null Beeld

Belgische studente wordt wereldnieuws dankzij een foto met okselhaar (en de vreselijke reacties)

Een Belgische filosofiestudente heeft honderden haatberichten gekregen na het posten van een foto waarop ze haar armen optilt om te laten zien dat ze haar oksels niet scheert. 

Laudine Schuurman

Op de foto kreeg de vrouw reacties als 'Vuil lesbisch wijf', 'Ik heb overgegeven toen ik je foto zag' en 'Dat je moge wegrotten zoals Dutroux'. Zelf zegt de vrouw: "Ongelooflijk dat een vrouw anno 2016 nog zo gehaat wordt omdat ze zich net zoals een man durft te tonen zoals ze echt is."

Bewuste zet

Laura is studente filosofie in Louvain-la-Neuve. Op 15 augustus postte ze een artistieke zwart-wit foto die ze had laten maken door een professionele fotografe en waarop ze toont dat ze haar oksels niet scheert. Het was een bewuste zet. "Ik zag zo weinig foto's van meisjes die er natuurlijk bij liepen", schrijft ze. "Daarom wou ik een statement maken met foto's waarop ik niet was geschminkt of onthaard om te tonen dat een vrouw zelf de keuze mag hebben."

Reacties

Laura schrijft verder: "Ik verwachtte wel kritiek maar had nooit verwacht dat het zo erg zou zijn. Enkele dagen na het plaatsen van de foto waren er al bijna 6000 reacties geplaatst. De meeste dreven de spot met de foto van Laura: 'Ik denk dat je kat onder je armen zit.' Anderen reageerden juist met afschuw: 'Ik ben ruimdenkend maar dit wil ik echt niet zien'. Of: 'Heb 146 keer moeten braken'. Sommige reacties waren ook heel grof of beledigend naar haar toe. 'Dat wijf is viezer dan een beest' en: 'Pas je aan de normen aan, vuil lesbisch wijf'. Vreselijk. wat een woorden.

Zwart maken

In totaal werd de foto 2400 keer gedeeld en werden er zelfs Facebookgroepen opgericht, speciaal om Laura zwart te maken. Grote internationale sites zoals Buzzfeed en The Indepent pikten het verhaal op. Laura nam contact op met een feministische groep die zich afzet tegen het vernederen en stalken van vrouwen op straat en op het internet. "Vanuit die kant heb ik heel wat steunreacties gekregen." Zo postte iemand bijvoorbeeld: "Bravo! Ik bewonder je durf om zelf je keuzes te maken. Geef niet af!"

Eind augustus postte Laura nog een foto als bedankje voor alle steun. "Men zegt me vaak dat in België en Frankrijk het feminisme niet meer nodig is, dat vrouwen alle rechten hebben...Maar al dit geweld bewijst dat dit niet zo is."

Mijn lichaam, mijn keuzes

Ten slotte postte ze ook nog een foto van haar oksels, die deze keer wel geschoren waren. Als commentaar zette ze erbij: “Ben ik tegen epileren? Neen, ik ben niet voor en niet tegen. Ik vind dat je iedereen de keuze moet laten. Soms scheer ik me, soms niet. Ik zou willen dat iedereen van zijn eigen lichaam houdt en geen oordeel velt over het lichaam van iemand anders. “ En ze eindigt met: Eén principe: mijn lichaam, mijn keuzes”.

Toch je oksels scheren en je scheermeisje veilig meenemen op reis? Zo doe je dat!

LEES OOK:

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: Facebook

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden