Zó kom je van wolluis op je kamerplanten af
Vraag jij je ook al een tijdje af wat dat mysterieuze witte poederlaagje op je plant is? Dan hebben we slecht nieuws voor je: de kans is groot dat dit wolluis is.
Een insectenplaag die je planten in no-time dood maakt. Als je er snel bij bent, kun je er nog wat aan doen.
Wat zijn wolluizen?
Wolluizen zijn hele kleine insecten die 3 tot 6 millimeter groot zijn. Je herkent ze aan de witte, melige afscheiding die ze op planten achterlaten. In deze afscheiding leggen de beestjes hun eitjes, waardoor de bladeren van je planten vergelen, bloemen afsterven en er schimmel ontstaat. Wolluis is zowel op binnen- als buitenplanten te vinden. Ze zitten het liefst op houtachtige delen of groene bladeren. Vooral orchideeën hebben vaak last van deze luizen. Naast orchideeën zijn wolluizen ook gek op bromelia’s, cyclamen, cactussen, croton, Kaapse viooltjes, Crassula, passiebloemen, hibiscus, varens, druiven, bamboe, olijfbomen en citrusbomen.
Wolluizen bestrijden
Omdat wolluizen erg goed tegen de kou kunnen, zijn ze lastig te bestrijden. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de beestjes weg te jagen.
1. Biologische middelen
Je kunt diverse middelen tegen wolluis inzetten, variërend in hardnekkigheid. Zo kun je het eerst met een biologische oplossing proberen. De meest natuurlijke manier om van wolluis af te komen is het inschakelen van lieveheersbeestjes, de natuurlijke vijand van de luis. Je kunt een zakje met larven kopen bij het tuincentrum en dit zakje aan de plant hangen. Daarnaast zijn er biologische insectensprays op de markt, waarbij je alleen maar de instructies op de verpakking hoeft te volgen.
2. Zeep, spiritus en azijn
Ga je liever voor een hardnekkige aanpak? Ga dan aan de slag met middeltjes uit je keukenkastje. Zo kun je een scheut afwasmiddel met water in een plantenspuit doen en dit op je besmette planten sprayen. Ook kun je een eetlepel spiritus, een eetlepel zeep en een halve liter water mengen voor een nóg zwaarder middel. Besproei de bovenkant en onderkant van de bladeren, net als de stelen. Herhaal deze behandeling indien nodig na een week. Je kunt de wolluis ook aanstippen met een wattenstaafje met dit mengsel erop. Een andere optie is om een scheut azijn door je water in de plantenspuit te doen. Hierbij is het verstandig om eerst bij één blad te testen hoe je plant op azijn reageert en daarna pas de hele plant te besproeien. Gebruik azijn niet buiten in de tuin.
3. Neemolie
Weleens van neemolie gehoord? Dit is een gelige stroop afkomstig uit de vruchten van de neemboom. Het wordt in de biologische landbouw veel gebruikt om insecten te weren, maar je kunt het ook gewoon online kopen om jouw kamerplanten van luis af te helpen. Meng een liter warm water met een eetlepel groene zeep en een eetlepel neemolie en sproeien maar! Je kunt dit ook twee wekelijks preventief gebruiken.
4. Tabakstro
Tabakstro is te koop bij tuincentra en wordt gebruikt om kippen tegen luizen te beschermen. Dit werkt ook tegen luizen op planten. Het enige wat je hoeft te doen is je plantjes met tabakstro te decoreren.
5. Zout en water
Je kunt je besmette planten ook even buiten onder handen nemen door de luizen als het ware weg te spoelen met water en zout. Vul een kan water voor de helft met keukenzout en roer dit geheel. Giet dit daarna over de plant en spoel de plan dan schoon met kraanwater. Zo spoel je de luizen weg. Let op: doe dit niet in de buurt van andere planten.
Wolluis voorkomen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat de wolluis niet meer terugkomt:
- Zet je planten in de zomer niet buiten.
- Maak potten en gereedschap dat je van buiten mee naar binnen neemt eerst goed schoon.
- Zet aangetaste planten in quarantaine zodat de luizen niet overspringen naar andere planten.
- Voorkom dat je planten op de tocht staan.
- Wolluizen komen meer voor in minder vitale planten: zorg dus voor goede voeding en verzorging.
Dit kun je doen als wolluis met je olijfboom aan de haal is gegaan: