Zo herken én bestrijd je een rozemarijngoudhaantje 
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Zo herken én bestrijd je een rozemarijngoudhaantjeBeeld Getty Images/iStockphoto

Zo herken én bestrijd je een rozemarijngoudhaantje

Spot je een prachtige, glimmende kever in je rozemarijnstruik of lavendelplant? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een rozemarijngoudhaantje, een kever die veel schade richt aan mediterrane planten zoals rozemarijn, tijm, salie en lavendel.

Ismay GijsenGetty Images/iStockphoto

Dit is hoe je een rozemarijngoudhaantje herkent én bestrijdt.

Glimmend schild

De Chrysolina americana, beter bekend als het rozemarijngoudhaantje, is een exoot uit het Middellandse Zeegebied die ook voorkomt in Nederland. Waarschijnlijk zijn ze hier terecht gekomen via handelsverkeer. De kevers herken je aan hun glimmende, groen-rood gestreepte schild en op zonnige dagen blinken ze in het zonlicht.

Bruine toppen

Je vindt de beestjes regelmatig in rozemarijnstruiken, meestal aan de toppen van de takken. Wanneer de kruidenstruik bruine toppen krijgt, weet je dat het rozemarijngoudhaantje ervan heeft gegeten. Zowel de larven als de kevers zijn dol op frisse, groene planten.

Rozemarijngoudhaantje bestrijden

Je weet nu wat een rozemarijngoudhaantje is en hoe je ze herkent, maar hoe bevrijd je een plant van deze kevers? We kunnen je vertellen: dat is best ingewikkeld. De kever komt niet van nature in ons land voor en daarom zijn er geen natuurlijke vijanden. Daarnaast is er ook nog geen (goedgekeurd) bestrijdingsmiddel. Het enige wat helpt, is de kevers handmatig uit de struik halen en vervolgens vernietigen.

Deze planten kun je in de tuin zetten tegen andere schadelijke beestjes:

Bron: Libelle.be, Nature Today

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden