null Beeld

6 bijzondere dingen die met je lichaam gebeuren als je verliefd bent

Als je verliefd bent lijkt het soms wel alsof je jezelf niet meer bent. Alles is anders. En wat blijkt, dat is ook echt voor een deel zo. Volgens onderzoek verandert je lichaam op ten minste zes verschillende manieren terwijl je met je hoofd in de wolken bent.

Ingrid Hofstra

1. Hartslag

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Californië gaan de harten van verliefde stellen op hetzelfde tempo kloppen. Synchroon dus. Onwijs bijzonder en de onderzoekers weten dan ook nog niet precies hoe dit kan.

2. Knuffelen is een natuurlijke vorm van morfine

Een ander onderzoek toont aan dat oxytocin (het liefdeshormoon) pijn kan verlichten. Dit is het bekende feel good-hormoon dat vrijkomt in je lichaam wanneer je met iemand van wie je houdt, knuffelt. Heb je hoofdpijn, kruip dan even lekker tegen je geliefde aan!

3. Grote pupillen

Het is bekend dat de pupillen van mensen groter worden in gevaarlijke of stressvolle situaties, maar dat hetzelfde gebeurt als we iemand wel zien zitten is nieuw. Eerder dachten ze dat het misschien met lust te maken had, maar onderzoekers denken nu dat het al gebeurt als je je in het algemeen aangetrokken tot iemand voelt. Dus als je wilt weten of die crush wederzijds is, kijk hem of haar dan even diep in de ogen!

4. Liefde maakt het leven zoeter

Tijdens een onderzoek moesten mensen schrijven over liefde, jaloezie of een neutrale ervaring. Iedereen kreeg vervolgens een snoepje. De mensen die over liefde hadden geschreven, vonden het snoep zoeter dan de rest van de groep.

5. Kracht

Liefde kan oerkrachten in je naar boven halen. Denk maar eens aan een moeder die haar kind probeert te beschermen. Dezelfde gevoelens kun je krijgen als iemand anders van wie je houdt in gevaar is. Je zult zien dat je tot veel meer in staat bent dan in een normale situatie.

6. Sterkere botten

Volgens een studie van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben mannen van 25 jaar of ouder met een goede relatie sterkere botten dan alleenstaande mannen. Voor vrouwen geldt dat ze sterkere botten hebben in een gelukkige relatie, dan in een slechte relatie.

BEKIJK OOK: WAT IS DE SLECHTSTE OPENINGSZIN?

LEES OOK:

Bron: Family Share. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden