null Beeld

12 dingen die je ogen vertellen over je gezondheid

Of je ogen nu bruin, blauw, grijs of groen zijn, je ogen vertellen veel over jou en je gezondheid. En het meeste kun je zelf zien, als je tenminste weet waar je op moet letten.

Demi Schoenmakers

1. Infectie

Als je contactlenzen draagt in plaats van een bril, pas dan op voor witte stipjes op je hoornvlies. Dit is het dunne laagje over de voorkant van je oogbal, waardoor het licht het oog binnenkomt. De witte stipjes kunnen betekenen dat je een hoornvliesontsteking hebt.

2. Allergieën

Heb je last van droge ogen en is de huid rondom je ogen schraal? Dan wrijf je waarschijnlijk te veel in je ogen (zie de video hierboven voor eventueel andere oorzaken). Pas daarmee op, want daardoor wordt je ooglid dunner en kan ‘ie gaan hangen. Eén van de meest voorkomende redenen van jeukende ogen is hooikoorts.

3. Gestrest

Als je veel stress hebt, kun je dit duidelijk terugzien in je ogen. Heb je vaak last van trillende oogleden of spiertrekkingen rondom de ogen? Dan is het tijd om meer rust te nemen, want je hebt te veel stress.

4. Diabetes

Als je wazig ziet, betekent dat natuurlijk meestal dat je een bril nodig hebt. Maar laat dit altijd checken, want het kan ook wijzen op medische problemen, zoals staar of maculadegeneratie (waarbij de gezichtsscherpte steeds verder afneemt). Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid dat je diabetes hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 73% van de diabetespatiënten wazig ziet.

5. Te hoge cholesterol

Zie je een witte ring rondom je iris, dan is het ook slim om contact op te nemen met je huisarts of een oogarts. Het kan een gevolg zijn van het ouder worden, maar het kan ook betekenen dat je een té hoge cholesterol hebt. Een te hoog cholesterolgehalte kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

6. Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan je netvlies beschadigen. Of dit het geval is, kan je helaas niet zelf zien in de spiegel. Daarvoor moet je langs je huisarts of een oogarts. Het is daarom verstandig om eens per jaar een check te doen.

7. Scheur in je netvlies

Kleine troebele vlekjes in je zicht komen regelmatig voor. Meestal niets om je zorgen over te maken, tenzij het aantal steeds groter wordt. Dan kan het een teken zijn dat je een scheur in je netvlies hebt. Dus houd het goed in de gaten.

8. Vermoeidheid

Als je ogen opgezwollen en rood zijn, betekent het niet per se dat je last hebt van een infectie. Het is vaak gewoon een teken dat je moe bent. Je hebt te weinig slaap gehad en je lichaam laat weten rust nodig te hebben.

9. Té veel zon

Als je té veel in de zon zit, kan er een gelige waas over het oogwit trekken. Dit wordt een pinguecula genoemd. Meestal is dit niet ernstig, maar het is mogelijk dat het een voorstadium van kanker is. Dus zodra je deze gelige waas ontdekt, ga dan voor de zekerheid even langs de dokter.

10. Geelzucht

Is je ooglid zo geel als oud papier? Dan zal het je vast niet verbazen dat dat een teken is dat er iets niet goed is met je gezondheid. Dit is waarschijnlijk geelzucht en ontstaat doordat er teveel bilirubine in je bloed zit. Bilirubine is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Je lever kan de cellen niet goed meer filteren, waardoor ze in je bloed terecht komen. Je lichaam en ogen kleuren dan langzaam geel. Heb je last van geelzucht? Dan kan je last hebben van een infectie als hepatitis, een leverafwijking (door alcohol), galstenen of kanker.

11. Computer

We zijn tegenwoordig verslaafd aan Netflix en zitten te veel achter de computer, wat erg slecht is voor je ogen. Je ogen worden droog en kunnen gaan tranen. Het klinkt misschien raar, dat je oog gaat tranen als ‘ie droog wordt, maar dat komt omdat je oog er alles aan doet om maar niet droog te worden. Dit is een teken dat je te veel en te lang achter de televisie of computer zit.

12. Ogen belasten

Gebroken bloedvaten in je oogwit, zien er vaak heftig en alarmerend uit, maar meestal geven je ogen daarmee aan dat je ze overbelast. Dit kan komen doordat je ze veel moet inspannen of omdat je vaak moet hoesten. Het ziet er misschien gevaarlijk uit, maar het is onschadelijk en heeft geen gevolgen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

LEES OOK:

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden