Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders: zó herken je ze Beeld Getty Images
Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders: zó herken je zeBeeld Getty Images

Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders: zó herken je ze

Vrouwen lopen net zo veel risico op een hartaanval als mannen. Toch wordt er een stuk minder over gepraat. Met name de symptomen weten weinig mensen te herkennen, omdat ze vaak anders zijn dan bij mannen.

Margriet - Quirine BrouwerGetty Images

Dit artikel is afkomstig uit Margriet. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op Libelle. Daar lees je hier meer over.

De ‘klassieke’ pijn op de borst is vooral een symptoom dat bij mannen voorkomt. Bij vrouwen zijn de signalen een stuk subtieler.

Borstkanker of hartaanval?

Hoewel we er constant aan herinnerd worden onze borsten te checken op eventuele symptomen van borstkanker, horen we vrijwel nooit iets over het risico op een hartaanval. En dat terwijl dubbel zo veel vrouwen sterven aan een hartaanval vergeleken met borstkanker. Sterker nog: vrouwen hebben vijftig procent méér kans dan mannen om een hartaanval te krijgen die door de arts wordt afgedaan als iets anders.

Symptomen hartaanval bij vrouwen

En de risico’s worden steeds groter. We eten slecht en bewegen minder, waardoor we steeds meer slecht cholesterol en een hogere bloeddruk krijgen. Dit heeft niet alleen effect op mannen, maar ook op vrouwen. Daarom is het natuurlijk in de eerste plaats belangrijk om gezond te leven, maar ook om de signalen van een hartaanval bij vrouwen te kennen, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen. Dit zijn veel voorkomende symptomen:

  • Extreme vermoeidheid (die dagen of zelfs weken aanhoudt)
  • Pijn in de bovenbuik, schouders, nek en kaaklijn
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid
  • Overmatig zweten
  • Onrustig gevoel of gevoel van angst
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid

Deze symptomen worden vaak afgedaan als een griepje, maar kunnen dus ook op iets ernstigers wijzen. Hoewel deze symptomen lang niet altijd wijzen op een hartaanval of andere hart-gerelateerde aandoening, is het wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts bij twijfel.

Heb je ineens last van een drukkende pijn op de borst, kortademigheid, zweten en misselijkheid? Neem dan direct contact op met het alarmnummer 112.

Kleine vaatjes

De verschillen in symptomen komen waarschijnlijk mede door de verschillende oorzaken voor een hartaanval bij mannen en vrouwen. Bij mannen zitten de problemen vaak in de kransslagaderen, de grote aderen die rondom het hart zitten. Daar ontstaat dan een vernauwing, waardoor het bloedvat geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt. Bij vrouwen zitten die vernauwingen vaak in de kleinere vaatjes, die overal rondom de hartspier liggen en een belangrijke rol spelen in de bloedvoorziening van individuele hartspieren. Afsluitingen van deze kleinere vaatjes zijn minder goed te signaleren en dat, in combinatie met de afwijkende klachten, kan ervoor zorgen dat een hartaanval bij vrouwen later opgemerkt wordt.

Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.

Cardioloog Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken buigen zich over de meest gestelde vragen op het web. Dit keer behandelen zij het vrouwenhart. Wat zijn de verschillen tussen een mannen- en vrouwenhart? Hoe krijg je je hartslag weer rustig? En wat is eigenlijk een gezonde of juist te hoge hartslag?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden