Dit zijn de grootste onthullingen uit de Netflix-docu ‘Harry & Meghan’ Beeld Netflix
Dit zijn de grootste onthullingen uit de Netflix-docu ‘Harry & Meghan’Beeld Netflix

Dit zijn de grootste onthullingen uit de Netflix-docu ‘Harry & Meghan’

Heel Groot-Brittannië houdt de adem in want de vertrokken royals Harry en Meghan openen naar eigen zeggen de beerput over het Koningshuis. De eerste drie afleveringen van hun Netflix-documentaire staan nu op de streamingdienst. Wat zijn de grootste onthullingen over het Britse koningshuis?

Peter Koelewijn – Veronica SuperguideNetflix

Dit artikel is afkomstig van Veronica Superguide. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op Libelle. Daar lees je hier meer over.

Aan het begin van de documentaire staat in een statement dat het Britse Koningshuis weigert te reageren op beweringen gemaakt in de documentaire.

Harry beweert dat zijn familie regelmatig nieuws lekt naar de media en ook nepnieuws plant. Het Britse koningshuis is zo lek als een mandje! Althans, dat beweert Harry, want zijn familie zou regelmatig juicy details over zijn relatie met Meghan hebben gelekt naar de pers.

Nepnieuws

Waarom? Als pressiemiddel tegen Harry en Meghan én om de stemming van het land te sturen. Daar hebben ze heel wat voor over. Volgens de vertrokken prins plantte zijn familie ook weleens nepnieuws. Zo circuleerden er ‘toevallig’ vurige roddels over Meghan in de pers wanneer dat niet uitkwam.

Uitbuiting en omkoping door media

Het royal Netflix-koppel haalt niet alleen uit naar het koningshuis. Ook de Britse pers moet het ontgelden. Die zitten te dicht op Harry en Meghan en dat is de reden dat ze hun relatie zo lang mogelijk privé wilden houden. “Ik maak me zorgen voor de veiligheid van mijn familie”, legt de prins al aan het begin van de documentaire uit. Harry zegt in de documentaire dat het zijn plicht is om uitbuiting en omkoping in de media bloot te leggen.

De Britse media gaven wel een tik terug van de week omdat de Netflix-documentaire paparazzibeelden gebruikt die niets met Harry en Meghan te maken hebben. Dit zijn databankbeelden en bedoeld ter illustratie.

Te laat op de eerste date

Harry en Meghan leerden elkaar kennen via Instagram. Meghan beweert in de docu dat ze Harry niet Googelde, maar zijn social media profiel verder uitploos. “Wat mensen over zichzelf schrijven was voor mij de beste graadmeter.”

Ze besloten elkaar te ontmoeten in een exclusieve club in Soho, Londen. Alleen Harry kwam te laat! Meghan: “Ik kon maar niet begrijpen waarom je te laat was. Ik was bang dat je een ego had, dat je dacht dat een vrouw een half uur op je zou wachten. Maar je schaamde je zo.” Harry voegt daaraan toe: “Ik was in paniek, ik zweette.” Maar de date verliep verder gesmeerd en de twee hadden vrijwel meteen een klik samen. Meghans conclusie na de date: “Hij was verfrissend leuk!” Harry vertelt: “Zo veel van wat Meghan is, en hoe ze is, is vergelijkbaar met mijn moeder.”

Alles voor elkaar opofferen

Dat het oud-koninklijke echtpaar smoor op elkaar is, moge duidelijk zijn. De eerste aflevering van de documentaire gaat uitvoerig in op hoe de twee elkaar ontmoet hebben via Instagram en hoe het vanaf daar verder ontwikkelde.

Meghan had een succesvolle carrière als actrice in Suits die ze opgaf om deel uit te maken van Harry’s leven in het Britse Koningshuis. “Ze offerde alles op, haar vrijheid, om deel uit te maken van mijn wereld. En kort daarna besloot ik alles op te offeren om deel uit te maken van haar wereld.”

Naar wie sneert prins Harry?

Prins Harry zegt dat hij z’n hart volgt zoals zijn moeder prinses Diana ook ooit deed. Dat is niet wat de mannen in het koningshuis doorgaans doen. “Het kan verleidelijk zijn om iemand te trouwen die in het keurslijf past. In tegenstelling tot iemand met wie je misschien bent voorbestemd om samen te zijn.”

‘Over wie zal hij het hebben?’, vraagt de BBC zich af in hun liveblog. Het kan verwijzen naar zijn vader koning Charles, die stiekem altijd verliefd was op Camilla Parker-Bowles en waarmee hij ook vreemdging tijdens z’n huwelijk met Diana. Of is het een sneer naar Harry’s broer, prins William? Geruchten doen de ronde dat de twee het niet meer goed met elkaar kunnen vinden. Meghan en Kate zouden al helemaal niet (meer) met elkaar overweg kunnen.

Camera op haar achtertuin

Meghans leven veranderde permanent toen naar buiten kwam dat ze met prins Harry datete. Plotseling kreeg ze berichtjes van haar buren over dat de pers op alle deuren klopte voor informatie. En het werd erger: “Ze betaalden bepaalde buren om een soort livestream camera op mijn achtertuin te richten.”

Plotseling stond Meghans gezicht op alle borden en in alle tabloids. Niets was meer heilig.

Politie wilde Meghan niet helpen met de pers

Meghan woonde in de Canadese stad Toronto voor de opnames van Suits toen het nieuws van haar beroemde lover doorbrak. De politie wilde haar alleen niet helpen met de enorme persaandacht. Ze zeiden volgens Meghan dat ze er niets aan konden doen vanwege de persoon met wie ze aan het daten was. “Dus ik zei tegen de politie: als iedere andere vrouw in Toronto nu tegen je zei: ‘Ik heb zes volwassen mannen die voor mijn deur in hun auto’s slapen, me overal achtervolgen en ik word daar bang van’, zou je dan niet zeggen dat het stalken was?” Ze kreeg wel beveiliging van de politie na de eerste doodsbedreiging.

Racistische behandeling door het Koningshuis

Oprah Winfrey viel in een eerder interview al bijna van haar stoel toen ze het hoorde en het wordt ook op Netflix bevestigd: Meghan werd door haar donkere huidskleur soms racistisch behandeld door het Koningshuis. Zo vroeg één royal zich hardop een keertje af hoe donker de huidskleur van Archie zou worden toen Meghan nog zwanger van hem was.

In de documentaire onthult het stel ook dat ze botsten met de familie over Meghans mediabescherming. Harry: “De strategie van het paleis was om niets te zeggen.” De prins legt uit dat de royals de venijnige krantenkoppen beschouwden als een soort vuurdoop; eentje die alle leden en met name de vrouwen moesten ondergaan. “Waarom zou zij een speciale behandeling nodig hebben? Waar zou ze beschermd moeten worden? Mijn antwoord was: ‘het verschil is het raselement’.”

Harry over de ‘Royal Rota’

De prins zegt dat de Britse media zijn trauma zien als een verhaal dat ze kunnen ‘sturen’. “Al het koninklijke nieuws gaat door een filter naar alle kranten binnenin de ‘Royal rota’ (een selecte groep mediamakers die koninklijke evenementen mogen bijwonen en verslaan, red.).” Harry zegt dat de meeste leden toevallig voor de tabloids werken, die bekendstaan om hun hardnekkige roddelnieuws. “Het komt allemaal neer op controle. ‘Dit is onze familie om uit te buiten. Ons trauma is een verhaal en narratief dat zij kunnen vormen’.”

Bron: Superguide

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden