Waarom je een robotgrasmaaier 's nachts niet moet laten draaien Beeld Getty Images
Waarom je een robotgrasmaaier 's nachts niet moet laten draaienBeeld Getty Images

Waarom je een robotgrasmaaier 's nachts niet moet laten draaien

Het wordt met de week mooier weer. Heerlijk! We duiken massaal de tuin in om de boel helemaal klaar te maken voor de aanstaande zonnige lente- en zomerdagen. En een perfect gemaaid gazon kan daar natuurlijk eigenlijk niet bij ontbreken. Maar laat je een robotgrasmaaier het werk doen? Dan kun je het apparaat beter niet ’s nachts laten draaien.

Daar waarschuwen verschillende instanties voor.

Makkelijker wordt ’t niet

Hartstikke handig natuurlijk, zo’n robotgrasmaaier. Scheelt je weer een uitputtend klusje – hoewel je met een ‘gewone’ grasmaaier overigens wel behoorlijk wat calorieën verbrandt. Toch kiezen we de afgelopen jaren steeds vaker voor een exemplaar dat het vuile werk voor ons opknapt. Begrijpelijk: de tijd dat we achter de maaimachine staan, kunnen we ook doorbrengen in een lekkere strandstoel met een boek en tijdschrift.

Toch klinken er uit verschillende hoeken alarmerende berichten om een robotgrasmaaier enkel overdag te laten draaien, wanneer je een oogje op het apparaat kunt houden.

Gevaar van de robotgrasmaaier

Onder meer dierenrechtenorganisaties en -klinieken waarschuwen dat de apparaten een gevaar voor dieren kunnen zijn. En dan voor egels in het bijzonder. In ons kikkerlandje zijn bij diverse opvangcentra de afgelopen jaren overleden en zwaargewonde egels binnengebracht na een aanvaringen met robotgrasmaaiers.

Vind je het toch echt niks om zelf het gras te maaien? Let dan bij de aanschaf van een robotmaaier op de hoogte van de beschermende kap op het snijmechanisme. Het is belangrijk dat die kap vrij dicht bij de grond zit; op niet meer dan 4,5 centimeter hoogte. Anders is de kans aanwezig dat de maaier over egeltjes heen rijdt. En dat is waarschijnlijk het laatste dat je wilt…

Over het gras maaien gesproken: hoe wanneer kun je nu eigenlijk het beste aan de slag? Boer Tom geeft in deze video handige tips:

Bron: Nature Today & Egelwerkgroep. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden