null Beeld

6 dingen die met je lichaam gebeuren als je geen sex meer hebt

Als je al een tijdje geen sex hebt gehad, dan is het misschien een goed idee om binnenkort toch weer eens los te gaan tussen de lakens. Het is namelijk hartstikke goed voor je gezondheid. Als je helemaal geen sex meer zou hebben, kunnen deze 6 dingen gebeuren met je lichaam.

Online redactie Libelle

1. Sneller verkouden

Uit onderzoek blijkt dat sex goed is voor je afweersysteem. Volgens wetenschappers van de Wilkes University in Amerika geeft het je immuunsysteem een boost als je 1 of 2 keer per week vrijt. Mensen die geen sex hebben, blijken ook minder antistoffen tegen verkoudheid of griep te hebben.

2.Vaginale droogte

Vrouwen die langere tijd geen sex hebben, krijgen vaak last van vaginale droogte. “Ze zeggen weleens: ‘if you don’t use it, you lose it’,” zegt seksuologe Astrid Kremers. Als je dan na lange tijd wel weer eens sex hebt, kan het zijn dat de vagina niet snel vochtig wordt, waardoor het vrijen pijnlijk kan zijn. Een vergelijkbaar probleem ontstaat bij mannen: de kans op erectieproblemen wordt groter als je lange tijd geen sex hebt. “Je kunt het met een auto vergelijken, als je die lange tijd niet gebruikt, is de kans ook groter dat hij niet meer goed start”, zegt Kremers. Dit komt overigens vooral voor bij oudere mannen, zeggen onderzoekers van het University Hospital in Tampere. Zij raden daarom aan om minstens één keer per week sex te hebben.

3. Libido daalt

Heb je al een tijd geen sex gehad, en moet je er ook eigenlijk niet aan denken om weer tussen de lakens te duiken? Het een hangt met het ander samen, zegt Kremers. “Als je lange tijd geen sexuele prikkels hebt ervaren, kun je ook de motivatie verliezen. Het wordt gewoon wat moeilijker om weer zin te maken.”

4. Meer kans op stress

Een gebrek aan sex kan leiden tot meer stress, blijkt uit een aantal studies. “Sex werkt inderdaad ontspannend, je wordt er rustig van”, legt Kremers uit. Als je nooit sex hebt, kan dat een negatief effect hebben op hoe je reageert in een stressvolle situatie. Mensen die weinig sex hebben, blijken dan een hogere toename van de bloeddruk te hebben.

5. Minder goed voor je hart

Het hebben van sex is goed voor je hart, zegt Kremers. Dat blijkt ook uit onderzoek: 914 Britse mannen werden gedurende 20 jaar gevolgd om te onderzoeken wat de invloed van sex op hartfalen is. Daaruit bleek dat bij de mannen die 2 keer week sex hadden, het risico op een hartaanval met de helft verminderde, vergeleken bij de mannen die minder dan 1 keer per maand sex hadden.

6. Máár... het risico op soa’s en blaasontsteking daalt

Er zit ook een voordeel aan het afzweren van sex: de kans dat je een soa oploopt is erg klein! En de kans op blaasontstekingen is ook een stuk kleiner, omdat er tijdens sex bacteriën in de urinewegen kunnen komen. Maar eigenlijk hoef je sex helemaal niet af te zweren om van deze voordelen te kunnen genieten, zegt Kremers. “Als je bijvoorbeeld aan solosex doet, heb je ook deze risico’s niet.”

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN, Dokterdokter. Beeld: iStock.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Te moe voor sex? Liefde- en passievlogger Guusje heeft 3 tips

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden