Aardbeien Beeld Getty Images
AardbeienBeeld Getty Images

Volgend jaar weer verse aardbeien in je tuin? Dan moet je nu dít doen

Heb jij dit jaar genoten van de verse aardbeien uit je eigen tuin en wil je dit volgend jaar ook weer kunnen doen? Dan is dit het juiste moment om de uitlopers van je aardbeienplantjes af te snijden en opnieuw te planten.

We leggen je uit hoe je dit het best kunt doen.

Waarom nu?

Het is je vast al opgevallen dat er vanaf juni lange, lichtgroene scheuten aan je aardbeiplantjes beginnen te groeien. Dit zijn uitlopers die je kunt gebruiken om weer nieuwe aardbeiplantjes te planten. Om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer kunt genieten van je verse aardbeien, moet je begin september de uitlopers van de planten afsnijden. Deze uitlopers hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om opnieuw te planten.

Zó ga je te werk

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten.
  2. Plant de uitlopers. Als je uitlopers in de volle grond plant, dan is het belangrijk dat je dertig à veertig centimeter afstand tussen de plantjes laat en zo’n vijftig centimeter afstand tussen de rijen.
  3. Plant ze niet te diep en geef ze vooral in het begin voldoende water. Mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Hebben er dit jaar veer vogels aan je aardbeien gezeten? Span dan voor volgend jaar een vogelnetje om de planten heen of zet er een ander afschrikmiddel tussen, zodat de vogels uit de buurt blijven.

Na een tijdje zie je als het goed is dat de aardbeienstekjes nieuwe blaadjes gaan maken. Dat is het moment dat je zeker weet dat ze goed geworteld zijn.

Zo geniet je nog langer van verse aardbeien:

Bron: Libelle.be, Moesmeisje.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden