PREMIUMVan fel tot pastel

Zo verander je je tuin in een roze bloemenzee

null Beeld

Zachtroze bloesem, roze-wit gespikkeld blad, lichtroze graspluimen en knalroze bloemen. Volg de seizoenen met roze bloeiers in alle tinten.

Marie Tromp
null Beeld

Zacht & subtiel in de tuin

In het voorjaar stoppen planten hun energie liever in de groei dan in de bloem. Tussen het frisse groen van het uitlopende blad verschijnen kleine, subtiele ­bloemen in zachtroze. Bloemen hoeven nog niet te concurreren met andere bloeiers en bloeien op (bijna) kale takken. Bijen en hommels worden zo makkelijk naar de bloemen gelokt.

null Beeld

Accent in het blad

Voeg planten met roze in het blad toe en breng zo in een border roze accenten aan. Die blijft nu op kleur ook als er niets bloeit. Een blad is nooit helemaal roze, er zit ook bladgroen in. In de bladgroenkorrels maakt de plant zuurstof en suikers aan, waardoor hij kan groeien. Planten en siergrassen met roze in het blad groeien daarom minder snel.

Bollen & wolken

De voorjaarshoek in de tuin bouw je op in lagen: net boven de grond geven bollen kleur, hierboven groeien heesters die bloeien op het kale hout. De roze wolken van de sierkers (Prunus) torenen daar weer bovenuit.

null Beeld

Sneeuwbal Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’
Deze heester bloeit heel vroeg in het voorjaar met roze geurende bloemen op de kale takken. Houdt van zon en halfschaduw.

Lepelboom Kalmia latifolia
Meng de grond met kokosvezels, want heesters houden van zure grond. Het wintergroene blad verdwijnt bijna onder de trossen zachtroze klokjes. Bloeit in mei en juni. Heeft een voorkeur voor ­halfschaduw.

Sneeuwroem Chionodoxa ‘Pink Giant’
Strooi deze bol in grote groepen onder vroegbloeiende heesters. Zaait zich makkelijk uit, na een paar jaar staan ze overal. Doet het goed in halfschaduw.

Sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’
De lichtroze bloesem bungelt onder de takken. Tussen de kale takken valt er voldoende licht op de bodem voor vroege bloeiers. Doet het goed in de zon en ­halfschaduw.

null Beeld

Brrrroze

Madeliefjes krijgen een rozerode rand in de kou, ook longkruid Pulmonaria verkleurt. De bloem begint roze en wordt bij hogere temperatuur blauw.

Een kloddertje roze hier…

Zuurbes Berberis ­thunbergii ‘Rose Glow’
Het bruine blad heeft roze ­vlekken. De kleur zit vooral in de jonge scheuten, vaak snoeien dus. Mooi als bol, haag of losse heester.

Sierkiwi Actinidia ­kolomikta
Deze klimmer heeft roze en witte bladpunten als hij in de zon staat.

Vederesdoorn Acer negundo ‘Flamingo’
Snoei ’m tot een meerstammige boom met roze blad op ooghoogte of kies voor een boom op één stam. De effen groene takken groeien harder dan de gekleurde, snoei deze vaker.

Judasboom Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’
Alsof iemand een verfkwast uitschudde op het blad, zo prachtig roze-wit gespikkeld. Prettig: deze bladheester kan tegen droogte.

Stoere sprieten in de tuin

 • Cordyline ‘Pink Star’
  Het blad is rozerood ­gestreept. Groeit langzaam, staat mooi in een pot en houdt van volle zon.
 • Miscanthus sinensis ‘Silver Cloud’
  Boven het zilvergroene blad ­wuiven donkerroze ­bloempluimen. Mooi in een border, ­prairietuin of pot. Bloeit van juni tot oktober in de zon en halfschaduw.
null Beeld
null Beeld

Grote bloeiers

In het voorjaar en zomer verzamelen planten kracht. Dat is te zien aan grote bloemen, die lang doorbloeien. Het roze seizoen knalt erin met de rododendron, gevolgd door gevulde pioenrozen begin juni. Daarna komen de rozen uit de knop en is hoogzomer de tijd van de vaste plantenborders op kleur. De nazomer is de tijd van de dahlia’s.

null Beeld

Pluk de dag!

Zodra een eenjarige plant zaden maakt, stopt de bloei. Pluk je de bloem, dan maakt de plant steeds nieuwe bloemen, in de hoop dat er zaden uit groeien. Voor een tuin vol bloeiende eenjarigen moet je dus plukken en de dode bloemen weghalen.

null Beeld

Zonnige favorieten

 • Rhododendron ‘Scintillation’
 • Pioenroos ‘Sarah Bernhard’
 • Roos ‘Gertrude Jekyll’
 • Klimroos ‘Eden Rose’
 • Phlox ‘Mies Copijn’
 • Dahlia
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Eenjarige tuintoppers

 • Strobloem
 • Korenbloem
 • Cosmea
 • Lathyrus
 • Ridderspoor
null Beeld

Roze pluktuin

Van een verloren hoek in de tuin maak je snel een pluktuin met eenjarigen. Meng de grond met wat compost en zaai er een bloemenmengsel in. Zes tot acht weken na het zaaien bloeien de eerste bloemen al. Geef zeker de eerste weken na het zaaien voldoende water. Leid Lathryrus langs een wigwam van stokken of een stuk gaas. Bijen maak je blij met een mix van roze zomerbloemen. tuinzaden.eu

Pluim!

De pluimhortensia bloeit rijk en langdurig én trekt veel insecten aan. Pluimhortensia’s van de Living Creations-serie bloeien in de zomer met witte tot lichtroze bloemen. In september verkleuren de bloemen naar roze tot donkerrood.

null Beeld
null Beeld

Nerine bowdenii
De felroze bloemen verschijnen pas in september en oktober. Tot de bloei zie je alleen het groene blad. Nerine doet het ook prima in boeketten en kan lang in een vaas staan. Plant de bollen in het voorjaar. Combineer ze in de tuin met paarse asters en ijzerhard (verbena) op een zonnige plek.

Lijsterbes Sorbus rockii ‘Pink pearl’
Na de witte bloemschermen in mei verschijnen er trosjes roze bessen aan de takken. Merels lusten de roze bessen van deze lijsterbes niet. Vanaf half augustus zijn ze op kleur. Houdt van zon en ­halfschaduw.

Kardinaalsmuts Euonymus alatus
Gedurende het jaar een ­onopvallende struik, totdat het blad rozerood verkleurt in de herfst. Past mooi in een natuurlijke tuin in de zon of halfschaduw.

Theeplant Camellia sasanqua ‘Maiden’s Blush’
Deze camelia bloeit in de herfst. Heeft graag een iets vochtige (veen)grond en halfschaduw.

null Beeld

Opvallend

Tussen de warme herfstkleuren valt roze meteen op. Net als je vergeten was waarom je ook al weer gevallen was voor deze ­planten, is daar die kleur weer. Roze zorgt voor vrolijkheid tussen het afstervend blad. Geef deze planten een met zorg uitgezochte plek waar ze kunnen ze schitteren in het herfstlicht.

null Beeld

Van proberen kun je leren

Ontdek of roze bij je past. Start subtiel met potten en hangmanden gevuld met roze eenjarige planten. In de herfst sterven ze af. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in het ­komende jaar.

null Beeld

Heerlijke hangers

 • Oostenrijke hanggeranium
 • Diascia
 • Verbena
 • Surfinia
null Beeld
null Beeld

Ssst!

Ook in de donkere maanden van het jaar kun je genieten van roze in de tuin. Echte winterbloeiers, zoals de helleborus en sommige heesters, maar ook sommige rozen bloeien – zij het minder rijk – gewoon door tijdens een zachte winter.

null Beeld

Roze kerst

De winterbloeier Helleborus niger, oftewel de kerstster, is vooral bekend van zijn rode en witte verschijning. Hij is er ook in het roze (helleborus orientalis). De helleborus niger bloeit vanaf december. De helleborus orientalis bloeit ook volop door in de lente. Zet ’m buiten op het balkon of op het terras voor het raam, zodat je de hangende bloemen goed kunt zien. Overigens doet de kerstster het ook prima in de border.

Sneeuwballen gooien

Een echte blikvanger in de wintertuin is de Viburnum bodnantense ‘Dawn’, een winterbloeiende sneeuwbalsoort. Hij krijgt opvallende trosjes roze bloemen, die heerlijk geuren. Deze kleurrijke wintersneeuwbal kan tot 2,5 meter hoog groeien. Hij houdt van zowel zon als halfschaduw.

Fotografie: Gap Photos, Getty Images, Stocksy

null Beeld Libelle
Beeld Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden