Déze verrassende oorzaken kunnen zorgen voor hartkloppingen  Beeld Getty Images/EyeEm
Déze verrassende oorzaken kunnen zorgen voor hartkloppingenBeeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Déze verrassende oorzaken kunnen zorgen voor hartkloppingen

Ben je aan het sporten of heb je veel last van stress, dan kan je merken dat je hart ineens sneller of anders klopt dan normaal. Meestal zijn dat soort hartkloppingen onschuldig, al kun je er wel flink van schrikken. Maar wist je dat er naast die twee nog veel meer oorzaken zijn die kunnen zorgen voor hartkloppingen?

Margriet - Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Dit artikel is afkomstig uit Margriet. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op Libelle. Daar lees je hier meer over.

En sommige zijn best verrassend!

Hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen, voel je je eigen hart in je borstkas of soms ook keel kloppen. Meestal is er sprake - of voelt het alsof er sprake is - van een afwijkend ritme. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan - dat voelt voor iedereen net iets anders.

Hartkloppingen zijn meestal gelukkig onschuldig, al kunnen ze wel heel vervelend aanvoelen en kun je ervan schrikken. Wel is het altijd goed om naar de huisarts te gaan als je regelmatig last hebt van hartkloppingen of je hier zorgen om maakt. Heb je naast hartkloppingen last van pijn op de borst, duizeligheid, benauwdheid of andere ernstige klachten? Neem dan direct contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Verrassende oorzaken van hartkloppingen

Over het algemeen spreken we van een normale hartslag als een volwassene in rust een hartslag tussen de zestig en honderd slagen per minuut heeft. Maar er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat je hart iets sneller gaat kloppen: van sporten tot emoties. Wanneer dat gebeurt, kan dat voor dat vreemde gevoel van hartkloppingen zorgen. Hartkloppingen zijn meestal dus een normale reactie van je lichaam op bepaalde prikkels die het krijgt. Vaak zijn hartkloppingen het gevolg van inspanning, stress of heftige emoties. Maar er zijn ook andere oorzaken voor hartkloppingen, die je misschien wel kunnen verrassen. We zetten ze op een rij:

1. De overgang

Al die veranderende hormonen tijdens de overgang kunnen ook flink wat effect hebben op je hart. Zo’n zeventig tot tachtig procent van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers en nachtelijk zweten, maar ook van hartkloppingen. Meestal is het onschuldig, maar als je veel last hebt van hartkloppingen is een bezoekje aan de huisarts verstandig.

2. Een grote maaltijd

Heb je een grote maaltijd gegeten met veel koolhydraten of vetten? Heerlijk, maar het kan bij sommige mensen voor hartkloppingen zorgen. Na het eten van zo’n grote maaltijd hebben je organen - vooral de maag en darmen - extra bloed nodig om aan de slag te gaan met het verteren. Omdat je hart daarvoor sneller moet kloppen, kun je soms het gevoel van hartkloppingen krijgen. Meestal trekt dit gelukkig wel snel weer weg, maar het kan wel een naar gevoel zijn.

3. Een bezoek aan de bergen

Breng je tijdens je vakantie tijd door in de bergen, dan kun je merken dat je opvallend vaak last hebt van hartkloppingen. Als je op grote hoogte bent, is de lucht ijler en bevat deze minder zuurstof. Om het lichaam toch van voldoende zuurstofrijk bloed te voorzien, moet je hart harder werken. En omdat je hartspier zo hard aan de slag is, kun je merken dat je hartslag anders voelt dan je normaal gewend bent.

4. Je drinkt onvoldoende

Wist je dat je hartslag wordt beïnvloed door hoeveel je drinkt op een dag? Dat cafeïne en alcohol kunnen zorgen voor hartkloppingen wist je misschien al wel, maar ook onvoldoende drinken kan hetzelfde effect hebben. Door te weinig te drinken, gaat je hartslag namelijk omhoog om je bloedstroom op gang te houden. Dat kan zorgen voor dat onrustige en opgejaagde gevoel dat je kent van hartkloppingen. Tijd voor een groot glas water, dus.

Medische oorzaken van hartkloppingen

Maar het kan ook zo zijn dat je last hebt van hartkloppingen door medische oorzaken. Dan denk je waarschijnlijk meteen aan hartritmestoornissen of een hartziekte. Hoewel de medische reden voor je hartkloppingen inderdaad bij je hart kunnen liggen, kan het ook met medische problemen elders in je lijf te maken hebben. We zetten er een aantal op een rij:

  • Je hebt een te snel werkende schildklier
  • Een ontsteking elders in je lijf, bijvoorbeeld een longontsteking
  • Bloedarmoede kan ook de oorzaak van hartkloppingen zijn
  • Je hebt een te hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen komen ook voor bij diabetes, voornamelijk wanneer er sprake is van een te lage bloedsuikerspiegel

Ook sommige medicijnen vergroten de kans op hartkloppingen. Denk hierbij aan prednison, wat ingezet onder andere ingezet wordt bij reuma, darmontstekingen en netelroos. Ook sommige medicatie die gebruikt wordt bij ADHD kan hartkloppingen veroorzaken, net als middelen tegen astma en medicatie voor de schildklier.

Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.

Cardioloog Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken buigen zich over de meest gestelde vragen op het web. Dit keer behandelen zij het vrouwenhart. Wat zijn de verschillen tussen een mannen- en vrouwenhart? Hoe krijg je je hartslag weer rustig? En wat is eigenlijk een gezonde of juist te hoge hartslag?

Bron: Thuisarts, Hartstichting, Heartlife

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden