null Beeld

5x dit moet je weten over de pre-menopauze

Dat je lichaam je tijdens de overgang behoorlijk in de luren kan leggen, is algemeen bekend. Maar wat veel vrouwen (en arme mannen) niet weten, is dat de periode voorafgaand aan de menopauze ook al flink wat kwalen en ongemakken met zich mee kan brengen...

Anni Karvonen

Lees en huiver, zodat de fase voorafgaand aan de daadwerkelijke menopauze niet rauw op je dak komt vallen.

1 Bloedbad

Een scène uit CSI: Crime Scene Investigation is er niets bij: voordat het maandelijkse feestje echt over is, kun je te maken krijgen met een overvloed aan menstruatieperikelen. Maandverband en tampons lijken niet aan te slepen. Totdat je op een dag geen druppel meer in je lijf hebt. En dan opeens weer wel. Wat is het nou?! Helaas is er voor een onbepaalde periode geen peil op te trekken.

2 Grote droogte

De verste uithoeken van de Sahara zijn niets vergeleken met de droogte die zich in je vagina afspeelt. Door het dalen van je oestrogeenlevel worden de zuidelijke regionen van je lichaam kurkdroog. Zie het als een oude fietsband: door de droogte kunnen er scheurtjes in het rubber ontstaan. Dit is pijnlijk tijdens de sex. Glijmiddel is een wondermiddel, maar vaak niet voldoende. Door het insmeren van de vaginale ingang met oestrogeencrème zorg je voor het behoud van de elasticiteit van het geheel en werkt alles weer zo soepel als een hoepel.

3 Rugvet

Ja, rugvet. Tijdens de pre-menopauze kan je lichaam uitdijen op de meest onverwachte plekken. De rug is vreemd genoeg favoriet van Moeder Natuur. Dus mochten je bh's opeens te klein worden, maar zijn je borsten geen cupmaat groter? En krijg je die ene leuke jurk met geen mogelijkheid meer dicht terwijl je niet meer eet dan anders? Dan kan het best eens zo zijn dat je in de 'pre-fase' beland bent.

4 Hittepetit

Niet alleen krijg je tijdens de pre-menopauze ook al te maken met de welbekende 'hot flashes', ook kan je humeur sneller omslaan dan de kuif van Donald Trump. Omdat je arme (e)ega waarschijnlijk geen flauw vermoeden heeft wat er aan de hand kan zijn, is het wellicht goed om bijtijds een waarschuwing te geven voor onverwachtse weersveranderingen.

null Beeld

Speciaal voor Libelle-lezeressen:

met €10 voordeel naar musical The Bodyguard

5 Moet. Krabben.

Niet alleen je vagina heeft te maken met een droge periode, ook je huid kan er last van hebben. Wederom door daling in je oestrogeenlevel wordt ook je huid vochtarm. En net als bij punt 2 van dit artikel is ook hier smeren, smeren, smeren het advies. Met een rijke bodylotion welteverstaan.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Bron: Prevention. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden