null Beeld

Bloedheet tussen de lakens? Volg dan deze tips op

Mooi weer is fantastisch. Overdag genieten we van de zon en 's avonds blijven we lang buiten hangen op het terras, maar er is ook een nadeel. Het is zo warm dat we er niet goed van kunnen slapen. Hoe kan dat en wat kun je ertegen doen?

Ingrid Hofstra

RTL Nieuws sprak met Arthur Kurvers, neuroloog in het Amsterdam Slaap Centrum MC Slotervaart. Hij herkent de klacht en hoort hem vaak.

Lichaamstemperatuur

"Het is niet verwonderlijk", aldus de neuroloog. "Mensen zijn hier gewend aan een bepaalde temperatuur. De ideale temperatuur om te slapen is zo'n 18 of 19 graden. In huizen is het nu ook 's nachts vaak een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is."

Warme (!) douche

Hoe kunnen we die temperatuur dan omlaag krijgen? Een optie is om de ramen en gordijnen dicht te houden en als het 's avonds afkoelt, ze dan open te zetten. Maar ook een warme douche of een warm bad helpt, in tegenstelling tot wat je zou denken.

Bloedvaten

"Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt", legt Arthur uit.

Sex

Een andere tip van de arts is om voor het slapen gaan iets kouds te eten of te drinken. "Een glas water is het best, want in een ijsje zit namelijk suiker waardoor je weer minder makkelijk in slaap valt." Daarnaast is het ook verstandig om op zulke warme dagen vlak voor het naar bed gaan dingen te vermijden die je juist laten zweten, zoals sporten, of het hebben van sex.

LEES OOK:

Bron: RTL nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden