet er een ander afschrikmiddel tussen, zodat de vogels uit de buurt blijven.

In potten

Je kunt er ook voor kiezen om de uitlopers in potjes te planten. Stop ze dan in vers potgrond en geef ze voldoende water. Na een tijdje zie je als het goed is dat de aardbeienstekjes nieuwe blaadjes krijgen. In dat geval weet je zeker dat ze goed geworteld zijn.

Zo geniet je nog langer van verse aardbeien:

Libelle website van het jaar Beeld Libelle
Libelle website van het jaarBeeld Libelle

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Libelle.be, Moesmeisje

Volgend jaar weer verse aardbeien in je tuin? Dan moet je nu dít doen Beeld Getty Images
Volgend jaar weer verse aardbeien in je tuin? Dan moet je nu dít doenBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden