Borsten zelf checken op borstkanker? Zó pak je dat het beste aan Beeld Getty Images/iStockphoto
Borsten zelf checken op borstkanker? Zó pak je dat het beste aanBeeld Getty Images/iStockphoto

Borsten zelf checken op borstkanker? Zó pak je dat het beste aan

Jaarlijks krijgen zo’n 18.000 mensen in Nederland borstkanker. Borstkankervereniging Nederland (BVN) raadt daarom aan om regelmatig je borsten te onderzoeken. Met behulp van een nieuwe campagne en een handig geheugensteuntje laten ze zien hoe je dat het beste doet.

Flair - Charisse StoffelsGetty Images/iStockphoto

Het kost maar 3 minuten.

Dit artikel is afkomstig uit Flair. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op Libelle. Daar lees je hier meer over.

Zelfonderzoek

Sad but true: meer dan 130.000 Nederlanders hebben momenteel borstkanker of hebben dit gehad. Van de vrouwelijke patiënten is 88 procent 5 jaar na de diagnose nog in leven. Het regelmatig zelfonderzoeken van je borsten kan helpen om borstkanker vroeg bij jezelf te ontdekken en dat is belangrijk. Wie er eerder bij is, heeft namelijk een grotere kans op een succesvolle behandeling. Toch doet 62 procent van de Nederlandse vrouwen dit niet.

De regel van 3

Hoe doe je zo’n check? BVN ontwikkelde een geheugensteuntje die ze uitleggen in hun nieuwe campagne. Ze noemen het ‘de regel van drie’. Wat houdt deze regel in? Nou, je maakt gebruik van drie vingers, hiermee check drie plaatsen (je volledige borst, rond je tepels, en onder je oksels) gedurende drie minuten.

BVN-directeur Guerrero Paez zegt in een gesprek met RTL Nieuws: “We zeggen nu: doe het regelmatig. Hoe vaak dat precies is, is aan de vrouwen zelf.”

De tekst gaat door onder de Instagram-post.

Schakel de hulp van je partner in

Wie zo’n zelfonderzoek een beetje spannend vindt, kan de hulp van een partner inschakelen. De BVN-directeur zegt hierover: “Sommige vrouwen weten van zichzelf dat ze er angstig van worden en dan meteen naar de huisarts willen. Als ze een partner hebben, zouden ze die kunnen vragen om af en toe naar de vorm van de borsten te kijken. En vanaf je vijftigste kan je via het bevolkingsonderzoek een mammografie laten maken, al word je daar door personeelstekort in plaats van elke twee jaar helaas nu maar eens per drie jaar voor uitgenodigd.”

Wil je meer weten over de campagne? Check dan de website regelvan3.nl.

You want more? Flair is de plek voor jonge vrouwen. Blijf op de hoogte van onze nieuwste real life verhalen, én mannengeheimen en de laatste showbizz buzz.

Bron: RTL Nieuws, Borstkankervereniging Nederland

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden