Waarom je in mei juist niet je gras moet maaien Beeld Getty Images
Waarom je in mei juist niet je gras moet maaienBeeld Getty Images

Tuinieren

Waarom je in mei juist níet je gras moet maaien

Het gaat niet goed met de bijen, hommels, vlinders en andere insecten in Nederland. Daar kunnen we (deels) zelf wat aan doen. Hoe? Door saaie grasvelden om te toveren tot een groot bijenbuffet. Natuurorganisaties roepen op: laat de grasmaaier de hele maand mei in de schuur staan.

Erandi GodinezGetty Images

Alle gazons in Nederland bij elkaar staan gelijk aan 11.000 voetbalvelden. Gras genoeg dus, maar omdat we de gazons zo netjes bijhouden, groeien daar maar weinig bloemen in. Natuurorganisaties (de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek) roepen daarom op om het gras maaien in mei even te laten voor wat het is. Zo krijgen planten en bloemen in het gras de kans om te bloeien en kunnen bijen en vlinders ongestoord leven. Langer gras is ook aantrekkelijk voor beestjes als bijen, kevers en hommels die weer belangrijk zijn voor de natuur. Want hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer bijen en insecten.

Gazon niet maaien

“In Engeland is er aangetoond dat als je het gazon in mei niet maait, er wel tot tien keer meer bijen worden aangetrokken”, zegt projectmanager Dominique van de Kamp tegen RTL Nieuws. “Zij eten namelijk geen gras, maar hebben bloemen en planten nodig. Nu er steeds minder insecten, zoals bijen en vlinders, te vinden zijn in de natuur, kunnen we ze hiermee echt een handje helpen.”

Wacht met gras maaien, weg met het netheidssyndroom

Omdat er in mei nog niet veel voedsel is voor insecten, is het juist zo belangrijk om het gras in deze maand niet te maaien. De insecten kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Bang dat het slordig oogt hoef je volgens Van de Kamp niet te zijn. “We moeten nu echt af van dat netheidssyndroom en de natuur ook de ruimte geven.” Het is sowieso geen gek idee om je gazon niet elke week netjes te maaien. Langer gras is naast goed voor de insecten en andere beestjes ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Mocht je volgende maand de grasmaaier er weer bij pakken, dan heb je vast wat aan deze tips.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden