PREMIUMExotische tuintrends

Zo verzorg je vetplanten & cactussen

null Beeld n
Beeld n

Meer licht, meer lucht en af en toe een spatje regen, vetplanten en cactussen worden blij van de zomerse buitenlucht. En ze geven je terras of balkon meteen een exotische vibe.

Marieke de Geusn

Stekels en blaadjes

Cactussen en vetplanten zijn in staat extreme droogte te overleven door water op te slaan in hun stelen en bladeren. Cactussen zijn vetplanten met een dikke steel vol kleine knobbels of aureolen waaruit stekels groeien. Die beschermen de plant in het wild tegen vraat en ze vangen dauwdruppels op, die vervolgens bij de voet van de plant vallen en de wortels voorzien van vocht. Er zijn ook vetplanten zonder stekels, met vlezige blaadjes en soms een mooie bloeiwijze. De verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is succulent en deze grote familie bestaat uit duizenden soorten.

null Beeld

Vetplanten zijn een bont gezelschap

Vetplanten komen voor in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren, van donkergroen tot opvallend grijsblauw. Sommige, zoals sempervivums, hebben langs de lichtgroene bladeren een decoratief rood randje. Sanseveria’s vallen op met gele strepen langs de hoge bladeren. Groepeer voor een mooi effect verschillende soorten planten in potten van één soort materiaal, zoals terracotta of geglazuurde klei. Stenen potten hebben als fijne eigenschap dat ze poreus en ademend zijn, ideaal voor vetplanten die graag droog staan.

null Beeld

Bodemzaken

Omdat de meeste vetplanten slecht tegen natte voeten kunnen, is het belangrijk dat de grond waarin ze groeien luchtig is. Overtollig water moet gemakkelijk kunnen wegvloeien via gaten onder in de pot. Vul de bodem eerst met een laagje grind en daarna met speciale aarde voor vetplanten (te koop bij het tuincentrum). Zelf een luchtig grondmengsel maken kan ook, meng hiervoor twee delen kokospotgrond met één deel rivierzand en één deel perliet of vergruisde lavasteentjes. Zodra de plant in de pot staat, kan de kale aarde worden bedekt met aquariumgrind. Dit voorkomt uitdroging van de bovenlaag en ziet er mooi uit.

null Beeld
null Beeld

Naar buiten

Veel succulenten zijn niet winterhard en doen het daarom het best als kamerplant op een warme en zonnige plek. Maar waarom zou je ze in de zomer binnen laten als ze ook in het zonnetje op het terras of balkon kunnen staan? Om de planten te laten wennen aan het buitenleven, kun je ze in het begin beschermen tegen de volle zon door een plekje in de halfschaduw te kiezen. Zorg ervoor dat de planten tijdens zomerse regenbuien een beetje droog blijven staan, op een veranda of onder een afdakje bijvoorbeeld.

null Beeld
null Beeld
 1. Aloë vera
 2. Aloë variegata
 3. Agave parryi
 4. Agave americana
 5. Crassula ovata
 6. Euphorbia candelabrum
 7. Opuntia ficus-indica
 8. Opuntia microdasys
 9. Opuntia monacantha
 10. Sempervivum tectorum ‘Greenii’
null Beeld

De hoogte in

Zowel in huis als op een terras of balkon bereik je extra effect door ook de hoogte in te gaan met planten. Zet de potten op een trapje, plaats ze in een open kast of hang een paar potten in de lucht. Mooie en geschikte hangplanten zijn het erwtenplantje, de zaagcactus, de koraalcactus en de huislook

null Beeld

Geen omkijken naar

Succulenten staan te boek als gemakkelijke planten die maar weinig verzorging nodig hebben. Toch kun je vetplanten ook weer niet helemaal aan hun lot overlaten. Verwaarlozing of juist te veel water geven kan een vetplant de das om doen. Tijdens het groeiseizoen tussen lente en herfst mogen vetplanten één keer per week een slok water. Laat de grond tussentijds altijd opdrogen. Voor vetplanten is speciale voeding te koop met afgepaste verhoudingen van stikstof, fosfor en kalium. Geef de planten tijdens het groeiseizoen elke vier tot zes weken vetplantenvoeding, zo blijven ze gezond.

null Beeld
 1. Als je water op een schotel giet in plaats van bij de plant, gaat deze dieper wortelen en komt-ie steviger in de pot te staan.
 2. Als een vetplant te veel water krijgt, gaat hij mineralen uitzweten die witte stipjes vormen.
 3. Planten groeien altijd naar het licht toe. Door de plant regelmatig te draaien groeit hij niet scheef.
 4. Staat een vetplant te donker en te vochtig? Dan ontstaan scheuren in het blad.
 5. Als een plant aan de zonkant verkleurt, kan hij beter op een minder zonnig plekje staan.
null Beeld

Nieuw jasje

Zodra planten te groot zijn geworden voor de pot waarin ze staan, is het tijd om ze te verpotten. Meteen een mooi moment om ze te voorzien van verse potgrond vol voedingsstoffen, waar vooral jonge planten tijdens de groeifase behoefte aan hebben. Verwijder zoveel mogelijk oude potgrond tussen de wortels en plaats de plant in de nieuwe pot, met de bovenkant van de wortels net onder de rand. Vul dan de pot met nieuwe aarde. Het beste moment om te verpotten is in de lente, dan komt de groei weer op gang. Grote planten kunnen om de vier jaar worden verpot. Geef na het verpotten pas na twee weken weer water.

null Beeld

Tijd voor rust

Aan het einde van de zomer mogen succulenten weer naar binnen en breekt de rustperiode aan. Tussen het midden van de herfst en het vroege voorjaar kunnen de planten koel en droog staan. Water geven is dan niet nodig, maar om te voorkomen dat de wortels helemaal uitdrogen, is eens per maand lichtjes besproeien wel aan te raden. Vanaf het voorjaar gaan de planten weer groeien (en met een beetje geluk ook bloeien) en verlangen ze af en toe een slok water. Bouw dit wel rustig op.

null Beeld

Huis vol

Vetplanten zijn heel eenvoudig zelf te vermeerderen. Breek een vlezig blad af en leg het op licht vochtige, zanderige grond op een schaduwrijke plek. Zodra de snijwond dicht en hard wordt, verschijnen er worteltjes en kan de stek in een pot verder groeien.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden