null Beeld

9 dingen die je nog niet wist over Grease

'Grease is the word' – de liedjes kent menigeen uit het blote hoofd, maar wist je dit al over de filmversie van 'Grease'?

Malin Kox

Want welke acteurs kwamen nog meer in aanmerking voor de rol van Danny en Sandy? Was Olivia Newton-John écht zo oud vergeleken met de rest van de cast? En waar kwam Sandy in het oorspronkelijke script vandaan?

Op deze iconische filmposter hadden zomaar andere gezichten kunnen staan

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

We zijn zó gewend aan de gezichten van John Travolta en Olivia Newton-John op de poster van Grease, dat het lastig voor te stellen is dat er ook andere gezichten op hadden kunnen staan. Toch was dat begin jaren '70 een reële mogelijkheid. Henry Winkler, de ster uit Happy Days, was in de race voor de rol van Danny Zuko. En van alle mogelijke mensen hadden de producers Carrie Fisher in gedachten om Sandy Olsson te spelen.

Diverse beroepen passeerden de revue voor Danny

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Hij kwam uiteindelijk in een garage te werken, maar Danny Zuko had ook een serveerder kunnen zijn. Of een pompbediende (inclusief het nummer Gas Pump Jockey).

LEES OOK: GREASE, BACK TO THE '60S

Sandy kwam oorspronkelijk...

null Beeld

... gewoon uit Amerika. Alleen omdat Australische actrice Olivia Newton-John het Amerikaanse accent niet onder de knie kreeg, werd haar rol omgeschreven en kwam ze van Down Under.

Dit nummer, dat uiteindelijk werd genomineerd voor een Oscar

Dit nummer zat in eerste instantie niet in de film. Net als Grease, Sandy en die andere klassieker, You're the one that I want, werd Hopelessly devoted to you pas aan de film toegevoegd toen de opnames al waren afgerond.

Alle castleden zouden in het echt al láng hun eindexamen hebben gedaan

Olivia Newton-John maakte zich zorgen om het leeftijdsverschil tussen haar en tegenspeler John Travolta (29 en 22, respectievelijk). Ze was echter lang niet de oudste actrice die een middelbare scholier speelde. Pink Lady Rizzo werd gespeeld door Stockard Channing, die in 1978 al 33 was. Een van de andere Pink Ladies werd zelfs al grijs. Om hun leeftijden wat te verdoezelen, gebruikte cameraman Bill Butler een soft focus lens.

LEES OOK: ZÓ ZIET OLIVIA NEWTON-JOHN ER NU UIT

Beauty School Dropout had 't bijna niet gered

Althans, niet in deze vorm. Zanger Frankie Avalon had hoogtevrees en moest in de clip bij het nummer – hieronder te zien – van liefst 3 trappen af lopen. Zonder leuningen. Uiteindelijk werden matrassen naast de trappen geplaatst om hem tóch die treden af te krijgen.

100.000 stukjes kauwgum

Werden naar horen zeggen tijdens de opnames weggekauwd door de verschillende acteurs en actrices.

Sommige scènes waren een eitje om te schieten, andere wat minder

null Beeld

De opnames voor bovenstaande dansscène waren een drama. Ze werden opgenomen in een gymzaal zonder ramen bij 40 graden Celsius. Verschillende figuranten werden ziek van de warmte en een van de T-Birds raakte zelfs bewusteloos en moest naar de eerste hulp worden gebracht.

Nee, dan onderstaand nummer. De kermis was maar 1 dag in de buurt, dus er móest ook wel worden doorgewerkt:

Filmcritici brandden Grease bij verschijning af

Desondanks bracht de film zo'n 400 miljoen dollar op en was daarmee de succesvolste musical in filmvorm aller tijden, tot Mamma Mia! dat stokje in 2008 overnam. Het vervolg daarentegen, Grease 2 (met Michelle Pfeiffer), werd een enorme flop.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: ANP Foto, Youtube

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden